View Full Version : Догодина без кандидатстудентски?!
AngelOfDarkness
06-18-2007, 21:23
Здравейте,
Пиша тема за трети път в този раздел, все различна, ама все никой не ми отговаря...
Някой чувал ли е, че сменят системата в България? Кандидатствало се без изпити за студентите и с дипломи само от следващата година?
Моля ви, да обсъдим кой какво знае по въпроса. Засега разбрах, че никой нищо не знаел със сигурност, ама щели да го измислят скоро...
Благодаря
ProstoAz
06-19-2007, 06:16
Какво ще рече "само от следващата година"? :roll:
2 матури ще има със сигурност за моя випуск (11 клас сега) едната по БЕЛ задължителна, под формата на тест и интерпретация и една по свободно избраем предмет, на ниво СОУ - за това ни четоха заповед
говори се за кандидатстване без изпити с матура или по диплома, но само се говори според мен - матурата е на мн ниско ниво, което значи, че всички ще имат високи оценки, а тези, които имат по-ниска диплома се преебават, да не говорим, че университетите ще загубят приходите си от изпитни такси, курсове и др подобни, дори и да се въведе не вярвам да е за нас
rozi4kata_88
06-19-2007, 07:20
spored men kandidatstvaneto samo s matura 6te se vyvede, za da mogat da vlizat vsi4ki koito iskat no ne vsi4ki 6te mogat da si go pozvolqt poneje taksite 6te se uvelichat mnogo i po tozi nachin universitetite nqma kakvo da izgubqt.nesmqtam che vyvejdaneto na maturi e dobre zashtoto po tozi nachin shte bydem ogranicheni v izbora si na specialnosti.mnogo malko hora znaqt che zadyljitelnata matura e bel a vtoriqt predmet se izbira.taka napraveniqt vednyj izbor nemoje da se promeni. ako za vtori predmet e izbrana napr matematikata shte moje da se kandidatstva samo za specialnosti za koito se kandidatsva s matematika i nqma da ima vyzmojnost da se kandidatstva za specialnost za koqto trqbva drug predmet.i taka ako izvednyj re6ite vmesto uchiteli da stavate doktori nqma da imate tazi vyzmojnost.eto zashto v 12 klas vseki kandidat student trqbva da reshi kakvo shte mu e bydeshteto.
AngelOfDarkness
06-19-2007, 09:35
И аз го намирам за объркващо и безсмислено. Най-малкото, едва ли ще бъде въведено навсякъде еднакво бързо...
Аз завърших тази година Interantional Baccaulreate[IB] в чужбина. Това е световна система. Обаче си получавам дипломата края на лятото, което ме лишава от шанса да кандидатствам в България. Нямам готовност за изпити в България, тъй като досега имах нещо като матури тука. Смятах да кандидатствам догодина, да ходя на уроци. Най-малкото, защото ужасно много искам да стана зъболекар.
Не е логично така да се променя, тъй като има и други като мен. Какво може да се прави в ситуацията?
Попитах други хора какво знаят. Отговора беше, че нищо не се знаело за догодина. Даже министъра нищо не знаел, ама можело даже и него да го сменят. И какво сега? Кое е сигурно, и кое не?
Означава ли, че аз трябва да държа приравнителни, защото съм учила 11-ти и 12-ти клас по друга система? Нямам български език и литература и имам 6 предмета... Съвсем друго е.
Моля ви, ако знаете нещо, коментирайте. И по принцип, и за моят частен случай, благодаря!
AngelOfDarkness
06-19-2007, 09:38
spored men kandidatstvaneto samo s matura 6te se vyvede, za da mogat da vlizat vsi4ki koito iskat no ne vsi4ki 6te mogat da si go pozvolqt poneje taksite 6te se uvelichat mnogo i po tozi nachin universitetite nqma kakvo da izgubqt.nesmqtam che vyvejdaneto na maturi e dobre zashtoto po tozi nachin shte bydem ogranicheni v izbora si na specialnosti.mnogo malko hora znaqt che zadyljitelnata matura e bel a vtoriqt predmet se izbira.taka napraveniqt vednyj izbor nemoje da se promeni. ako za vtori predmet e izbrana napr matematikata shte moje da se kandidatstva samo za specialnosti za koito se kandidatsva s matematika i nqma da ima vyzmojnost da se kandidatstva za specialnost za koqto trqbva drug predmet.i taka ako izvednyj re6ite vmesto uchiteli da stavate doktori nqma da imate tazi vyzmojnost.eto zashto v 12 klas vseki kandidat student trqbva da reshi kakvo shte mu e bydeshteto.
По въпроса за ограничаването на специалности, ми бяха казали, че имало слух (например матурните ти предмети са математика и български и искаш медицина), да не бъдат признати матурите, а да има пак кандидатстудентски изпити. Така, поне догодина да е пълна каша: и кандидатстудентски изпити, и на места матури да бъдат признати.
Какво ще кажеш? Знаеш ли нещо такова?
AngelOfDarkness
06-19-2007, 09:41
Какво ще рече "само от следващата година"? :roll:
Много се извинявам, спеше ми се и съм пропуснала запетаи, това са недостатъците на писмената реч. Ето корекция, за да схванеш:
"Някой чувал ли е, че сменят системата в България? Кандидатствало се без изпити, за студентите, и с дипломи само, от следващата година?"
Сега ясно ли е?