.

Не се лишавайте от съня си, за да не станете дебели

Трупането на излишни килограми става поради много различни фактори - редовно преяждане, консумация предимно на калорични продукти, липса на спорт, заседналост, стрес и недоспиване. Подрастващите трябва да не се лишават от съня си, ако не искат да ста

Не се лишавайте от съня си, за да не станете дебели
Труп
нето на излишни килограми става поради много различни фактори - редовно преяждане, консумация предимно на калорични продукти, липса на спорт, заседналост, стрес и недоспиване. Подрастващите трябва да не се лишават от съня си, ако не искат да станат дебели.

Учени проследиха развитието на 244 деца от бебета до 7-годишна възраст. Те регистрирали по колко време спят, с помощта на акселерометър, родителите им съобщавали какво е дневното им меню и колко се движат.

Малчуганите, които спят по-малко часове, по-често имат излишни килограми и имат по-високи стойности на телесни мазнини. Причините са две - променят се хормоналните им нива и имат повече време, през което да консумират храна, често тя е нездравословна.

За всеки час по-малко сън, подрастващите от 3 до 5-годишна възраст си осигуряват 0.7 кг повече, когато навършат 7 години. Децата, които все още не са ученици, е хубаво да спят между 11 и 13 часа, а учениците между 10 и 11 часа, за да бъдат в добро здравословно състояние и да не станат жертви на затлъстяването.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...