.

Внимание:Селфитата със слънчевото затъмнение в петък могат да доведот до слепота

Внимание:Селфитата със слънчевото затъмнение в петък могат да доведот до слепота
Снимка: thinkstockphotos.com

В петък трябва да бъдем много внимателни със слънцето, защото то може да повреди ретината на очите, ако се наблюдава с невъоръжено око. По принцип хората имат защитен рефлекс да гледат директно в слънцето, но в края на работната седмица ще има слънчево затъмнение и някой може да се изкуши да погледне директно към небето.

 

В никакъв случай не гледай към слънцето с бинокъл или слънчеви очила с UV-защита, защото това може да ти докара сериозни проблеми със зрението. Ако искаш да наблюдаваш слънчевото затъмнение, трябва да се снабдиш със специален филтър, който може да намериш само в големите оптики.

 

 

В петък слънцето ще бъде напълно закрито само на Фарьорските острови и около тях. В България ще се вижда 50% от него.

 

Слънчеви затъмнения има всяка година в различни точки на света, като повечето от тях се виждат частично. У нас пълно слънчево затъмнение със 100% скриване на слънчевия диск има през 80 години, като за последно наблюдавахме такова през 2000 година.

 

В последния работен ден за седмицата слънчевото затъмнение ще се наблюдава най-ясно между 10.30 и 13 часа, като максималното закриване на слънцето ще настъпи малко след 11.

 

Слънчевото затъмнение не бива да се подценява. Експертите предупреждават младежите, които искат да си пратя селфи със слънцето, защото това може да доведе до сериозно увреждане на очите.

 

Снимките със смартфони могат да бъдат толкова опасни за здравето, колкото и директното гледане на слънцето. Ако все пак искаш да си направиш такава снимка, сложи си специални очила, блокиращи опасните лъчи.

 

Защо правенето на селфи снимки със слънцето е опасно?

 

Причината е, че човек може случайно да погледне директно, докато наглася телефона за снимка. А и повечето хора не осъзнават, че частичното слънчево затъмнение е по-опасно от пълното.

 

Напомняме, че слънчевото затъмнение може да се гледа безопасно със специални очила!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...