.

Как да напишем перфектно есе?

Лесен гид в 5 стъпки

Как да напишем перфектно есе?
Снимка: outnow.ch

Често когато ни дадат задача да напишем есе, ни се струва особено лесно. Когато седнем и се заемем с изпълнението обаче, откриваме, че е трудно да започнем.

 

Какви са основните части на едно есе и как да го направим така, че да разберем конструкцията и никога повече да не се затрудняваме с подобна задача?

 

Представяме ви топ 5 на стъпките, които ще ви помогнат.

 

1. Разберете темата на есето


Прочетете няколко пъти заглавието и на бял лист си нахвърляйте идеите и основните точки, които ви идват първо наум. Гледайте да са поне 20-25 неща, защото в последствие ще селектирате само най-добрите от тях.

 

2. Селектирайте


След като нахвърляте топ 20-25 неща, които ви идват наум ги прочетете отново и изберете най-добрите от тях. Постарайте се да ги подредите логически. Това ще ви помогне да не „разводните“ съдържанието и да запазите връзките.

 

3. Увод


Уводната част трябва да заложи тона, в който ще продължи цялото ви есе. Тук е мястото да поставите въпрос или да запознаете читателя с това, което следва да прочете в текста. Уводите трябва да бъдат запомнящи се, кратки и много ясни.

 

4. Първи параграф


Не повтаряйте точки от увода. Използвайте само кратки изречения, които да не „тежат“ с много думи, но да бъдат точни и правилни. Тук е мястото да дадете обяснения и описания. Можете да се придържате към това и в следващите параграфи, ако има такива.

 

5. Заключение


Заключението трябва да подчертае важността на темата и да придаде на есето завършеност. Усещането за пълнота и изчерпателност се поддържа и с усещането за финал в читателя, който ще чете есето ви.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...