Влез

View Full Version : Относно матурите

ani_miss
05-06-2007, 18:26
Всички, които са 11 клас бихте ли подкрепили подписка против матурите. Ако сте съгласни пишете от кое училище сте, къде се намира и коя смяна сте на учлище

05-06-2007, 19:01
ne sum 11 ma sum protiv maturite :P

ani_miss
05-07-2007, 17:36
Не искам някой да ми се обиди за каквото и да било и предполагам,че повечето смятат темата за тъпа,но искам да разясня някои неща относно матурите.Има хара,които това не ги касае и темата предполагам ги дразни,но има време ( или е имало ),когато и тях ще ги ( или ги е ) касаело.
Не знам дали всички,за които е предвидено да има матури са наясно с всички правила,при които ще се проведе.На скоро имаше нещо като семинар на тази тема.Там наистина се разясниха много неща,но и се поставиха много въпросителни.
Причината,поради която пуснах тази тема е,че аз и хора от моето училище сериозно сме се замислили за това какво ще става за в бъдеще.Все още не е прието като закон дали ще има матури или не.Иначе казано,колкото и безмислено да звучи може да се направи нещо.Подписката наистина оже и нищо да е,но все пак е нещо.Лично аз съм на мнение,че не трябва да седим безучастно и да се примиряваме.Ако наистина се въведат матури много малко хора ще ги изкарат или ще постигнат резултатите,които ги удовлетворяват.
Това беше основната причина за да пусна тази тема.Просто искам да получим подкрепа,защото както се казва една птичка пролет не прави.За това призовавам всички,които могат и имат желание да направят нещо да пишат.Благодаря на всички предварително!!!

ProstoAz
05-07-2007, 20:09
А защо не искаш/те да има матури? Защото и веднъж не сте си сядали за 5 години на задниците да поучите ли?
Нека да има! И нека да се взимат в предвид!
Това, че някой е изязал от едва ли не "помощното" училище с диплома 6.00, а друг се е бъхтил в елитна гимназия и е завършил с диплома 4.90, честно ли е? И защо първият мързеливец, който 5 години си е клатил краката и си е ял сополите, сега да изяжда и мястото в някой университет на ученолюбивото дете от гимназията, което е изяло учебниците с кориците?

05-08-2007, 15:02
Не ме притеснява това,че ще има матури,защото колкото и странно да ти звучи за тези 3 години съм си сядала на въпросния задник и съм учила много повече от колкото предполагаш.Единственото нещо,което ме притеснява е това,че повечето не са подготвени ( в това число до някъде и аз ),но не както ти си мислиш поради причината,че ме мързи.Проблема е в това,че съм в училище,в което се изучават повече спеиалните предмети ( счетоводство,мф,мр,ркф,ит и т.н. ) и не се набляга толкова на предметите,които ще бъдат включени в зрелостните изпити.
Сега ще кажеш,че за това има курсове и т.н.Не го оспорвам,наистина е така.Всеки,който иска може да се запише,но дали наистина ще го научат точно на това,което ще му трябва?!
Не знам дали си била на въпросната среща,за която говоря,но един учител по български език и литература лично откри две грешки в пробните матури ( въпросния учител преподава в немската гимназия "Ерих Кеснер" ).С това не искам по никакъв начин да се приема като нападка,но искам да докажа,че каквото и да се направи пак неволно или не всеки може да остане ощетен,а не само в случая,който посочи ти.
Не знам ти кой клас си и дали това ще те касае или не,но не си мисли,че е толкова лесно,при положение,че повечето учители преподават както се казва колкото да отбият номера.
Много от съучениците ми ( като изключим,че работят ) са се записали на курсове и почти не им остава време за каквото и да било друго.Аз лично самата мисля да се запиша на някакви курсове,защото иначе не виждам как бихме могли да се оправим.Една матура малко или много е стрес не само,защото човек се чувства неподготвен,но и защото се притеснява от толкова много неща.Каква оценка ще изкара,защото това съвсем не е без значение.От това ти зависи дали ще можеш да влезеш във висше учебно заведение или не.
Относно това,което каза за хората "изяждащи" учебниците с кориците и знаещи си всичко,че са ощетени от тези,които не показват и минимални усилия,че им пука какво ще става с бъдещето им съм напълно съгласна.Мога да кажа обаче,че не е честно именно заради тези малко останали в последно време хора,които наистина искат и полагат всички необходими усилиа ( та и отгоре ) не само да постигнат нещо,но и да осъществят мечтите си.Защото всеки човек се стреми към това.
Според мен обаче няма значение дали човек е в елитно училище или някъде другаде.Всеки стига да иска може да постигне каквото си е поставил за цел!!!

CypressHill
05-08-2007, 15:18
Az sum 11 klas i ne e tolkova pritesnqvasta maturata. Pritesnqva me, 4e ne e qsno v/u kakvo ste e. Vsichki u4itelki pravqt dopulnitelni 4asove za da predadat material, koito trqbva da znaem za matura, no ne se u4el...
A che trqbva da ima ne6to za da se standartizira ocenkata na vsi4ki e vqrno, zastoto u4a v ezikova gimnaziq v sofiq i sigurno i 5.00 bal nqma da vurja daje i 4.80, a vijdam hora, koito imat diplomi s po 5.90 bez nikakvo pokritie.

shadow4e
05-08-2007, 15:31
Аз съм против, защото нас никой не ни подготвя и това е ив много други училища. Дори не ни се говори затова. Аз няма да кандидатствам с литератур и не виждам за какво ми е да пиша някакви теми. В УНСС и НБУ си има тестове по български език и за мен това е достатъчно. Абе и да има, ако е само тест- да. Но съм твърдо против теми, същото е и по математика- само тест да бъде. Но то по математика не е задължително. Въпреки че на нас ни казаха, че можело да го направят задължително, защото сме били с профил математика и да имаме избор м/у математика и немски... Абе, въобще организацията е много зле!!!

05-08-2007, 16:02
Az sam 10 kl i az 6te hodq na matyra.Pritesnqva me samo edno-da ne me skasat,no pak ot dr strana si vqrvam 4e 6te uspeq-ne sam tolkova prosta 4e pone 3 da ne hvana.Ina4e sam saglasna da ima matyri za da se vidi koi e u4il-koito ne e u4il da se e setil po-rano.Spravedlivo e da pe4elqt samo tezi koito se trudqt,nali? 8)

ProstoAz
05-09-2007, 07:29
Преди няколко месеца г-жата по БЕЛ ни раздаде едни листове с примерни матури - беше като тестче, около 20 въпроса по български език и около 20 въпроса по литература + анализ на някакъв текст (поне така си спомням). И не виждам нищо притеснително в това. Без значение какви предмети изучавате по-интензивно в училище ВСЕКИ трябва да може да пише грамотно на български!

<black soul>
05-09-2007, 13:06
А защо не искаш/те да има матури? Защото и веднъж не сте си сядали за 5 години на задниците да поучите ли?
Нека да има! И нека да се взимат в предвид!
Това, че някой е изязал от едва ли не "помощното" училище с диплома 6.00, а друг се е бъхтил в елитна гимназия и е завършил с диплома 4.90, честно ли е? И защо първият мързеливец, който 5 години си е клатил краката и си е ял сополите, сега да изяжда и мястото в някой университет на ученолюбивото дете от гимназията, което е изяло учебниците с кориците?
много правилно казано. който може и знае и матура може да изкара. баща ми също е държал матури, преди време те са били задължителни и според мен това е много хубаво. така когато тръгнем да работим няма някой надут идиот, който нищо не разбира от работата си, да ни вземе мястото защото има (6), а ние примерно (5), понеже на матура само тези които знаят изкарват (6).

vivian
05-09-2007, 20:59
maturite si imat i dobra i lo6a strana.lo6ata e 4e tr da u4i6 prez godinite,za da se spravi6,a ve4e na nikoi ne mu se u4i kato gledam.a dobrata e 4e ima li maturi kandidat-studentskite izpiti 6te gi mahnat.+ tva tr da ima ne6to,koeto da ocenqva vsi4ki prekarani godini v gimnaziqta.vseki iska da mine metar,no nqma na4in.

vivian
05-09-2007, 21:04
Аз съм против, защото нас никой не ни подготвя и това е ив много други училища. Дори не ни се говори затова. Аз няма да кандидатствам с литератур и не виждам за какво ми е да пиша някакви теми. В УНСС и НБУ си има тестове по български език и за мен това е достатъчно. Абе и да има, ако е само тест- да. Но съм твърдо против теми, същото е и по математика- само тест да бъде. Но то по математика не е задължително. Въпреки че на нас ни казаха, че можело да го направят задължително, защото сме били с профил математика и да имаме избор м/у математика и немски... Абе, въобще организацията е много зле!!!

emi nikoi ne ni gotvi za maturi,za6toto nqma maturi.ako gi vavedat sas sigurnost 6te se nablegne na uprajneniq,koito 6te gi ima i na maturata.a za literaturata vse pak te podgotvqt kak d api6e6 tema i da obrabotva6 dadeno proizvedenie.a za maturite po BEL specialno mislq 4e sa dva vida i mai 6et e po izbor(no moje i da gre6a).ednata e tema varhu literaturno proizvedenie,drugata e test nqkakav + ese.no vse pak te ako gi vavedat 6te uto4nqt to4no kakav 6te e formatat.

shadow4e
05-10-2007, 11:53
Те вече са въведен от доста отдавна и тези, които сме 11 клас ще държим матури, но евентуално защото сме първи може да ги направят по-лесни или от университетите да не ги вземат предвид.

Матурата по БЕЛ е тест + тема.

cobreti
05-10-2007, 14:01
za men e glupavo da vrushtat neshto koeto e bilo predi mnogo vreme!az sum 11 klas i ot klasa sme reshili doogodina da pravim sta4ka!

shadow4e
05-10-2007, 15:32
Абе ние пак сме добре. Знаете ли какви са новите промени вече, които ще влезнат в сила след 5 години. 4 клас ще държат матури, 8 и после 10-ти и който иска в 10 прекъсва образованието си и си почва работа, който иска да следва, ще учи до 12 и после ще държи изпити за университет. Т.е. 11 и 12 ще учат единствено тези, които ще следват, а другите не. Средно ще се завършва 10-ти клас. Обаче учебния материал нещо не са предвидили, че не може да бъде както е сега, по простата причина, че 11 и 12 клас примерно от българската литература не може да познаваш само "Под игото" и "На прощаване"...

05-19-2007, 17:18
Az sa6to sam protiv maturite

Jessika_MG
05-20-2007, 11:29
Аз съм 11 клас и матурата ми се явява задължителна. От познатите ми до сега никой не е казал, че иска матура. Аз също не искам, не защото съм от лентяйско училище и съм много неграмотна.. Уча в гимназия и то не от онези професионалните (бившите техникуми). Щом оценката от матурата никъде не се иска защо трябва да я има тази матура?! Малко ли са изпипите, за които трябва да се готвим, че да влезем в някой ВУЗ. Много учители ми натякват как за моето училище можело да има и 3 матури, което не е никак задоволително. За мен си е чиста загуба на време. Не е като да не мога да се справя с тази по БЕЛ, но те си правят гавра просто. Не мисля, че има нещо общо с това кой си е ял сополите и кой не(както някой вече се изказа), защото ако на човека не му се учи той така или иначе няма да влезе във ВУЗ. Естествено не говоря за тези, които ще си платят...

white_chik
05-20-2007, 20:14
Аз съм 9 клас и от сега даскалката по литература ни подготвя лека полека за матурите и аз съм за тях.Както написа някой по-горе не е честно хора,които не могат да пишат правилно,да завършват с диплома 6.00,защото даскалите само гледат как да се отърват от тях,а някои,които 5 години се бъхтят в елитно училище да получат по-ниски оценки и следоватлено по-малък шанс да влязат в университета,в който искат.Няма училище,в което да не се наблята на български и математика.В което и да учиш,езиково,търговсо-банково и тем подобни,учиш БЕЛ и математика,колкото другите.