.

Какво ни очаква в близките 100 години?

Животът  отдавна ни е доказал, че е по-изобретателен и неочакван дори и от най-смелите измислици на писателите-фантасти. Защото реалността много често надминава всичко, написано в стил научна фантастика. Преди 150 години  фантастите

Какво ни очаква в близките 100 години?
style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;" id="internal-source-marker_0.7856921125663899">Животът  отдавна ни е доказал, че е по-изобретателен и неочакван дори и от най-смелите измислици на писателите-фантасти. Защото реалността много често надминава всичко, написано в стил научна фантастика.

Преди 150 години  фантастите са писали за подводни пътешествия и плаващи във въздуха кораби, които отдавна са всекидневие. А при днешното развитие на технологиите, едва ли можем да се съмняваме, че ни очаква киберелектронно бъдеще. Вече нищо не звучи  като фантастика - прилагане на всички видове изкуствени органи, осъществяване на физически действия само чрез мисълта, миниустройства, поставени в ухото, които превеждат от всички езици и т.н.

Наскоро беше публикуван  обширен материал с прогноза какво ни очаква в следващите 100 години. При това  прогнозата е направена не от писател-фантаст,  а от професор по теоретична  физика в нюйоркския университет.  Става въпрос на  професор Мичиу Каку.

Ученият  очаква няколко важни открития още през 2030 година. Според него, не е далече времето, когато ще се появят лещи за очи с достъп до интернет.  Над прототип на такова устройство вече работи професор от университета във Вашингтон.  Според професор Каку, изображението ще се формира пред очите с помощта на полупрозрачни, непречещи  на зрението светодиоди.  Устройството ще може да разпознава лица, да осъществява автоматичен превод от чужд език и да вкарва в полето на зрението друга информация.

За същия срок професор Каку прогнозира появата на  различни  ‘резервни части’ за човешкия организъм.  Научните достижения вече позволяват да се изработват хрущяли, кости, кожа, кръвоносни съдове, сърдечни клапи, трахеи и др.

Малко по-късно щяло да стане възможно човечеството да овладее телепатията. Учените са оптимисти, защото и днес на парализирани хора  имплантират в мозъка микросхеми, с помощта на които те се научават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да участват във видеоигри и да сърфират в интернет.  Инженери от Honda Сorporation създадоха управляем робот на същия принцип.

Според професор Каку, много е  възможно през 2070 година да  можем да ‘съживим’ измрелите животни.    Специалистите вече  успяха да клонират животно по образци на ДНК, взети от негови останки 25 години след смъртта му.  Разшифрован е  и геномът на неандерталеца, а в научните среди  се водят  разговори за перспективите този вид да бъде възроден. По същото време се очаква и появата на технологии, позволяващи да се забави  стареенето на човека.

През 2100 г. може ще се сбъднат мечтите на учените за програмируема материя, която ще позволи на предметите да променят очертанията си, подобно на робота  във филма “Терминатор-2’.  Вече са създадени особени микрочипове с размер колкото главичка на карфица. При промяна на електрическия заряд, те могат да се прегрупират, приемайки вид  ту на лист хартия,  ту  на чашка, ту на вилица или  чиния.

Учените се надяват, че в началото на 22-ри век  земната цивилизация ще победи рака. Професор Каку свързва това  очакване  с пробивите  в областта на диагностиката: вградени в тоалетните чинии ДНК-чипове ще позволяват да се открие заболяването в много ранен стадий. А за борбата с раковите клетки /думат ‘тумор’ ще изчезне от езика/,  ще бъдат хвърлени умни бомби във вид на наночастици,  изпитателни образци на които има и днес.

През 2100 година се очаква  сливане с роботите. Според учените,  след 50 години ще станем свидетели на радикални промени в човешкото тяло с помощта на генетични модификации.  Човешкият интелект ще  може да живее в напълно изкуствено тяло. През 2100 година във всекидневния ни живот ще влязат много разумни роботи. Тогава ще стане и пробивът в космическия туризъм.  

Всичко това звучи като научна фантастика, но човечеството е станало свидетел на далеч по-големи технологични чудеса. Така че, само времето ще покаже дали ще се сбъднат  очакванията на учените или става въпрос само за оптимистични предсказания.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...