Влез

View Full Version : Трябва ми помощ за задачи по математика за 9 клас

ProstoAz
06-10-2006, 14:59
В петък имахме класно, но аз не ходих на училище, така че най-вероятно ще правя класното във вторник, но не мога нищичко да реша. :?
Имам задачите, които са се паднали на 2 от групите и ще помоля някой да ми помогне с решенията, че ми е много важно. Трябва ми поне 5ца на класното, за да мога да завърша с 4.

Та ето ги и задачите от едната група:

1 зад. От точка вън от окръжност са построени допирателна и секуща, чиито сбор е 18см. Външната част на секущата е с 3см. по-малка от допирателната. Да се намери секущта.

(тук получавам, че секущата - означила съм я с А и В - е 12см., но как съм го измислила и защо съм решила, че е 12см. не мога да ви кажа :shock: )

2 зад. В окръжност е вписан трапец с oснови 6 и 4см. Да се намерят диагоналите му, ако в него може да се впише окръжност.

(тук съм получила, че диагоналите АС и ВD са 7см. - тъй като трапеца е равнобедрен съм решила и че диагоналите са равни. Решението ми отново ми е малко неясно - правих го вчера - но ако е вярно мога да го кажа)

3 зад. Да се намери по-малкия диагонал на успоредник, на който по-малката страна и по-малката височина са съответно равни на 17 и 15см., а разликата на по-големия диагонал и по-голямата страна е 11см.

(тук нямам никакви идеи)

Сега задачите от другата група:

1 зад. През т. Р са построени диагонала (така пише, но аз мисля, че става въпрос за диаметър???) РQ и секущата PST. Ако PT=12см., PS:ST=1:3, QS=a, намерете PQ и QT.

2 зад. Около окръжност е описан равнобедрен трапец с основи 16 и 9см. Намерете радиуса на окръжността и диагонала на трапеца.

3 зад. Ъглополовящата AP на триъгълника АВС пресича височината му BD в т. О. Да се намери АС, ако ВО=7,5см., ОD=4,5см. и ВР:РС=5:7.

В задачите трябва да се използва теоремата на Питагор и метричните зависимости. Може да използвате и подобни триъгълници, но не е много желателно.
Когато пишете теоремата: "с" на квадрат е равно на "а" на квадрат плюс "б" на квадрат - можете да го записвате така: с2=а2+б2 - аз ще разбера за какво става въпрос. :lol:

П.П. Задачите ми трябват до понеделник. Ще помоля, който няма желание или просто не може да помогне - да не пише.

06-10-2006, 15:03
Сега ще ти реша първата даже ще ти я направя на нещо като чертежче след малко ще пиша...

пак аз
06-10-2006, 15:25
Е аз получавам следното вижте може и да съм объркал нещо...

и все пак не обещавам, че ще седна да реша всичките други, но довечера мисля да седна да ги прегледам...кандидат студент съм, но всяка задача за мен си се води полза, защото и без това нивото ми не е високо...:)

Ето и задачката>http://picvalley.net/show.php?2006/06/10/f91fe7a205510422eac728fe50ed814e.jpg

ProstoAz
06-10-2006, 15:41
Мерси много за задачата, само дето на някои места не разчитам, но видях че и ти получаваш 12см. и някакъв друг отговор... :) Сега ще си я препиша и ще осмисля решението.

Ще чакам другите - който иска и който може - да помага. :lol:

ProstoAz
06-11-2006, 14:47
Реших си ги първите три задачи. :D
На 1ва се получава 12 и 13,5см., на 2ра 7см., а на 3та 25см.
А от другата група мисля, че не са написани правилно, но както и да е...
Така като гледам как сте се засилили да помагате мисля да си заключа темата. :-D