.

Крум Попов - първият земеделски кмет на София

Първият земеделски кмет на гр. София и 11-ти министър в кабинета на Александър Стамболийски, е Крум Попов. Крум Попов е роден на 4 юни 1892 година в село Караач /днес град Левски/. Завършва начално

Крум Попов - първият земеделски кмет на София

Първият земеделски кмет на гр. София и 11-ти министър в кабинета на Александър Стамболийски, е Крум Попов.

Крум Попов е роден на 4 юни 1892 година в село Караач /днес град Левски/. Завършва начално училище в родното си село, прогимназия в Летница, а гимназия в Плевен.  Става учител, а след това се записва да учи право в Юридическия факултет на  СУ в София.

Крум Попов участва в Балканската война, а след края й  продължава следването си.  По време на  Първата световна война той е мобилизиран и зачислен в интендантската част в Плевен.  След войната Попов  става един от най-дейните членове на БЗНС в Плевенска околия, избират го за председател на околийската дружба.

През 1920 година  Попов е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи в правителството на Александър Стамболийски. Той заема  ръководни постове в БЗНС - съюзен организатор на Северна България, съюзен организатор за цяла България, изпълняващ  длъжността главен секретар на БЗНС.

По предложение на Александър Стамболийски Крум Попов  е избран за кмет на София на 9 юни 1922 година. На 10 юни цар Борис ІІІ подписва Указ за назначаването му. Попов работи упорито за благоустрояване на столицата.

Неговото управление се запомня с приемането на нов закон за Столичната община и разделянето на София на 6 районни кметства, с продължаването на започнатото по-рано строителство на електрическата централа „Бояна", както и с удължаването на  трамвайната линия по ул. „Пиротска".

На 9  юни 1923 година правителството на Александър Стамболийски е свалено. Арестувани са много дейци на БЗНС. Между тях е и Крум Попов.  Той е убит на 18 юли 1923 година.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...