.

Как да имаш сила през целия ден [част трета]

Как да имаш сила през целия ден [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

За да си свеж/а, работоспособен/а и пълна/пълен със сила, трябва да имаш тактика и стратегия. Ето няколко предложения, които са лесни за изпълнение.

 

Изключи алармата за събуждане. Най-вероятно си свикнал/а да се будиш в ранните часове/минути преди да се включи алармата и после я навиваш през 5 минути, за да си поспиш още малко? Тогава няма нужда да я нагласяваш всяка вечер и да я чуваш всяка сутрин. Дори не е необходимо да държиш будилник до главата си на нощното шкафче – махни го или поне го обърни с циферблата към стената. Според психолозите е достатъчно да гледаш вторачено тиктакащите стрелки, които се приближават към часа ти за ставане, за да се почувстваш под стрес. Независимо, че вече си буден/а и готов/а за ставане. Същият неприятен ефект ще се получи, ако си се пробудил/а прекадено рано и се опитваш да заспиш отново за час-два, но не откъсваш поглед от часовника – ще си докараш само напрежение и няма да успееш да се унесеш в сън.

 

 

Упражнение за фокусиране. Това можеш да го правиш по всяко време. Прекалено многото задачи за деня често те карат още по обед да се почувстваш уморен/а и разсеян/а. Това може да причини сериозни проблеми в училище/университета/работата и в семейството, защото човек просто изключва при претоварване и така рискува да пропусне важни срещи и срокове, или да се изложи с неадекватна реакция пред съученици, колеги, шефове и близки. Плюс това е доказано, че мозъкът може да стои концентриран не повече от два часа. След това той спира да възприема и спешно се нуждае от почивка.

 

За да си в час всеки момент, може да пробваш с дихателна гимнастика. Упражнението е лесно и незабележимо за околните, така че е възможно да го правиш навсякъде. Просто удължи издишването си до 3-4 секунди (брой наум до 4) и после си поеми дъх. Този трик стимулира парасимпатиковата (дял на вегетативната) нервна система, която те връща на земята и бързо те фокусира върху това, което се случва в настоящия момент. Но все пак най-добрият вариант е да си почиваш пълноценно, за да бъдеш пълен/а с енергия.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...