.

Алгинати

Алгинати

Azotobacter vinelandii
Алгинатна синтеза може да се извършва в генномодифициран щам Azotobacter vinelandii IAM

Приложение:
- Добавка в сладоледа
- Желиращо средство
- Импрегниране на тъкани и хартия
- Хидрофилно покритие на растителни корени
- Покритие на рани

Натриевият алгинат е широко използван в текстилната промишленост, тъй като е чудесен уплътнител на влакната при тъкане,  полиращ и  заглаждащ материал при оцветяване на тъкани. Той може да се отмива, което придава допълнителен специален ефект на цвета.

Калциевият алгинат, който е неразтворим във вода, се използва за производство на медицински покрития при изгаряния и големи повърхностни рани. Обикновените стандартни превръзки се отстраняват трудно,  докато калциевият алгинат се  пресова като влакна,  от които след това се изтъкават подобни на платно продукти. Алгинати с високо съдържание на глюкоронова киселина са най-подходящи да тази цел. Приложени върху рани или изгаряния, те набъбват в мрежа, около която се формира здрава коричка ,превръзката може да се отстрани с физиологичен разтвор, което се дължи  на разтворимостта им във вода.


Алгинати се използват при гланциране и уплътняване на хартия, мастила за принтиране, бои, козметика, инсектициди и фармацевтични препарати. Те често се използват като сгъстители в производството на сладолед, на когото придават гладкост, а също като суспендиращи агенти в млечните шейкове.

Алгинатите свързват атоми на тежки метали с предимство пред атомите на натрия, калция и калия  и други “по-леки” метали; напр. оловото или други тежки метали се свързват с предимство ; така че алгинатите се използват при отравяния с олово, стронций 90, цезий и др.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...