.

Инфрачервени снимки от Космоса показват обекти, скрити под земята

Д-р Сара Паркак е първата, която започва работа в областта на «космическата археология» в университета Алабама.  Нейният екип  анализира  спътникови снимки на НАСА, направени на орбита на 700 км над Земята, които могат

Още подобни новини
Инфрачервени снимки от Космоса показват обекти, скрити под земята
id="internal-source-marker_0.25783059934448227" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Д-р Сара Паркак е първата, която започва работа в областта на «космическата археология» в университета Алабама.  Нейният екип  анализира  спътникови снимки на НАСА, направени на орбита на 700 км над Земята, които могат да заснемат обекти с диаметър по-малък от 1 м на земната повърхност.

Технологията на инфрачервените снимки  от Космоса позволява да бъдат заснети  обекти, скрити под земята. Така са открити 17 затрупани пирамиди в Египет, както и повече от 1000 гробници и 3000 древни селища.

Разкопките вече са потвърдили някои от откритията. Учените до момента  са разглеждали само това, което лежи съвсем близо до повърхността, а на по-голяма дълбочина остават още много скрити неща. Според учените предстоят още много открития, защото има още много обекти, затрупани от наноси от Нил.

С новата технология е открит  дом отпреди 3000 години, а фотографиите практически идеално съвпадали с неговите очертания.

В началото властите не били особено заинтересувани от откритията на доктор Паркак, но съобщението, че в Сахара се крият още пирамиди, ги принуди да започнат разкопки. В бъдеще учените се надяват да започнат да прилагат новата технология за археологически разкопки и в други страни по целия свят.

Две от потенциалните пирамиди са в района на Сахара, а направените пробни разкопки показват, че те могат да се превърнат в  едни от най-важните археологически площадки в Египет.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...