.

73-годишна жена ще покорява Еверест

73-годишна жена ще покорява Еверест
Снимка: sxc.hu

Възрастна японска планинарка, навършила съвсем наскоро 73 години, възнамерява да покори за втори път през живота си връх Еверест, пише dailypioneer.

 

Преди едно десетилетие – на 16 май 2002 г., Тамае Уатанабе се превърна в най-възрастната жена в света, изкачила най-високата точка на Земята. Сега тя иска да подобри собствения си рекорд, като повтори постижението си.

 

 

Миналата седмица японката стартира изкачването си на 8848-метровия връх Еверест от тибетската страна на планината. В приключението си Уатанабе е придружавана от нейния приятел Нориуки Мурагучи – планинар и фотограф, който ще се погрижи да запечата постижението й. По предварителни планове двамата трябва да изкачат върха между 10-и и 12-и май.

 

Най-възрастният мъж, изкачил Еверест, е непалецът Мин Бахадур Шерчан, който постави рекорда си през 2008 г. на 76-годишна възраст. Най-младият алпинист, който може да се похвали с подобно постижение, пък е американският ученик Джордан Ромеро, който покори най-високата точка на Земята през май 2010 г. на 13-годишна възраст, придружаван от баща си и от трима шерпи.

 

За първи път връх Еверест е изкачен през далечната 1953 г. от новозеландеца Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгей. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...