.

Настроението на кучетата се разбира от техния лай

Настроението на кучетата се разбира от техния лай
Снимка: Dreamstime

Човешките чувства и емоции се разбират лесно. Когато някой е ядосан, той говори с висок тон, когато е влюбен, шепне нежни думи, когато е изнервен, говори припряно. А и емоциите се изписват на лицето. Кучетата също чувстват и хората си мислят, че ги разбират. И са прави! Наскоро стана ясно, че човек наистина разбира кучешкото настроение, благодарение на техния лай, пише в. „Daily Exporess“.

 

 

Хората могат да разберат в какво настроение е техният домашен любимец според това дали техният лай е продължителен или кратък, както и според височината на тона.

 

Учените направили проучване, при което пуснали около 200 невербални вокализации на човешки и кучешки звуци на 40 доброволци. Сред човешките звуци били плач и смях. Специалистите смятат, че хората са много добри в разпознаването на емоции на базата на поведението и дори на гласа.

 

Според учените най-важните характеристики на кучешките звуци е тяхната продължителност и височина на тона. Хората смятат, че когато едно куче лае продължително и високо, то изпитва страх, а когато е продължително и ниско – агресия. Краткият лай пък показва дружелюбност от страна на четириногото.

 

А ти знаеш ли в какво настроение е кучето ти?


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...