.

Шоколадът - храната на боговете

Шоколадът - храната на боговете
Снимка: freedigitalphotos.net

Как да изберем шоколад? Най-качественият шоколад не е евтин, съдържа какао на прах и какаово масло, а не други нискокачествени емулгатори и мазнини, на опаковката му е написано процентното съдържание на какаото и е от няколкото световно известни марки (френски, швейцарски, белгийски, американски).

 

Има и по-малки производители на качествени, ръчно приготвени шоколадови изкушения, които често ни изненадват с изключителни бонбони от химически необработвани плантации и с уникално съчетаване на вкусове – с лют пипер, портокалови корички, солени ядки или оризови пуканки.

 

Само черният шоколад има неоспорими лечебни свойства, и то ако в състава му преобладават какаото и какаовата маса. Ако е написано 74 и повече процента, тогава ще знаем, че качествата на основната суровина ще ни повлияят благотворно.

 

Ако е около 15 процента, тогава със сигурност ще ни е сладичък, но съвсем не полезен. Млечният и белият шоколад не влизат в схемите за здраве, а само за вкус! Най-фините какаови зърна се произвеждат във Венецуела, на Карибите или в Индонезия, а по-грубите - в Бразилия и на африканския континент.

 

Внимателното им печене също има голямо значение, за да се избегне прегорелият вкус. Съхранявайте шоколада при 12-18 градуса на сухо и тъмно място и си го хапнете до 6 месеца(този срок едва ли ще ви се случи, но не пречи да знаете).

 

 

 

През 1842 г., когато за първи път британската кралица Виктория се качвана влак от Слау до Падингтън, Cadbury произвежда първия шоколад на света. 33 години по-късно швейцарецът Даниел Петер открива как да го смеси с кондензираното мляко, произведено от приятеля му Анри Нестле, и така се получил първият млечен шоколад.

 

Във фолклора на много държави на какаовите зърна се приписват магически, лечебни и митични свойства. Латинското название Theobroma Cacao означава "Храна на боговете". Дървото живее до 200 години, но дава около 2500 плода само през 25 години от живота си. За производството на 1 кг шоколад са необходими около 1000 какаови зърна. Какаовото зърно има повече от триста различни вкуса и над 400 аромата.

 

Заради кокосовото масло температурата на топене на шоколада е по-ниска от тази на човешкото тяло, поради което усещането върху езика е върховно. Въпреки че какаото произхожда от районите на Централна и Южна Америка, сега около 70 процента от суровината идва от Африка. Най-големият производител е Кот д'Ивоар с 40 на сто от световния добив.

 

През 2016 г. пазарът на шоколади ще надхвърли 100 милиарда долара. Производството на шоколад е огромно и препитанието на между 40и 50 милиона души зависи от добива на какаови зърна - около 4 милиона тона годишно.

 

И още: прословутите исторически личности мадам Помпадур и маркиз Дьо Сад били пристрастени към шоколада и подпомагали сексуалните си подвизи с употребата му. И досега се твърди, че жените, които редовно хапват черен шоколад, имат по-добър сексуален живот и по-високо либидо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SHPAIdURmeN
преди 7 години
1
0
!
Отговори
АЗ СЪМ БОГ :D ^_^
Страница 1 от 1