View Full Version : За химията и другите математически предмети
cherinka
06-16-2007, 11:40
здравейте.
Забелязала съм, че химията, физиката и математиката не вървят кой знае колко добре на днешните ученици.
Като започнете от 5ти клас и стигнете до 11ти.
Също съм забелязала, че на учителките по химия им има нещо.. побъркани ли са кви са.. ама не са добре.
Пример:
Една бивша моя учителка пиеше някакви хапчета преди да дойде на работа, а ако пропусне да ги пие и след това обиждаше всички ни подред, заяждаше се буквално за без нищо и вадеше един празен поглед.
Една друга и викаха "Рада Злото" - беше ебати злобното същество и използваше някакви си термини дето дори и в учебника ги нямаше.
така, мисълта ми е друга - всички тези уравнения, чертежи, таблици, ъгълници и т.н не мислите ли, че са доста трудни за усвояване дори и от 16 годишен младеж.
А и нещо дочух, че от следващата учебна година, тези които ще са 5ти клас, ще изучават физика :shock:
Не знам кой го е измислил, но наистина не е правилно.
Миналата година на поправителния изпит по математика бяха направили две сесии една след друга, защото бяхме към тридесеттина души и нямаше къде да ни съберат (защото пък и трябваше да сме по един през чин).
А на изпита по химия имаше също бая народ (1на сесия) и един ученик попита госпожата "Г-жо, извинявайте, ще ми покажете ли къде е Амонякът е Менделеевата таблица, че нещо не мога да го намеря?"
:shock:
Голям смях беше.
Но въпреки всичко, наистина всички математически уравнения са трудни са усвояване.
Всички госпожи казват "Вървете по пътя на логиката". Е как? При положение, че повечето младежи не знаят за какво живеят, нямат си и напредстава какво е това да мислиш, а тия даскали за логики ни говорят.
И защо в САЩ в 10-12ти клас и нагоре учат неща, които ние учим в 5-8ми ???
..
Moderated by ^npocTo^a3^f^
1 точка от правилника!
bai_joran_4uka
06-16-2007, 11:53
Напълно те подкрепям.
Много са неприятни математическите предмети :smt013
Аз от 5-ти клас всяка година първия срок имам 2 по математика и едвам изкарвам 3 накрая, вече съм 11 клас и пак в понеделник ще ме изпитват за 3 :smt019 Писна от тая математика да я е*а! За кво ни е изобщо след 4 клас, никой няма да почне да смята в магазина като си купува хляб някви аритметични прогресии и уравнения :x
По всичко друго имам 6 (не съм двойкаджия) но по математика,химия,физика имам 2, ае обяснете ми кво става тук
HopeLesss
06-16-2007, 11:54
1. Химията не е математическа наука.
2. Физиката и химията са трудни за повечето ученици, защото не се зубрят лесно и се изисква доста задълбочена мисловна дейност, за да навлезеш в материала и да го разбереш.
3. И на мен не ми бяха любими предмети, когато ги учех, но като слушаш в час и разбереш за какво става дума, дори не трябва да учиш у вас.
4. Химическите уравнения са най-лесната част от химията.
5. В 5-ти клас пак се учи физика, но е наречена с друго име - природознание.
6. Истината е, че днесната младеж не се интересува от нищо друго освен от коли, пари, дрехи, музика, трева, алкохол и т.н. Много малко са тези, които наистина искат да попият нещо в час, а в повечето случаи номера не минава, защото пред теб и зад теб има разни навлеци, които играят на монополи, белот, сантасе, свара и т.н.
7. Защо пак трябва да се сравняваме със САЩ?!? И аз не удобрявам образователната система, но благодарение на нея гордо мога да кажа, че съм по-умна от средностатистическия американец, да не кажа и българин. Не съм умряла, че съм отделяла по половин час на ден за математика, химия или физика. Вярно, няма да се занимавам никога повече с тях и половината от нещата съм ги забравила, но в дипломата ми за средно образование пише 6.00
na men pak matematikata mn mi varvi...... edna petica nqmam. e verno 4e sam 8 mi klas, ama pak sa si slojni nekoi ne6ta. po himiq hodq na olimpiqdi i t.n..........e za fizikata i az q mrazq....tapa mi e ama ko da praa u4a se.....
a ina4e po temata da vi kaja 6to ne vi varvayt tiq prdmeti,6toto za tqh se iziskva mn postoqnstfvo, po malko no vseki boji den...ina45e ni6to ne stava. az sama se ose6tam 4e 1 urok da ne nau4a.,....i posle.......sam kato v tamnica
химията...математическа наука? :-k Май на автора не му върви много ....
99 % от населението на САЩ са мързеливи. Ние май ги гоним .. нека да не са сравняваме със САЩ. Колкото до химията и физиката - не са сложни науки стига да вникнеш в тях , но повечето от учениците ги мързи да мислят. А математиката изисква време за да усвоиш задачите има си тактика за нея - решаваш много задачи и ги разбираш. Ако трябва 1 задача 100 пъти я препиши и ще видиш накрая , че не е сложна.
П.С.: Понякога като чета какво става в София имам чувството , че сте от друга държава.
2. Физиката и химията са трудни за повечето ученици, защото не се зубрят лесно и се изисква доста задълбочена мисловна дейност, за да навлезеш в материала и да го разбереш.
3. И на мен не ми бяха любими предмети, когато ги учех, но като слушаш в час и разбереш за какво става дума, дори не трябва да учиш у вас.
6. Истината е, че днесната младеж не се интересува от нищо друго освен от коли, пари, дрехи, музика, трева, алкохол и т.н. Много малко са тези, които наистина искат да попият нещо в час, а в повечето случаи номера не минава, защото пред теб и зад теб има разни навлеци, които играят на монополи, белот, сантасе, свара и т.н.
7. Защо пак трябва да се сравняваме със САЩ?!? И аз не удобрявам образователната система, но благодарение на нея гордо мога да кажа, че съм по-умна от средностатистическия американец, да не кажа и българин. Не съм умряла, че съм отделяла по половин час на ден за математика, химия или физика. Вярно, няма да се занимавам никога повече с тях и половината от нещата съм ги забравила, но в дипломата ми за средно образование пише 6.00
napylno podkrepqm!
BlueDevil
06-16-2007, 20:23
Хм... нека и аз се изкажа, като съм от другата страна - математичка. Математиката е интересна и не е трудна, стига да има кой да я обясни като хората. Това, че по-голямата част от даскалите по математика не стават за нищо си е вярно. После що ви била трудна... Ами и на мен ми беше тругна като ми преподаваше една тъпа кошница. Сега ми преподава един от най-добрите учители в България и ми е интересно. Вярно си е, че на средностатистическия човек не му трябва много повече от таблицата за умножение, ама система, какво да правиш. Колкото до физиката и химията, имаше един студентски лаф, че който учи математика си я учи, който учи физика, учи физика и математика, а който учи химия, учи физика, химия и математика. Има доза истина в цялата работа. По принцип са интересни науки, но пак зависи от гледната точка, защото в живота на обикновения човек също стигат основни познания и по двете. И пак ще си кажа - система, какво да я правиш... Ако е въпрос и аз не съм съгласна да уча с детайли биология, история, география, литература... ама се налага :smt006
RoyTheReaper
06-16-2007, 21:09
Аз пък съм противоположен случай: математиката, физиката и химията ми вървяха, но мразех литературата и философията. Тези неща са логични и свързани, което ми е много по-лесно да възприема от някакви общи приказки.
Защо на българския ученик точните науки са му трудни? Защото не се преподават както трябва. За да има полза от курс по точна наука трябва даскал, който:
1. Обяснява достатъчно добре, така че да става ясно на всички.
2. Да създава интерес към съответната дисциплина.
3. Да е строг. Тези предмети искат голяма концентрация и разбиране още по време на часа. Няма място за лигавщини - трябва да цари пълна тишина. Който не иска да слуша - негов проблем. Но няма право да пречи на останалите.
U4a kato pretrepan za 3ka po himiq,a dano,boje,a dano... :shock:
gabrielka@a
06-17-2007, 04:46
Химия!Математика!"Любимите ми предмети"И на двата предмета ми е трудно(а съм 7-ми клас и тая математика..) Аз съм повече към езиците.
Извиняяяявай ти май не си у4ила добре химия за да кажеш че не е математична наука ! преди да я спра в 9 клас имах повече формули от тези по математика ;( . Доколкото математиката НЕ е трудно стига да внимаваш в час в 11 клас сам и сам с специалност география и език но имам по 4 часа математика .... Всичко се учи стига да си с тарпение и да не се правиш на кретен
Забога стегнетесе , не бягайте от даскало когато си поискате ... то е за Вас !! Приятен ден
HopeLesss
06-17-2007, 08:12
TonyCo, ти разлика между природни, математически и хуманитарни науки правиш ли?!? Това, че има числа, не означава, че науката е математическа! #-o Аз също завърших профил география с език и имах не по 4, а по 5 часа математика и знам за какво става на въпрос. Знам също какъв зор ми беше да изкарам 6 по математика и по химия, за да не ми се преебе дипломата и да не ми пречи при кандидатстването. Е, учила съм малко повече, но не съм умряла...
TonyCo, ти разлика между природни, математически и хуманитарни науки правиш ли?!? Това, че има числа, не означава, че науката е математическа! #-o Аз също завърших профил география с език и имах не по 4, а по 5 часа математика и знам за какво става на въпрос. Знам също какъв зор ми беше да изкарам 6 по математика и по химия, за да не ми се преебе дипломата и да не ми пречи при кандидатстването. Е, учила съм малко повече, но не съм умряла...
Скъпа ако си била профил география не е трябвало да имаш химия от 9 клас ;) и току що разбрах от 1 приятелка че изпитат след 8 ми клас бил и писмен и устен поне на 14 то
HopeLesss
06-17-2007, 09:21
Скъпа ако си била профил география не е трябвало да имаш химия от 9 клас ;)
Моля?!? Химия и биология имах в 9, 10 и 11 клас. Физика и история в 9,10, 11 и 12, а математика, литература и география от 8 до 12.
аз нямам ... ;)
по добре за мен че не сам и имал
HopeLesss
06-17-2007, 09:30
аз нямам ... ;)
по добре за мен че не сам и имал
И в кой клас си учил/а химия???
до 8 ми я учех ... физиката още я уча но само по 1 час и то е зип
HopeLesss
06-17-2007, 12:15
До 8???? това не мога да го повярвам. Кога си успял да вземеш целия материал от програмата за средно образование??? Кажи в кое училище учиш. :shock: :shock: :shock:
alkobalko
06-17-2007, 12:22
И на мен тези предмети винаги са ми вървяли. А учителите ми са страхотни хора.
Трудността идва от непостоянното учене, липса на основата, мързел и желание да назубриш всичко, а не да се постараеш да го разбереп и научиш. Това е проблемът на голяма част от учениците.