регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Любопитни факти за 8-ми март

Научете малко повече за женския празник

Любопитни факти за 8-ми март
Снимка: Pixabay

В много страни по света на 8-ми март се чества деня на жената, като той символизира признанието към икономическите, политически и обществени постижения на дамите.

 

В България освен празник на жената, 8-ми март е и ден на майката (въпреки че според някои традиции Благовещение - 25-ти март, е християнският празник на майката и жената).

 

Равноправие на жените в България

 

На тази дата е важно да си припомним, че жените в България могат да гласуват, да учат във висше учебно заведение и да работят, защото създаването на нова българска държава през 1878 г. след освобождението не води автоматично до промени в правата на жените.

 

Първата българска конституция от 1879 г. изключва жените от правото на глас. жените у нас имат равноправие от 1909 г., като това се дължи на на съюз "Равноправие", който води дълги преговори.

 

8-ми март у нас започва да се празнува след 9-ти септември 1944 г. По-късно той става любим празник на всички дами и добива голяма популярност.

 

8-ми март по света

 

Този празник за първи път е честван на 23-ти февруару 1909 г. в САЩ и е създаден по инициатива на Американската социалистическа партия.

 

Идеята за него се появява след бурни протести на жени от шивашката индустрия в началото на 20-ти век, които искат по-добри условия за труд. Те се състояли на 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк.

 

Но тази дата не е важна само за Америка. Демонстрациите на жени в Русия на 8-ми март 1917 се смятат за първия етап от Руската революция от същата година.

 

Те излизат на протест среща глада, войната и царизма. Днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...