Влез

View Full Version : iskam da stana inteligenten...????

karizma_boy
05-05-2006, 16:37
kak moga da postigna tova i kakva literatura da 4eta?

zvezden_zaio
05-05-2006, 17:01
zdravei, milo mom4e. zavisi kakvo razbira6 pod inteligenten, vs ima razli4ni kriterii, k ne vinagi si syvpadat. Eto, naprimer, az sam ob6tuvala s mn hora s otli4en uspeh v u-6te, no k ne mogat da poddarjat elementaren razgovor, zn na4etesnostta donqkade ne e kriterii. Za men inteligenten e tozi 4ovek, koito moje da govori na vsqkakvi temi bez pritesninie, znae kak da podhvane nqkoq po-delikatna tema, znae kak da nakara 4oveka do sebe si da se 4uvstva dobre. Ima poznaniq na razli4na tematika, no i da znae koe koga da kaje (tova e mnogo vajno). Kakvi knigi da 4ete6 li... hm... slojen vapros. Spored men ne e nujno da se nasilva6 da 4ete6 knigi, ot koito ni6to ne razbira6 kato " Velika didaktika" naprimer. Gledai filmi, nau4no populqrni predavaniq pyk vs 6te si doide na mqstoto.A i o6te ne6to, spored men problemat ti e, 4e se pritesnqva6 da govori6 najivo pred publika i ot tova ti pritesnenie proizti4at powe4eto problemi. Ne znam dokolko sam prava i dokolko ne sam, no sam sre6tala mn podobni problemi. Taka 4e, ako sam prava, moqt savet e da se porovi6 iz internet za knigi, koito razglejdat tozi problem, a ako ne nameri6 ni6to, pi6i, az imam 1 podhodq6t material, moga da ti go dam, ako razbira se jelae6. Ami tva e ot men. Uspeh :)

RoyTheReaper
05-05-2006, 17:47
по-интелигентен няма как да станеш; интелигентността или я имаш или я нямаш.

можеш обаче да станеш по-ирудиран (или ерудиран... така и не научих как се пише) като четеш литература от различни области: художествена литература, исторически книги, специализирана литература (по природни науки, психология, политика), енциклопедии. абе въобще всякакви книги (и не само книги - интернет също е надежден източник на информация).

MiRaCuLiXbb
05-05-2006, 18:21
От художествена литература се затъпява адски много! За да си интелигентен трябва да имаш природна любознателност. Сиреч ако ти не идва отвътре и всичко да прочетеш па че си останеш тъп.

lady_of_the_flowers
05-05-2006, 18:34
Za men inteligenten e tozi 4ovek, koito moje da govori
horata koito obshtuvat nai dobre obiknovenno samo tova mogat s tova se zanimavat naistina prekrasni hora nikoi nespori, no sagalqvam da go kaga pove4eo ne sa inteligentni, te sa po nerealni(;

Absconding
05-05-2006, 20:24
Като за начало спри да слушаш Каризма. Хахахха базикам се :)
Предполагам, че си ученик.. учи повечко.. В крайна сметка това е обща култура, която е мн полезна. Чети книги.. класическа лит-ра..специализирана.. Не знам.. въпроса е малко странен. А определено има влияние и средата, в която се движиш.

SEXtreme
05-05-2006, 20:28
хаха....малее :) Пич, не мое да "станеш интЕлигентен" или си или не си....а за четенето...ти и да наизустиш всичките енциклопедии на BBC ако си некав идиот, такав ще си останеш :)

karizma_boy
05-05-2006, 23:20
zdravei, milo mom4e. zavisi kakvo razbira6 pod inteligenten, vs ima razli4ni kriterii, k ne vinagi si syvpadat. Eto, naprimer, az sam ob6tuvala s mn hora s otli4en uspeh v u-6te, no k ne mogat da poddarjat elementaren razgovor, zn na4etesnostta donqkade ne e kriterii. Za men inteligenten e tozi 4ovek, koito moje da govori na vsqkakvi temi bez pritesninie, znae kak da podhvane nqkoq po-delikatna tema, znae kak da nakara 4oveka do sebe si da se 4uvstva dobre. Ima poznaniq na razli4na tematika, no i da znae koe koga da kaje (tova e mnogo vajno). Kakvi knigi da 4ete6 li... hm... slojen vapros. Spored men ne e nujno da se nasilva6 da 4ete6 knigi, ot koito ni6to ne razbira6 kato " Velika didaktika" naprimer. Gledai filmi, nau4no populqrni predavaniq pyk vs 6te si doide na mqstoto.A i o6te ne6to, spored men problemat ti e, 4e se pritesnqva6 da govori6 najivo pred publika i ot tova ti pritesnenie proizti4at powe4eto problemi. Ne znam dokolko sam prava i dokolko ne sam, no sam sre6tala mn podobni problemi. Taka 4e, ako sam prava, moqt savet e da se porovi6 iz internet za knigi, koito razglejdat tozi problem, a ako ne nameri6 ni6to, pi6i, az imam 1 podhodq6t material, moga da ti go dam, ako razbira se jelae6. Ami tva e ot men. Uspeh :)
bih jelal da mi prati6 tozi material 6te mi bude interesno.ako moje6 prati mi gi na desislava_boy@abv.bg.mersi predvaritelno :)

teenkopele
05-05-2006, 23:33
по-интелигентен няма как да станеш; интелигентността или я имаш или я нямаш...

Именно. :wink:

Santino
05-06-2006, 14:33

Тва са пълни баластри.
Историята помни родените интелектуални таланти като Айнщайн, Нютон, ДаВинчи и пр. Но има и хора, които
стават интелигентни. Те са по-големият процент.
Един интелигентен човечец умее да говори, но не празни приказки. Един интелигентен човек умее и да си подбира слушателите.
Интелигентен се става чрез четене на книги, гледането на различни филми, които могат да те научат на нещо. Именно УЧЕНИЕТО е в основата на интелигентността. Натискай в училище на общообразователните предмети и ще успееш да станеш по-умен.
Вече за едно надграждане можеш да се заемеш с четенето на книги, които не се включват в учебната програма. Сам си избери какво да четеш, какво можеш да разбереш и да усвоиш. Както казаха преди мен - губене на време е четенето на литература, която не разбираш.

ПС:познавам точно един 14 годишен, които може да претендира, че е умен.

ycMuBkaTa
05-06-2006, 15:03
чети книги, учи, но според мен интелигентността е и природно вродена до някъде, така че...трудно се става интелигентен.

Dr. Kazimbutt
05-06-2006, 20:32
Няма начин да си повишиш интелекта. Той е нещо, с което се раждаш. Можеш само да придобиеш знания.

Sabrina27
05-07-2006, 20:51

Pisaneto na takava tema ne te pravi mnogo inteligenten (moe mnenie)

FikyScHetOo
05-07-2006, 21:39
интилигентността е заложена в теб, бързата мисъл също. Ако родителите ти са идиоти няма как да си гений, или ако сички около теб са умни - няма начин да си идиот. Все пак за всяко правило има изкючения...ако се стараеш, учиш и си трудолюбив, ученолюбив и съсредоточен в тази си цел можеш да постигнеш някакви резултати. Тогава ще си по умен, защото интелекта е вроден. но като седиш във форуми, чатове и сякви други и питаш как да станеш интилигентен - няма да стане

05-08-2006, 13:43

Тва са пълни баластри.
Историята помни родените интелектуални таланти като Айнщайн, Нютон, ДаВинчи и пр. Но има и хора, които
стават интелигентни. Те са по-големият процент.
Един интелигентен човечец умее да говори, но не празни приказки. Един интелигентен човек умее и да си подбира слушателите.
Интелигентен се става чрез четене на книги, гледането на различни филми, които могат да те научат на нещо. Именно УЧЕНИЕТО е в основата на интелигентността. Натискай в училище на общообразователните предмети и ще успееш да станеш по-умен.
Вече за едно надграждане можеш да се заемеш с четенето на книги, които не се включват в учебната програма. Сам си избери какво да четеш, какво можеш да разбереш и да усвоиш. Както казаха преди мен - губене на време е четенето на литература, която не разбираш.

ПС:познавам точно един 14 годишен, които може да претендира, че е умен.
По повод това, че Айнщайн е "роден гений" мога да кажа, че до едно време са го смятали за бавно разививащ се! Който го интересува повече да си намери съответната информация.
Съгласен съм с теб, пълни баластри, каквото и да значи това. Аз казвам, че интелигента се добива в последствие, който иска да спорим, да разграничи ерудирания (да, така се пише) от интелигентния човек!? А художествената литература развива нещо много важно, подсъзнателно се запаметяват думи и така се подобрява правописа.
Чети.. това е важното, без значение какво, всичко каквото ти допадне. Ако въобще нямаш желание да четеш, пробвай с нещо лекичко - фантастика, фентъзи - има разлика.. а защо не и еротична книжка \:D/
Успех на всички

SANDDRA
05-08-2006, 19:23
Ako da si umen zna4i da ima6 potentsial da u4i6 i umee6 da vzima6 pravilni re6eniq i da misli6, a da si inteligenten zna4i da si "na4eten"to inteligenten moje6 da stane6 kato 4ete6 mn knigi ot vsqkakvi oblasti interesuva6 se ot razli4ni problemi i t n > No sus sigurnost 6te ti trqbvat godini ! A ti kakvo - za neinteligenten li se smqta6 i ako da za6to ili iska6 da bude6 po- ?

Lord Vader
05-08-2006, 22:24
Ами...четеш каквиот и да е книги, взимаш Тълковен речник и речник на чуждите думи...и ги "изяждаш"...трябва все по-често да използваш мозъка си...и така...

`Death`Whore`
05-09-2006, 10:48
От литература не се затъпява, мили деца. Затъпява се от четене без излизане на чист въздух и без общуване дори с един човек.

pepi2000
05-05-2014, 18:51
Можеш да станеш и то много умен ето ти материал по въпроса - http://mindbg.blogspot.com/ дано съм ти помогнал !

Nika95
05-05-2014, 20:53
Обясни ми, как по-точно успя да изровиш тема от преди 8 години........не, наистина, как? :D

Лия
05-07-2014, 12:21
Няма как да станеш умник, като седиш пред компа, вместо да учиш. Пък и много зависи от това да ли ти е вродено. Или си тъп, или умен. В моя клас има момчета които учат /или поне се опитват/ но в крайна сметка пак си остават тъпи.

girlwithblueeyes
05-07-2014, 12:39
Няма как да станеш умник, като седиш пред компа, вместо да учиш. Пък и много зависи от това да ли ти е вродено. Или си тъп, или умен. В моя клас има момчета които учат /или поне се опитват/ но в крайна сметка пак си остават тъпи.

Ама как обичате да коментирате стари теми:lol: