Влез

View Full Version : Промените в образованието след 1 януари 2007г.

Santino
06-16-2006, 10:53
Обръщам се към по-големите хора, посещаващи teenproblem (www.teenproblem.net).

Както вече знаем нашата мила родина води финални преговори за влизане в ЕС. Най-вероятно това ще стане на 1 януари 2007г. С влизането в съюза обаче ще настъпят редица промени във всички сфери. Една от тези промени казват, щяла да бъде в образованието и по-точно с промяната формата на изпита (в повечето ВУЗ-ове).

Аз съм един от стотиците (може би хиляди) бъдещи кандидат-студенти по право за СУ (www.uni-sofia.bg). Който не е минал по този път, той не знае каква каша е обзела главата ми. Едно нещо ме плаши обаче. Това, че моите бъдещи колеги, моите врастници и аз не знаем какво ще стане след влизането ни в Евро съюза. Ще дадем огромни суми за подготовка, ще отдадем цялото си време на четене по даденият предмет (или предмети, взависимост от специалността), а изказвания като "говори се за промяна формата на изпита след датата, посочена за влизането ни в ЕС" ни объркват още повече!

Кажете към кого да се обърна? Към кого да задам въпроса: "Какво ще стане с кандидат-студентските изпити след влизането в ЕС?"

Dharma
06-16-2006, 11:09
b]ami govori se 4e do kum 30 septemvri 6te izlqzat sus stanovi6te...puk 6te vidim; ti 2007 li 6te kandidatstva6?[/b]

Santino
06-16-2006, 11:21
Да, 2007г. ще кандидатствам. Мога ли да попитам от къде разполагаш с това инфо ... за становището. Дали е възможно да попиташ източника както да правим до септември? Много добре знаят, че е нужно около година постоянно четене, а от сега до 30-ти септември има време. Времето е пари. До 30-ти да се готвим ли на частни уроци?
Вече съм на границата на отчаянието, но ще продължавам да нахалствам, докато не си изясня всичко около промените.

В момента гледам сайта на МОН, но нищо не намирам. Ще пиша или до БТВ за репортаж да правят, или на e-mail-a на МОН за отговор. Дълбоко се съмнявам, че някой ще ми отговори, но ще опитам.

Страхувам се да не си дам парите на вятъра и да не си загубя времето с български език и история. Ако ще въвеждат тестове, то плановете за скъпа подготовка ще отпадне.

](*,)

Qgodka_
06-16-2006, 11:25
Смяната се състои в това, че ще има тестове, вместо писане на теми. Варианти за тестове има много ...
1. тест в/у един предмет
2. тест върху 4 предмета .... общо 340 въпроса (лит, мат, история, география) (това е най - вероятно са икономическия)
3. тест математика
4. тест 6 предмета
5 ..... не помня останалите
Всичките с ниво кандидат-студентски изпит (т.е много знания в подробности ).
И местата се съкращават от догодина.
Информацията е неофициална, но до началото на следващата ученба година трябва да се разбере.
Отиваш в университет, който те интересува, и питаш.
Аз се отървавам тази година :)

Dharma
06-16-2006, 11:30
i az 6te kandidatstvam 2007; a tova 4e do kum 30 septemvri 6te ima okun4atelna info. go 4etoh vuv vestnik, taka 4e i az ne znam kolko e vqrno.