.

Огледало на душата ли е лицето?

Физиогномониката (или още физиогномия, физиономика) , т.е.,  определянето на човешкия характер по лицето,  е най-древния клон на човекознанието. За нейна родина се смята Китай. Числото от характерни признаци, подлежащи на изучаване е ок

Огледало на душата ли е лицето?
id="internal-source-marker_0.4187453483600825" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Физиогномониката (или още физиогномия, физиономика) , т.е.,  определянето на човешкия характер по лицето,  е най-древния клон на човекознанието. За нейна родина се смята Китай. Числото от характерни признаци, подлежащи на изучаване е около 130. Само за очите японците отбелязват около 40. Всички признаци се оформят едва към 40-годишната възраст на човека.

Как да  узнаем  повече за нашия събеседник, докато наблюдаваме чертите му?

В началото на 21-ви век  се наблюдава същински култ към красивата външност.  Разбира се, това явление не е ново - то е характерно и за Древността, и за Ренесанса.  Хората се стремят да изглеждат млади, привлекателни и добронамерени. Има голяма истина в твърдението, че лицето е огледало на душата.  Модерната,  напоследък,  наука морфопсихология, се  опитва  да разкрие човешката психология чрез чертите на лицето.

Челото, например, разкрива интелекта.  Ако то е високо, човекът  лесно  възприема всякаква информация и трупа нови знания.  Хората със средно високи чела са организирани.  Обикновено  те действат рационално, но когато трябва да вземат съдбоносни решения, разчитат най-вече на шестото си чувство.  Тези,  които имат ниски чела, пък, са енергични, предприемчиви и се учат най-вече от собствените си грешки.

Очите на човека свидетелстват за отношението му към света.  Ако очите ви са големи, особено пък, ако са светли, това означава, че вие сте много любопитни, а въображението ви  няма граница.  Понякога, обаче, сте много чувствителни и разсеяни. Малките очи са характерни за хората, които изпипват всяка подробност и довеждат  поетите ангажименти докрай.  Те рядко се интересуват от области, личности и събития, които не ги засягат пряко.

Носът е символ на пробивността. Ако е къс,  вие сте чувствителни, нежни и затворени. При енергичните хора,  които обичат да бъдат  в епицентъра на събитията, той е дълъг и остър.  Тези хора  постоянно пътуват, спортуват, посещават културни забележителности, но прекалено са склонни да командват.  Гърбавият  нос е характерен за личностите, които залитат в крайности - те обичат, но и мразят с еднаква страст.  Те отдават голямо значение на външността. Посвещават се на професии, които истински ги привличат.

Устата показва отношението към секса. Ако устните са фини и добре очертани, вие държите повече на качеството, отколкото на количеството.  Сочни устни имат най-големите прелъстители, които осъзнават своята привлекателност. Ако  са убедени, че чувствата им са споделени,  те стават невероятно щедри в любовта.

Челюстите пък,  се свързват с издържливостта.  При практичните, нетърпеливи и физически издържливи хора, те са силни и широки.  Тези хора не се страхуват да направят първата крачка в любовта.  Тесни челюсти имат хората, които умеят пълноценно да се наслаждават на живота. Приятелите им са малко, но верни. Те държат на традициите и не пестят критиките към своите близки... 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...