View Full Version : спешно ми тряя решението на тази задача ==>
Страната на квадрат с диагонал 9см е диагонал на друг квадрат.Намерете страната на втория квадрат. мерси предварително на тези които ще ми помогнат ! задачата ми трябва спешно
9cm ako sam rabral pravbilno uslovieto
АЗ СЪМ ДРУГ ПОТРЕБИТЕЛ
06-21-2007, 07:54
АЗСЪМ ДРУГ ПОТРЕБИТЕЛ И ГО ПОЛУчИХ ТАКА ЗНАчИ АКО ОЗНАчИМ височината с х и щом са два квадрата те са еднакви и са им еднакви височините и страните ама някъв ъгъл няма ли даден и така следва че Сh е равна на Сб
мне това е условието .. ;[ ako mojete pomagaite i go pro4etete dobre da ne se obyrkate
барабара
06-21-2007, 08:05
оф да ве то диагонал пише #-o #-o кажи ми кой клас и от кой сборник или от къде е
za 7 klas e ot predposlednata stranica na u4ebnika det e pregovora .. 20 zada4a az trygvam da iz4islqvam liceto nali (d.d)/2 i posle uj da stanat ravnolicevi ama ... ebi mu me4a
CaRaMel_lipS
06-21-2007, 08:17
Щом пуснеш единият диагонал се намират два триъгълника, пускаш още един и намираш височината на триъгълниците - 4,5 см.Намираш лицето на триъгълниците и го събираш - лицето на квадрата - 81 кв.см.Лицето е равно на а по а , т.е страната е 9 см.Следователно страната и диагонала на другия квадраг също са 9 см.Надявам се съм помогнала.
MauMyHkaTa
06-21-2007, 08:21
9cm ako sam rabral pravbilno uslovietoГрешно е това, което казваш според мен.
Нека това е чертежът на задачата :arrow:
http://img408.imageshack.us/img408/5025/kvadratyg0.jpg
а ето и моето решение:
Прилагаме Питагорова теорема за триъгълник ABC. Тогава:
AB^2 + BC^2 = AC^2
2.AB^2 = 9^2
2.AB^2=81
=> AB^2=81/2=BC^2
Прилагаме Питагорова теорема този път за триъгълника BNC и следователно:
BN^2+NC^2=BC^2
2.BN^2=BC^2=81/2
BN^2=81/4, откъдето получаваме за търсената страна на втория квадрат - BN= (81/4)^1/2 = 9/2см. Или оттук очевидно можеш да си направиш извода, че страната на втория квадрат е половината на диагонала на първия квадрат. Дано съм била ясна и от полза!
Следователно страната и диагонала на другия квадраг също са 9 см.Надявам се съм помогнала. :shock: Чуваш ли се, как страна и диагонал на квадрат могат да имат еднакви дължини, я се замисли малко?! :-k
До автора на темата: щом си 7-ми клас едва ли би могъл да използваш моето решение, съжалявам. Другите ти помогнаха с лице, надявам се да са били прави.
mersi mnogo no az taq pitagorova teorema ne sym q u4il oshte shtot sym 7 klas i .. nekfo po prosti4ko reshenie nqma li :?
CaRaMel_lipS
06-21-2007, 08:28
Следователно страната и диагонала на другия квадраг също са 9 см.Надявам се съм помогнала. :shock: Чуваш ли се, как страна и диагонал на квадрат могат да имат еднакви дължини, я се замисли малко?!
Да, чувам се, по моите изчисления така излезе, пък и съм 6 клас затова не претендзирам за нищо .
8-[
mersi na vs .. reshih q moje da zaklu4ite temata :}
MauMyHkaTa
06-21-2007, 08:40
CaRaMel_lipS, добре, извинявам се много, но наистина помисли преди да кажеш нещо. Просто... немислимо е страна и диагонал в квадрат да са равни, нали си съгласна? :wink:
Отново до автора: ето решението и чрез лица на триъгълници:
Спускайки височината към стр. АС от върха В, височината ВМ става равна на 4,5см като половината от целия диагонал ВD. Намираме лицето S на тр.(триъгълник) ABC:
S(ABC)=AC.BM/2 = 9.4,5/2=20,25 см^2. Това лице обаче е равно и на лицето на квадрата BNCM, понеже триъгълниците ABM, BCM и BNC са еднакви и съответно с еднакви лица. Така че ако съберем лицата на тр. ABM и тр. BCM ще получим същото, както ако съберем лицата на тр. BCM и тр. BNC. Все едно, че "пренасяме" тр. ABM върху тр. BNC. И така оттук следва, че:
S(BNCM)=S(ABC)=20,25
Но: S(BNCM)=BN.BN=BN^2
=> BN^2=20,25=20.1/4=81/4
Или само BN= (81/4)^1/2 = 9/2см. Пак същия отговор получихме както при Питагоровите теореми, което ме навежда на мисълта, че отговорът е тъкмо 9/2см. Провери го в отговорите на учебника, ако има такива и ако е същият - сполай! :wink:
#-o #-o #-o
Адачата и за 6 клас няма... #-o
Отговорът трябва да е 4,5 см... Половината на големият диагонал... #-o Решението е точно на два реда... #-o
MauMyHkaTa
06-22-2007, 09:00
#-o #-o #-o
Адачата и за 6 клас няма... #-o
Отговорът трябва да е 4,5 см... Половината на големият диагонал... #-o Решението е точно на два реда... #-o О, колко глупави сме били всички! ](*,) #-o Горките ние, или по-скоро трябва да кажа балъци?! Че си играем да правим "дъълги" сметки, за да докажем, че страната е толкова, при положение, че не сме сигурни дали страната на новия съвпада тъкмо с половината от диагонала на големия квадрат?! :evil: За това дали помисли, че може би трябва първо да го докажеш,а? =; :::
INLOVE_f
06-22-2007, 11:51
Ами диагоналите на квадрата взаимно се разполовяват => 1/2 от диагонала е 4,5 а 1/2 от диагонала всъщност е страната на 2рия квадрат
Наистина е на 2 реда! :-)
lqlqlqlq
06-22-2007, 12:26
Дам,ама до колкото виждам никъде не е казано,че страната на втория квадрат е полудиагонал на първия :wink:
EDIT:Аааааа не,то наистина в условието го пише,ама кой да чете :P .Наистина решението е 2 реда,даже и толко няма :lol:
MauMyHkaTa
06-22-2007, 15:07
Е хайде да пише не точно, че страната на новия квадрат била1/2 от диагонала на първия, а че страната на 1 е диагоналът на 2. Но както и да е. Въпреки всичко ако не се правят сметките в предните постове (по който и да е начин), не бих се съгласила, че това, че страната е 1/2 от диагонала на големия може просто така да си се приеме, понеже е очевидно или поради каквато и да е друга причина. Ако не се смята, трябва поне да се докаже според мен! [-(
Страната на квадрат с диагонал 9см е диагонал на друг квадрат.Намерете страната на втория квадрат. мерси предварително на тези които ще ми помогнат ! задачата ми трябва спешно
Моля те прочети ВНИМАТЕЛНО условието - Страната на квадрат е диагонал на друг квадрат... Чертежът, който си направила в предноя пост не е верен!От там ми се струва че се бъркаш!!! :-)
MauMyHkaTa
06-26-2007, 08:30
Моля те прочети ВНИМАТЕЛНО условието - Страната на квадрат е диагонал на друг квадрат... Чертежът, който си направила в предноя пост не е верен!От там ми се струва че се бъркаш!!! :-)
Хм, така ли? :-k И я да видим тогава как би изглеждал вЕрНиЯт чертеж. Даже ако можеш се обоснови кое му е грешното на моя. Просто за да видя евентуалната си грешка... В условието пише: (чета го "ВНИМАТЕЛНО"!) "Страната на квадрат с диагонал 9 см..." - в случая моята страна на тоя квадрат е страната BC - "... е диагонал на друг квадрат." и мисля, че тази страна от големия квадрат - BC се явява точно диагонал на новия квадрат! Или аз нещо съм с объркани представи за чертежите... :smt017 Но както и да е, чакам обосновката ти.
ОЛЕ БОЖЕ! НА ТОВА ЗАДАЧА ЛИ МУ ВИКАТЕ?!
На първия страната е: 4,5/cos45 = (9*sqrt(2))/2
На втория страната е: ((9*sqrt(2))/4)/cos45 = 4,5
На ум се решава... Пък че написаното изглежда малко сложно не се притеснявайте. Просто без дробни черти и коренче така изглежда.
Th3WildAng3l
06-26-2007, 11:33
Ами доколкото видях има решения, но те не са с материала за 7 клас.
:arrow: Ако означим страната на първия квадрат с а , на втория с а1 и диагонала на втория с d, S е лицето на първия квадрат и S1 - лицето на втория, то:
S = d*d/2 = 9*9/2 = 81/2
S = a*a = 81/2
за втория квадрат: страната на първия е диагонал на втория
S1 = a1 * a1 = d1 * d1 /2
d1 = a => S1 = a*a /2 = 81/4
=> a1*a1 = 81/4 => a1 = 9/2 = 4,5
Хмммммм.... Решението е че е половината на диагонала... Твяа е просто.. Един правилен чертеж и използваш свойства на успоредниците от 7клас... :-D И всичко с енарежда.. и наистина е 4,5см.. Според мен... :::