.

Как действа миризмата на стопаните на техните кучета?

Как действа миризмата на стопаните на техните кучета?
Снимка: Dreamstime

Всички знаем, че кучетата имат много силно обоняние и го използват постоянно. Наскоро направено проучване показва как четириногите възприемат миризмите на своите стопани. Оказа се, че за тях уханието на близките хора действа като парфюм на мозъка им, пише в. „Daily Telegraph“.

 

 

Учените откриха зона в кучешкия мозък, която реагира по-силно към миризмата на близки хора, отколкото към тази на непознати или дори на познати кучета. Когато четириногите усетят парфюма на своя стопанин, те получават незабавна емоционална реакция, която не е обезателно когнитивна.

 

Резултатите от този експеримент могат да могат да покажат същия принос и при кучетата. При тях обаче миризмите се усещат по-силно и имат по-голямо значение, което води до по-силна реакция от човешката.

 

Нормално е кучето да е щастливо, когато стопанинът му се прибира. В направения експеримент обаче донорите на миризма не присъствали физически, което показва, че мозъчната реакция е породена от нещо далечно в пространството и времето. Това ясно доказва, че кучешкият мозък има умствени представи като нашите, които остават, когато ни няма.

 

До тези изводи специалистите стигнали, след като направили експеримент с участието на 12 кучета от различни породи. Те направили скенер на мозъка им, поставяйки пред тях 5 различни миризми – тяхната, на непознато и познато куче, на непознат човек и на човек от къщата, където то живее. Мозъчната реакция била най-силна при познат човек, следват от познато куче.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...