.

В каква поза спите?

Учените са  изчислили, че хората проспиват ⅓ от живота си.  Ето защо тези часове са много важно за здравето.  Установено е, че сънят може да бъде както лек за всяка болка, така и невидим вредител.  Защото позата, в която

В каква поза спите?
id="internal-source-marker_0.2645694209878747" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Учените са  изчислили, че хората проспиват ⅓ от живота си.  Ето защо тези часове са много важно за здравето.  Установено е, че сънят може да бъде както лек за всяка болка, така и невидим вредител.  Защото позата, в която спим е много важна.

Стомахът,  например, си почива най-добре, ако спим обърнали наляво.  Тези, които спят в тази поза 3 пъти  по-рядко страдат от киселини. Като спите обърнали наляво върху стомаха , пречите на стомашните киселини да се качат в хранопровода.  Тази поза, обаче, пази стомаха, но състарява лицето. За това вина има възглавницата, която сбръчква кожата.
Можем да си помогнем, като повдигнем горната част на матрака така, че да можем да поставим главата  си по-високо  от стомаха.

Ако ви боли гърбът, най-добрата поза е на гръб. Така тежестта  се разпределя равномерно и ставите си почиват.  Тук обаче има един проблем - хъркането. Ако спите по гръб, мускулите на лицето се отпускат, гърлото се свива и започва... хъркането.  Спалнята ви направо може да се превърне в дъскорeзница, дори и ако сте жена.  Според учените, феновете на съня по гръб имат и понижени нива на кислород в кръвта, което е сериозен проблем.

Ембрионалната поза е най-естествената  - ние обичаме да  спим свити на кълбо, още преди да сме се родили.  Но тази поза, в комбинация с прекалено ниска или много висока възглавница,   може да ни докара  главоболие или болки в гърба.  Причината е постоянното напрежение в мускулите.  Тук спасението е анатомичната възглавница, която да запълва разстоянието между раменете и главата, както и още една, която да стискаме между краката, за да предотвратим усукването на бедрата и таза.

Обичате да се гушкате с партньора докато спите? Е, психолозите  наистина смятат, че прегръдката е най-доброто хапче срещу стрес.  Но да се прави това през цялата нощ си е направо мъка  за тялото и не е за препоръчване, защото има  опасност да се сдобием с болки в гърба, главата и врата. Най-опасно пък е да използваме за възглавница рамото на партньора. Затова най-добре се гушкайте докато сте  будни.

Сънят по корем е най-добрата рецепта срещу  хъркането, защото гърлото не е натоварено.
Стоматолозите, обаче, не я препоръчват, защото долната челюст се изтегляла напред и има опасност да  започнете  да скърцате със  зъбите.  Сънят по корем може да провокира и изтръпване на пръстите на ръцете.

И след всичко това, какво ни остава,  за да можем да си починем? Май ще трябва да сменяме различни пози, или пък въобще да не лягаме?

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...