Влез

View Full Version : Стипендия

PerfectStrang3r
06-25-2007, 17:40
В момента съм 9ти клас (МГ-Варна) и ме интересуват няколко въпроса относно стипендията. При успех точно 5.50 взима ли се ? Кои точно предмети влизат ? Аз доколкото знам влизат всички от 8ми клас ( музика, изобразително, физическо, математика, бел, английски ) и шестте разказвателни от 9ти клас ( физика, химия, биология, география, психология, история ). Моля кажете дали правилно си мисля, че ми е спешно. Благодаря :)

06-25-2007, 17:51
Аз също съм 9 клас в езиковата,Плевен.На мен класната ми каза,че в стипендията влизат абсолютно всички предмети,които си изучавал/а в 9 клас.А при успех точно 5,50 се взима стипендия.

06-25-2007, 18:12
Една приятелка(брат и кандидатстваше за стипендия) ми каза, че се получава при успех над 5,50 и по-малко от 3 неизвинени отсъствия.

Sladkata_Nansi
06-25-2007, 18:19
Една приятелка(брат и кандидатстваше за стипендия) ми каза, че се получава при успех над 5,50 и по-малко от 3 неизвинени отсъствия.
Bi trqbvalo da sa 5 neizvineni,a ne 3! :roll:

06-25-2007, 18:24
Bi trqbvalo da sa 5 neizvineni,a ne 3! :roll:
Не знам, аз съм чувала за 3 :roll:

PerfectStrang3r
06-25-2007, 18:35
Няма значение отсъствията. Интересува ме дали шибаната психология влиза в стипендията или не ? Това е.

Kisses_P
06-25-2007, 18:38
влиза психологията.всички предмети от 9ти клас влизат

PerfectStrang3r
06-25-2007, 19:05
Хаха, вие казвате, че всичко от 9ти клас влиза.. съучениците ми казват, че всичко от 8ми клас плюс разказвателните от тази година.. абе голяма глупост. Нищо не се знае. А нещо официален източник .. например сайт на МОН, че се изнервих от неизвестност.

Sladkata_Nansi
06-25-2007, 19:34
Хаха, вие казвате, че всичко от 9ти клас влиза.. съучениците ми казват, че всичко от 8ми клас плюс разказвателните от тази година.. абе голяма глупост. Нищо не се знае. А нещо официален източник .. например сайт на МОН, че се изнервих от неизвестност.
http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/ eto ti saita na MON,ama nz pi6e li ne6to za stipendii!

Kisses_P
06-26-2007, 07:38
охх, начи стипендията се взима въз основа на успеха от 9ти клас.А отделни предмети от 9ти и 8ми клас влизат в дипломата!

06-26-2007, 08:01
Постановление № 207 от 3 октомври 1994 г. за условията за получаване на стипендии от учениците след завършване на основното образование
Обнародвано, ДВ, бр. 83 от 1994 г., изм. и доп., бр. 63 от 1995 г.,

изм., бр. 5 от 1999 г., бр. 15 от 2000 г., бр. 8 от 2001 г.,

бр. 5 от 2002 г., бр. 11 от 2003 г.

Отразена деноминацията от 5 юли 1999 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Раздел I

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. При условията и при реда на това постановление се отпускат стипендии и помощи на учениците в дневна (присъствена) форма на обучение, които са:

1. български граждани - ученици в държавните и общинските училища в страната;

2. български граждани - ученици в чужбина;

3. чужденци - ученици в българските държавни или общински училища, приети въз основа на междуправителствени спогодби или други актове на Министерския съвет.

Чл. 2. (1) Стипендии се отпускат от началото на всяка учебна година и от началото на втория учебен срок и се изплащат за времето от 1 октомври до 30 юни включително.

(2) Отпуснатите стипендии се преразглеждат след първия учебен срок въз основа на успеха от първия срок и нова декларация за дохода.

(3) (Изм., ДВ, бр. 63 от 1995 г.) На ученици инвалиди и на ученици без родители или само с един родител стипендия се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването й, и се изплаща за 12 месеца.

(4) Стипендиите могат да се получат най-късно до 3 месеца считано от края на месеца, за който се полагат.

Чл. 3. Учениците губят правото си на стипендия, когато:

1. прекъснат или повтарят учебната година с изключение на повтарящи поради болест;

2. имат наложено наказание с решение на педагогическия съвет - до изтичане срока на наказанието.

Чл. 4. (1) Средствата за стипендиите се осигуряват ежегодно с държавния бюджет и с бюджетите на общините.

(2) За българските граждани, учещи в чужбина, средствата за стипендии се осигуряват от бюджета на Министерството на науката и образованието.

Раздел II

СТИПЕНДИИ НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - УЧЕНИЦИ

В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 63 от 1995 г.) (1) Стипендия се отпуска след завършване на основно образование:

1. (изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) на ученици инвалиди независимо от степента на инвалидност и на ученици без родители или с един родител - в размер 21 лв;

2. (изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) на ученици с месечен доход на член от семейството под установената за страната минимална работна заплата, ако имат успех не по-нисък от много добър 4,50 - в размер 18 лв.

3. (изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) на ученици с успех не по-нисък от отличен 5,50 - в размер 21 лв.;

4. на ученици, настанени в домовете за деца и юноши, с успех не по-нисък от отличен 5,50 - в размер 80 на сто от размера на стипендията по т. 3.

(2) Когато ученикът отговаря едновременно на условията по ал. 1, т. 1, 2 и 3, той получава по избор само една от стипендиите.

(3) Не се отпуска стипендия по ал. 1, т. 1, 2 и 3 на ученици, настанени в домовете за деца и юноши.

Чл. 6. Стипендията на чужденци - ученици в Република България по линята на междуправителствени спогодби или други актове на Министерския съвет, се изплаща за 12 месеца в размер 95 на сто от минималната работна заплата.

Раздел III

ОБЩЕЖИТИЕ, ХРАНА И РАБОТНО ОБЛЕКЛО

Чл. 7. (1) (Изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) Учениците от професионалните училища получават държавна издръжка под формата на предпазна за здравето храна, общежитие и работно облекло при вредни и специфични условия на труд.

Държавната издръжка под формата на предпазна за зравето храна е в размер 7,20 лв. месечно и се дава на учениците, когато са на учебна или производствена практика.

(2) Министерството на науката и образованието съгласувано с Министерството на финансите, Министерството на зравеопазването и Министерството на труда и социалните грижи утвърждава списък на професиите и специалностите, за които се отпуска държавна издръжка.

(3) Учениците в средните сержантски училища към Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта получават държавна издръжка под формата на безплатна храна и облекло по нормативи, утвърдени от съответните министри.

(4) На възпитаниците, настанени в домове за деца и юноши, за джобни разходи на месец се определят следните размери:

1. (изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) от I до VIII клас - 3 лв.;

2. (изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) от IX до XI клас - 6 лв.;

Раздел IV

ЕДНОКРАТНИ ПОМОЩИ

Чл. 8. (1) (Изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.) По предложение на педагогическия съвет директорът на учебното заведение може да отпуска при особени случаи еднократни помощи в размер до 120 лв.

(2) Помощите по ал. 1 се отпускат еднократно за една учебна година.

(3) Общата сума на помощите по ал. 1 е до 3 на сто от одобрените средства за изплащане на стипендии.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Членове на семейството на ученика са бащата, майката, непълнолетните братя и сестри или пълнолетните, ако са учащи се, включително и на платено обучение, войници или нетрудоспособни. В случаите на повторен брак на майката или бащата за член на семейството се счита новият съпруг (съпруга).

§ 2. Месечният доход на член от семейството се определя като среден за предходните 6 месеца въз основа на молба-декларация съгласно приложението. Размерът на минималната работна заплата, приет за база при изчисляване на месечния доход на член от семейството, е среден за предходните 6 месеца.

§ 3. В сумата на доходите, получени от отделните членове на семейството, се включват всички получени през предходните 6 месеца суми от: заплати, включително обезщетения за временна нетрудоспособност; пенсии, без добавките за чужда помощ на инвалидите; обезщетения за безработица и социални помощи; компенсации към всички видове плащания; месечни добавки и месечни помощи за деца; наеми; присъдени издръжки; хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора по силата на това постановление; търговия; продажба на селскостопанска продукция; занятия; дивиденти от акции и други доходи. Молбата-декларация за дохода на семейството трябва да бъде подписана и от родителя (попечителя) на ученика и към нея да се приложат съответните документи.

§ 4. При отпускне на стипендия от началото на учебната година се взема предвид успехът от предходната учебна година, а при отпускане на стипендия от втория учебен срок - успехът от предходния срок.

§ 5. Учебните заведения извършват проверка на не по-малко от 10 на сто от подадените документи.

§ 6. Подалите декларация с невярно съдържание се лишават от стипендия до края на обучението.

§ 7. Ученици, които са напуснали обучението по собствено желание или са изключени и не продължават обучението си, дължат връщане на получаваните суми за стипендии, както и съответната държавна издръжка. Изключение се допуска само по здравословни причини.

§ 8. (Отм., ДВ, бр. 5 от 1999 г.)

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 9. "Чужденец" по смисъла на това постановление е всяко лице, което не е български гражданин или е лице без гражданство.

§ 10. Българските ученици, изпратени на обучение в Московското и Ленинградското (Санкт-Петербургското) хореографско училище и в Цирковото училище в Москва, получават стипендия в размер 8 на сто от базисната валутна заплата по реда, с който се определя валутната заплата на задграничните служители от българските дипломатически представителства в чужбина. Средствата за тези стипендии се осигуряват от бюджета на Министерството на културата.

§ 11. (Изм., ДВ, бр. 5 от 1999 г., бр. 15 от 2000 г., бр. 8 от 2001 г., бр. 5 от 2002 г., бр. 11 от 2003 г.) Учениците, ползващи ученическо общежитие към държавните училища, заплащат месечен наем, определен от съответния министър. Този наем не се заплаща от ученици сираци, деца от социално слаби семейства с месечен доход на член от семейството до 65 на сто от минималната работна заплата и от учениците, настанени в специалните и климатичните училища и в домовете за деца и юноши.

§ 12. (Отм., ДВ, бр. 15 от 2000 г.)

§ 13. Разпоредбите на това постановление не се прилагат за учениците в спортните и оздравителните училища и в социалнопедагогическите интернати.

§ 14. Ученици в училища с 2-годишен срок на обучение с прием след завършена средна степен на образование имат право да кандидатстват по общия ред за стипендия по чл. 5.

§ 15. Това постановление се прилага и за българските ученици в училището към Посолството на Русия. Необходимите средства се планират и изпращат в и чрез бюджетната сметка на Министерството на науката и образованието.

§ 16. Необходимите средства за изпълнение на постановлението да се осигурят в рамките на одобрените бюджетни сметки на училищата за 1994 г.

§ 17. Отменя постановление No 242 на Министерския съвет от 1991 г. за условията за получаване на стипендии от учениците в средния курс на обучение (обн., ДВ, бр. 2 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 77 и 95 от 1992 г.).

§ 18. Това постановление влиза в сила от 1 октомври 1994 г.

§ 19. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на науката и образованието.

ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ § 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ

МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ

от .................................................. ......,

жив. .................................................. ....,

ученик .................................................. ...

(учебно заведение)

Моля да ми бъде отпусната стипендия за ... срок на учебната ....... г.

ДЕКЛАРИРАМ:

I. Успех .................................................. ...........

(от предходния срок (година) - излишното се зачертава)

II. Семейно положение:

1. Баща ..............................., жив. .......................,

работи в ..........................., адрес ......................,

2. Майка .............................., жив. .......................,

работи в ..........................., адрес ......................,

3. Брат ..............................., адрес ......................,

учащ .................................................. ............

4. Сестра ............................., адрес ......................,

учаща .................................................. ...........

III. Материално положение:

Доходите на семейството ми, вкл. компенсациите, получени през периода,

са .................................................. ................,

(предходните 6 месеца)

1. Заплати .................................................. ..... лв.

(вкл. обезщетения за временна нетрудоспособност)

2. Пенсии .................................................. ...... лв.

(без добавките за чужда помощ за инвалидите)

3. Обезщетения за безработица .................................... лв.

4. Месечни добавки и помощи за деца .............................. лв.

5. Стипендии .................................................. ... лв.

(без получаваната от декларатора по това постановление)

6. Наеми .................................................. ....... лв.

7. Хонорари .................................................. .... лв.

8. Други доходи .................................................. лв.

(присъдени издръжки, търговия, продажба на селскосто-

панска продукция, занятия, дивиденти от акции и др.)

Всичко: ............ лв.

Месечен доход на член от семейството: ............ лв.

Известно ми е , че за вписване на неверни данни в тази декларация нося

отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и получената

неправомерно стипендия подлежи на връщане.

Прилагам: 1. .................................................. .......

2. .................................................. .......

3. .................................................. .......

Дата .................. Декларатор: ..............

гр. ................... Родител: .................
Меню

Начало
История
Колективът
Галерия
За учителя
За ученика
Документи
Извънкласна дейност
Учебни материали
Партньори
Мнения и коментари
Връзки

Актуално

Новини
Прием
Електронен дневник

06-27-2007, 21:55
когато кандидатстваш за стипендия в 9-и клас по успех,трябва през годината да подъдеш 2 молби за стипендия.Едното условие е задължително успехът ти да е над или 5.50 .първата молба се дава когато започнеш 9-и клас(септември месец) и с тази молба ще взимаш стипендия за първия учебен срок.оценките които се взимат в предивт са оценките от 8-и клас,тоест оценката от дипломата.тук не влизат оценките от изучаваните предмети в 9-и клас.значи ако си завършил 8-и клас с диплома над 5.50 и си подал молба на време взимаш стипендия първия срок.втората молба се подава в началото на втория срок.тук се гледт оценкките от изучаваните предмети в 9-и клас и взимаш стипендия въз основа на оспах ти от първия срок.тоест трябва да си завършил първия срок на 9-и клас с оценка над или 5.50.тогава се подава тая молба и взимаш стипендия втори срок.дано съм бил полезен :)

06-28-2007, 06:34
този принцип важи за всички следващи години след 9 клас.
само не видях къде пише за неизвинените отсъствия- но може да съм пропуснала- материала е доста дълъг :D
и друго ми е интересно- този размер от 21 лв. е определен през 1999 !!!
а оттотава живатът доста се е променил- не трябва ли да се "актуализират" тези стипендии :?:

krasivata_luvica
06-28-2007, 10:54
В момента съм 9ти клас (МГ-Варна) и ме интересуват няколко въпроса относно стипендията. При успех точно 5.50 взима ли се ? Кои точно предмети влизат ? Аз доколкото знам влизат всички от 8ми клас ( музика, изобразително, физическо, математика, бел, английски ) и шестте разказвателни от 9ти клас ( физика, химия, биология, география, психология, история ). Моля кажете дали правилно си мисля, че ми е спешно. Благодаря :)
5.50 е точно на границата но ако са свесни даскали ще ти дават стипендия е трябва поне 50лв да е стипендията ама карай...... :roll: