PDA

View Full Version : децата с увреждане сред нас



malkozmiiche
05-03-2007, 08:05
Има ли дете с увреждане във вашия клас? Как се отнасяте към него, приятели ли сте?
Приятно ли ви е или ви е неприятно че има такова дете в вашия клас?
Какво е мнението на родителите ви по този въпрос?
изобщо споделете това което сте преживели и което мислите и чуствате.

nelkalee
05-03-2007, 08:07
Aми в моя клас няма

titin4eto
05-03-2007, 08:16
Начи в предишното ми училище имаше в съседната паралелка и ние имахме заедно часове по фр. език... Значи майка му го беше пратила там уж да се оправи нали покрай нас, обаче беше станало точно обратното... той беше умен, изкарваше шестици, обаче беше мноо зле... а и покрай всички той се научи само на псувни и само псуваше - без причини и майче един път си беше свалил гащите :smt119 за щастие на бях там да гледам... така вместо по-добре стана по-зле...

Aileen
05-03-2007, 08:18
Да, и в моя клас има такова момиче. Никой от класа - нито ученици, нито родителите ни имат нещо против. Дори смятаме идеята за чудесна. Единствения проблем е че момичето е не само с физическо, а и умствено увреждане, което е много лошо защото сме в езикова гимназия, където темпото е много голямо. (Във Втора немска в София сме.) И на нея й е много трудно. Може би ще сме заедно само тази година. :( Иначе всички са много мили с нея. Обръщаме й внимание, колкото можем, но това не винаги е възможно.

iron_rouz
05-03-2007, 09:16
Здравейте,да има такова момиче в моя клас което е с физическо увреждане.В началото не всички се отнасяха с нея както трябва,защото я имаха за различна.Но аз се спреятеих с нея,сега уж никой няма нищо против,но някак си някой я гледат с пренебрежение.За мен лично всеки е човек на тази Земя има равни права с всички здрави и не мисля,че трябва да ги пренебрегваме. :)
Дори мога да кажа,че и се възхищавам,защото е човек преживял много,и продължава да се бори независимо,че много хора се опитват да я прецакат. :)

mery_andjela
05-03-2007, 11:03
в моят клас не,но в съседният има и за жалост не се отнасят доста добре с него.базикат го,юркат го и т.н.много ме е жал за него,защото той е много кротко дете,но какво можеш да направиш с тъпанарите,които му се подиграват :cry:

malkoto_sladur4e
05-03-2007, 11:10
Ами ние в нашия клас имаме един такъв и чесно казано почна да създава доста проблеми и определено мястото му не е за нормално училище ! [-X

shadow4e
05-03-2007, 13:11
В моя клас няма, но познавам 2-ма и са супер готини и точни хора! Те имат само физически увреждания /детски паралич/, ходим си и на кафе и на всичко.

fak_you_maafaka
05-03-2007, 14:34
В моя клас никога не е имало, но съм чувал, това за което и гласувах:
*Аз нямам нищо потив, но преподавателите не се отнасят добре с тях!*

Отнасяли се доста различно с тях и едва ли не ги засрамвали.

_DaRk_AnGeL_
05-03-2007, 18:17
В моя клас има такова момче, той е като вси4ки нас само че има увреждане на гръбначния стълб и това при него предизвиква не координирани движения. Всички учители се отнасяха добре с него докато той не почна да злоупотребява със съжалението на хората и така той обърна всичките си приятели сре6ту него самия. Може би има място за деца с увреждания в нормални училища, но всичко зависи от това какво е увреждането на самото дете...

shadow4e
05-03-2007, 20:28
Забравих да кажа, че ако е със средни или тежки умствени увреждания определено не е нормално у-ще.

Но ако е само с физически, нещата не стоят така.

Digital
05-03-2007, 21:33
Аз като имам проблем с нервите броя ли се ?

[B]a[N]D[i]T[k]a
05-04-2007, 03:47
nqmame dete v klasa... do kolkoto vijdam i v daskaloto mi nqma.... #-o i poznati takiva nqmam... :-k est 4e sum na mnenie 4en e trqbva da se izolira tova dete! .. ima si mqsto do nas.. predsatavqte li si ako e izlolirano i vie ste na negovo mqsto.. kak shte se po4uvstvate #-o #-o :shock:

CrazyInLove
05-04-2007, 09:33
ами в класа ми няма но има едно момченце в 7 клас то е с увреждане абе всички си се държим добре с него ама той нещо не се държи мн мн какт оподобава малко е грубичък и май се възползва от добротата на хората което не ми харесва мн мн инак аз гласувах че тези деца са като всички останали и за тях е по добре да растат в нормална среда където имат и нормални връсници а не само по специализирани училища :)

BWald0rf
05-04-2007, 12:41
В моето даскало няма такива..или поне незнам да има..Ами жалко е че повече хора ги изолират и така им убиват надеждата за нормален живот..Те също са хора като всички нас..и даже познавам такива които са с прекрасен характер...

`Death`Whore``
05-04-2007, 12:48
Децата с увреждания трябва да учат по специална програма. Зависи от степента на увреждането, разбира се - ако детето е с умерени зрително или слухово увреждане, просто преподавателите трябва да му отделят повече внимание, но в другите случаи материалът и програмата им са коренно различни.
Но има нещо по-важно - те не трябва да бъдат третирани по-различно. Те са хора! Не бива да имат привилегии само защото са с увреждания, а това означава, че трябва да бъдат приемани по същия начин, както и другите деца. Те не могат да вършат всичко, но това, което вършат, трябва да е толкова качествено, каквото би било и ако друг човек го върши.
Та...според мен те могат да учат сред другите деца в общия случай, защото трябва да общуват.

malkozmiiche
05-04-2007, 15:33
честно казано не очаквах толкова голяма активност и зрели мнения. Благодаря на всички, които са лишени от предразсъдъци и не съдят човека само по външния му вид. Естествено че има хора с увреждания които се възползват от положението си (което жалко и низко според мен), но е истина че децата трябва да растат сред деца, независимо че имат увреждане или нямат такова.
п.п.
Тази тема остава отворена, ще се радвам ако има още по-голяма посещаемост и стане една от важните теми, защото това е въпрос които засяга всички ни.

Briseis
05-04-2007, 21:58
В моя клас има кривогледо момче.Не е чак такова увреждане, но е много нисък и му има нещо на краката.Никой не се държи по-различно с него в училище.Факт е, че доста често се измъква от часове.Не знам, дали очаква хората да го съжеляват...Но той понякога е много груб, "сваля" всички момичета и се мисли за интересен.И затова не всички се държат добре с него...
Аз лично не мисля, че децата с увреждания трябва да нямат социален живот.Но всичко трябва да е в рамка.Ако има леко увреждане-няма проблем, но ако е по-тежко...

`Death`Whore``
05-05-2007, 06:08
За това говорех - ако човекът не се държи нормално с вас, вие не е нужно да се държите мило само защото има увреждане.