Влез

View Full Version : Ами сега? Как да помогна?

SINDEL
05-15-2007, 08:31
Най-накрая и аз да пусна тема.. не съм много убедена, 4е е за този раздел, но не намерих къде ще е най-добре да я сложа..

Зна4и става въпрос за моя много добра приятелка. Наскоро се разбра, 4е майка й е много тежко болна. Оказа се, 4е има рак на матката, в ужасно напреднала форма.. Казват, 4е й остават 2-3 месеца живот. Най-много.
Най-лошото е, 4е до голяма степен за тази толкова тежка диагноза се оказват виновни докторите. Преди около година, след гинекологи4ен преглед й казали, 4е има някакво доброка4ествено образувание. Нищо страшно не било. Не било за операция, можело да се потиска и лекува с някви хапове и билки.
Абе изобщо зву4еше нищо работа.
И наскоро приятелката ми дойде на работа разплакана, ли4еше си, 4е не е на себе си. Каза ми, 4е майка й има рак. Оперираха я жената, махнаха го, но се оказва, 4е има разсейки.. в стомаха, в 4ервата.. неспасяемо е.
А не е толкова възрастна.. няма 50 години все още.
Направо останах шокирана. Не бях о4аквала такова нещо. И сега се 4увствам ужасно. Гледам как приятелката ми буквално се стапя ден след ден. Ходи като зомбирана, не спи, не яде. Изплака си о4ите моми4ето. Отслабна, стана скелет, ве4е няма желание за абсолютно нищо. Имам 4увството, 4е я гледам как умира по малко всеки ден...
И най-лошото е, 4е не мога да й помогна. Няма какво да направя, за да й мине. Просто ситуацията е.. ами непоправима. Неизбежно е - майка й няма да оживее.
Но колкото и гадно да зву4и - мизерии стават непрекъснато. Не искам и с нея да се слу4и нещо лошо. Знам, 4е ще й е адски тежко, но това е нещо, с което ще трябва да се справи и да се примири един ден. А ми се струва, 4е няма да може.

experiment_m
05-15-2007, 08:40
Освен да дадеш нужната подкрепа на приятелката си, не знам какво друго можеш да направиш.
Наистина много неприятно.

DeePPurple
05-15-2007, 08:58
Ситуацията е гнусна.Отвратителна.Знам какво ви е и на двете...от личен опит при това.И най-гадното е, че няма какво да направите - нито ти,нито тя.
Просто бъди с нея.И я обичай.С нищо друго не можеш да й помогнеш.Защото смъртта е нещо прекалено зло и трудно за разбиране...Не я притискай да говори,ако не иска.И не й отказвай да говори, когато поиска.Не се опитвай да й даваш съвети...предполагам,че не знаеш какво е да умре родител...ако знаеш...е,тогава знаеш и защо ти казвам всичко това...

SINDEL
05-15-2007, 09:02
Ситуацията е гнусна.Отвратителна.Знам какво ви е и на двете...от личен опит при това.И най-гадното е, че няма какво да направите - нито ти,нито тя.
Просто бъди с нея.И я обичай.С нищо друго не можеш да й помогнеш.Защото смъртта е нещо прекалено зло и трудно за разбиране...Не я притискай да говори,ако не иска.И не й отказвай да говори, когато поиска.Не се опитвай да й даваш съвети...предполагам,че не знаеш какво е да умре родител...ако знаеш...е,тогава знаеш и защо ти казвам всичко това...

Не знам. И то4но затова ми е толкова трудно. Понеже това е ситуация, съвсем разли4на от обикновените проблеми, които всеки 4овек има и които малко или много всеки е преживял и разбира.
Не мога да се поставя на нейно място и съответно изобщо не знам какво и как да й кажа. Нито ми дава сърце да я окуражавам и да й повтарям, 4е вси4ко ще се оправи.
Няма да се оправи.

dessito{p}
05-15-2007, 10:53
stoi do neq i i davai nujnata v tozi moment podkrepa

cherinka
05-15-2007, 11:55
Единствено можеш да стоиш до нея и да я пазиш да не направи някоя глупост със себе си.
Понякога човек в такива ситуации се пита "Има ли смисъл да живея без даден човек" ( в случая - без майка си).
Предполагам, че ще е трудно да я обедиш и да й дадеш друг стимул за живот.
Човек на тоя свят не живее заради себе си, а заради някой друг, и когато този друг си отиде, губи всякакъв стимул за живот.
Хора, за които е по-важно семейството, трудно ще послушат приятелите си.
Психическия срив от загубата на близък човек (било то и роднина), е огромен. Също така и трудно поправим и преодолим.
Наистина е важно да я подкрепяш, но още по-важно е да я пазиш!!!!

05-15-2007, 14:01
ami...ubiite me no za sebe si znam 4e raka se poqvqva kogato i samo kogato vutre6no mrazi6 nqkogo ili ne si prostil ne4iq ujasna postupka.i ako nameri6 dostatu4no sili za da prosti6 qvno ponqkoga prosto se maha.
tova ne e dokazano pone dokolkoto znam.no si struva prosto da se probva kolkoto i da e trudno.

DeePurple
05-15-2007, 16:21
Не знам. И то4но затова ми е толкова трудно. Понеже това е ситуация, съвсем разли4на от обикновените проблеми, които всеки 4овек има и които малко или много всеки е преживял и разбира.
Не мога да се поставя на нейно място и съответно изобщо не знам какво и как да й кажа. Нито ми дава сърце да я окуражавам и да й повтарям, 4е вси4ко ще се оправи.
Няма да се оправи.

наистина няма да се оправи.И точно затова е толкова трудно да се преглътне,че си напълно безпомощен.На човек му е супер трудно да възприеме, че НИКОГА няма да види пак някой любим свой близък.С обикновените тъпи банални утешения няма да й помогнеш.Просто я обичай... и й го казвай и показвай при всяка възможност.И не я съжалявай(от това боли ужасно много).
Колкото и брутално да звучи, тя сама трябва и ще се справи със смъртта на майка си.Запомни тия думи - трябва и ще.Дори й ги кажи някой ден...защото колкото и много да боли, тоя ад няма да продължи вечно.Тя ще успее да се върне към нормалния си живот.Просто й трябва време....много време и подкрепа.Успех! :kiss: