Влез

View Full Version : Физиологичното действие на желязото

fast_girl
01-16-2007, 13:05
трябват ми материали как въздействат на живите организми и човека.

Ще съм благодарна ако някой може да ми помогне :)

JoeBanana
01-16-2007, 13:34
тва стаа ли ? :-D
Биологична роля

Желязото играе важна роля в живота практически на всички организми, с изключение на някои бактерии.

В организма на животните желязото влиза в състава на много ферменти и белтъчини (протеини), участвуващи в окислително-възстановителните реакции, например в процеса на дишането, тъй като то влиза в състава на хемоглобина.

В организма на животните и човека желязото постъпва чрез храната (най-богати на него са черният дроб, месото, яйцата, бобови култури, хлябът, грисът, цвеклото).

Спанакът също съдържа желязо, но много по-малко от други зеленчуци като например лещата и зелето. В захарта, яйцата и рибата също има повече желязо от него. Спанакът съдържа обаче вещества, които пречат на пълноценното усвояване на желязото и затова е по-добре да бъде сервиран с месо или риба. Така олигоелементите (около 60 на брой в организма, между които желязо, мед, цинк, селен, никел и др.) ще бъдат правилно усвоени от организма.

Легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. Американски специалист по хранене съставил през 1890 г. таблица със съдържанието на желязо в различни храни. Когато стигнал до спанака, неговата секретарка написала 30 вместо 3 mg. Оттогава тръгнала славата на „железния“ спанак и хората започнали масово да го консумират.

Потребността на човек от желязо на 1 kg тегло е: деца — 0,6 mg, възрастни — 0,1 mg и бременни — 0,3 mg желязо на денонощие. Като правило, желязото, което приемаме с храната, е напълно достатъчно, но в някои специални случаи като (анемия, донорство на кръв) е необходимо да се приемат желязосъдържащи хранителни добавки.

Трябва да предупредим, че предозирането с желязо вреди на организма! Ето защо на здрави хора не се препоръчва употребяването на препарати, съдържащи желязо!

01-17-2007, 07:33
да това е добре,но ми трябва още материал това е малко :(