.

Какво да правиш, ако не си приет да следваш желаната от теб специалност

Какво да правиш, ако не си приет да следваш желаната от теб специалност
Снимка: iStock

Подготовката за абитуриентския бал е дълга и изтощителна, а прекрасната вечер минава сякаш за миг. На сутринта не осъзнаваш какво си преживял, но след няколко дни разбираш, че животът ти наистина се е променил. Като за начало не ходиш на училище и никога повече няма да ходиш. Очакват те куп нови неща, като университета. Вече знаеш оценките от зрелостните изпити и нямаш търпение да разбереш оценките от изпитите в университета. Но какво се случва, ако не те приемат специалността, която желаеш?

 

Много младежи се депресират, защото не са приети специалността, която искат. Това е преломен момент в живота, защото изборът, който правиш сега, определя бъдещето ти поне за 4 или 5 години напред. Решението не е лесно, но трябва да прецениш с какво искаш да се занимаваш. Класиранията излизат, но не си приет в желаната специалност. Какво следва?

 

Записваш се в специалност, в която си приет, макар да не е първото ти желание. Това е приемливо решение, защото се има предвид, че си степенувал желани специалности. Може да се окаже късмет, че не са те приели това, което си искал най-много и тази специалност да ти хареса повече. Не бива да се отчайваш и да се депресираш, ако не са те приели да следваш това, което искаш. След като минеш първи курс, имаш възможност да се преместиш в друга специалност, при някои условия, определени от университета. Тогава ще започнеш пак от първи курс, но няма да държиш пак изпити.

 

Отиваш в друг университет, където има твоята специалност, макар да не е мечтаното място. Вероятно си кандидатствал в няколко университета със специалността, която искаш да следваш. Оказва се, че са те приели в университет, който не ти харесва толкова много. Вариант е да се запишеш там, може да се окаже, че не е толкова лошо и да срещнеш готини колеги. Отново стои и варианта с прехвърлянето от един университет в друг, като държиш приравнителни изпити.

 

Намираш си работа и кандидатстваш наново догодина. Това е още една възможност, която не бива да подценяваш. За тази една година ще научиш много неща, ще срещнеш нови хора и ще решиш какво наистина искаш да следваш. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
papugai
преди 8 години
1
3
!
Отговори
Цяла статия как, ако не са те приели едно, да си се записал за друго.
Страница 1 от 1