.

Какво представлява "трудната любов" ?

Какво представлява
Снимка: sxc.hu

Какво представлява трудната любов? Това е тази любов, която изпитват родителите към детето си, което се държи по неподходящ начин. При нея родителите трябва да вкарат наследника си в правия път, дори това да им коства да му обърнат гръб и да му покажат, че не е добре дошъл, ако продължава по този начин. В същото време те не трябва да го изоставят наистина, защото доста младежи посягат към алкохола и наркотиците, именно когато не усещат ничия подкрепа.

 

 

Родителите трябва да покажат на детето си, че не е правилно да злоупотребява с незаконни вещества, да лъже и да върши престъпления. Понякога е доста трудно да бъдеш мил и в същото време твърд с детето си. Трудната любов е да обичаш наследника си, да го зачиташ като човек, но и ясно да му покажеш, че нещата не може да продължават така.

 

През 1979 година двама родители, които били семейни терапевти, имали проблемна тийнейджърка у дома. Тя извършвала дребни престъпления. Родителите й казали, че трябва да се промени, за да бъде част от това семейство. Създали определени правила, която трябвало да се спазват, за да може девойката да живее със своите родители. Момичето преценило, че предпочита семейния уют и сигурност, отколкото да броди навън с непознати. Именно тези родители създали така наречената "трудна любов".

 

Трудната любов предоставя на родителите възможност да създадат дисциплинираност в семейството си. На децата става ясно какви са правилата и какво трябва да правят, ако не искат да кривнат от правия път и да останат без подкрепата на най-близките си хора. Защото никое семейство не е съгласно да подкрепя престъпленията на своето дете.

 

Според някои хора обаче не е хубаво да се поставят ултиматуми, защото тийнейджърите имат крехка психика и лесно могат да вземат фатални за тях решения, когато усетят, че не са обичани и желани от семейството. Все пак, ако детето се държи неприемливо, родителите трябва да му покажат, че такова поведение не се толерира у дома и води до последици. Все пак не бива да се прекалява с наказанията, за да не се разкъса връзката родител – дете.

 

Въпреки че трудната любов е фактор в доста програми в специализирана центрова, нейната ефективност не е доказана. Повечето тийнейджъри имат рисково поведение и трудната любов не е решение. В такъв момент те нямат нужда от наказания, а от разбиране. Именно затова казват, че този вид любов има тънка граница, която не бива да се прескача.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...