.

Пътуването - защо е винаги по-дълго на отиване?

Пътуването - защо е винаги по-дълго на отиване?
Снимка: freedigitalphotos.net

Случвало ли ти се е да вярваш, че пътуването в една посока е много по-дълго от връщането обратно, дори да си минал/а по един и същи път? Вероятно това усещане е познато на всеки човек и това е интересно явление. Японски учени решили да изследват тази загадка и да открият защо в нашите представи усещането за време и път се променят.

 

Дори да се движиш по един и същи маршрут с приблизително сходна скорост, може да ти се струва, че на отиване пътуваш повече време, отколкото на връщане. Това се случва без значение дали пътуваш с кола, с мотор или с автобус. Реално това е илюзия, но от какво се поражда тя?

 

Разбира се, за нея е виновен нашият мозък. Той дава грешна преценка за изминалото време, според учени от Университета в Осака, които изследват случая.

 

 

Изследователите провели експеримент с двадесет доброволци на възраст между двадесет и тридесет години. За целите на проекта, хората трябвало да гледат клипчета с продължителност около двадесет и шест минути.

 

Използваните материали били изработени на базата на снимки, направени с камера, която е прикрепена към гръдния кош на пешеходец. Половината от доброволците, наблюдавали клипчета, изобразяващи отиване и връщане по един и същи маршрут. Другата част пък гледали ходене по различни маршрути.

 

Участниците трябвало да съобщят, когато са изтекли три минути от началото, но без да проверяват колко е часа. Повечето хора имали точно усещане за изминалото време. Но след края на изследването, те трябвало да попълнят въпросници, свързани с излъчените видеа.

 

Тогава станало ясно, че участниците имали различия в усещането за време. Те смятали, че маршрута на връщане е по-кратък, отколкото този на отиване. Според изследователите това явление се дължи на паметта на хората.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...