.

Къде в чужбина е най-скъпо да бъдеш студент

Къде в чужбина е най-скъпо да бъдеш студент
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето български тийнейджъри предпочитат да продължат образованието си в чужбина. На някои места това е безплатно, но други поносимо, но на трети е наистина скъпо и е по джоба на малцина българи.

 

Наскоро направено проучване показва, че Австралия е най-скъпата страна за чуждестранните студенти, като изпреварва по този показател САЩ и Сингапур, съобщи Франс прес.

 

 

Един чуждестранен студент трябва да плаща около 42 000 долара годишно, за да следва в Австралия. От тях 18 000 отиват за издръжка, а 24 000 – за учебни такси.

 

Тази сума е с близо 3 000 долара повече, отколкото в Сингапур и с 6 000 долара повече, отколкото в САЩ.

 

Франция е най-евтината от развитите в икономическо отношение държави с годишни разходи от 16 777 долара, като учебните такси са 247 долара, а разходите за издръжка са изчислени в скъпия Париж, а не в провинцията.

 

По-малко от 10% от французите обаче са на мнение, че висшето образование в страната им е по-добро от предлаганото в чужбина. Те смятат, че Германия предлага най-доброто висше образование, следвана от САЩ и Великобритания.

 

За разлика от тях цели 75% от жителите на Сингапур и 55% от индийците са доволни от родната си образователна система и не биха отишли да учат в чужбина.

 

Проучването е обхванало Франция, Турция, Австралия, Великобритания, Хонконг, Сингапур, Китай, Тайван, Индонезия, Индия, Малайзия, Бразилия, Мексико, Канада и САЩ.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...