.

Утробата - пещерата, която лекува

Ето какво твърдят за нея

Ивета Иванова
Утробата - пещерата, която лекува
Снимка: Pixabay

Лятото е подходящ сезон да си направите разходка до някоя пещера. Там ще бъде прохладно, а едновременно с това ще се насладите на природата наоколо и причудливите скални форми. Вече ви представихме пещера Проходна, а ако се чудите къде другаде може да отидете - ще останете омаяни и от пещера Утробата.

 


Къде се намира?

 

Пещерата е до село Илиница, в местността Тангардък кая, на около 12 километра северозападно от Кърджали. Затова, най-удобният начин да стигнете до там е с автомобил.

 


Как се е оформила?

 

Наричат Утробата "древно пещерно светилище". Пещерята представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на матка (утроба). Затова тя носи такова име. Пещерата е образувана в обособен карстов скален масив, близо до хребета на рида Илиница. Скалите са кредни варовици, подложени на силното влияние на ендогенните сили (тектонски движения). Процесите на физическо и химическо изветряне са довели до образуването на входна част – уширена тектонска цепнатина, в основата на която има няколко малки тераси. По-късно, по направление на основната тектонска пукнатина е създадена изкуствена галерия с дължина 12 м и средна ширина 1,5 м., пишат от "rock-cut.thracians.org.

 


Откриване

 

Утробата се намира в магичните Родопи. Твърди се, че тя е била древно светилище използвано от траките. Официалното откриване на обекта за археолозите е благодарение на учителят спелеолог Минчо Гумаров от Кърджали, който пази в тайна местоположението на пещерата цели осем години. Така го е посъветвал директора на Историческия музей в гр. Кърджали – Павел Петков. Местоположението на пещерата Гумаров  разбира от от местни пастирки на кози на 20 март 1994 година.През 2002 г. Гурманов убеждава проф. Николай Овчаров да посети пещерата и постепенно тя придобива все по-голяма популярност.

 


Легенди: Лекува безплодие?

 

Има слухове, ясновидци и екстрасенси пращат бездетни двойки от Западна Европа и Северна Америка в тази пещера, защото тя лекувала безплодие. Местните екскурзоводи разказват за двойки от САЩ, Канада и Италия, които идват, защото се надяват да забременеят. Семейство американци тръгнали да се изкатерят по стръмния маршрут до мястото. Мъжът обаче не можал да се изкачи и само съпругата му се добрала до пещерата. Тя престояла няколко часа вътре медитирайки. В определени дни от годината, когато слънцето преминава ниско по небосвода, по обяд през цепнатината в горната част на пещерата се процежда слънчев лъч във формата на фалос. Това се смята за символичното оплождане.

 

 

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...