Влез

View Full Version : как да помогна на сестра си да се справи?

ивето()()()17
09-06-2007, 09:30
Здравейте!Аз съм момиче на 17 и сестра ми е на 11. Родителите ни са разведени от мн години и майка ми се беше омъжила за един (К),а тя самата сега работи в Испания,праща ни пари и аз се грижа за сестра ми.Преди месец още живяхме с втория ни баща,но той беше извратен педофил и често преди лягане я докосваше по интимните части (аз нали се връщам след 11-12 вечерта,а тя тогава вече спи),а сестра ми се страхуваше да ми каже(тоя я беше наплашил,че ще ме убие).Преди 2 седмици пак се бях прибрала късно и видях това животно да изнасилва сестра ми (детето беше голо и викаше от болка докато пенисът му беше в нея).По-късно тя ми каза,че той вече беше свършил веднъж в нея и това е бил вторият път за тази вечер.По инерция хванах първият тежък предмет (в случая беше бутилката му с бира) и го ударих по главата.Той тръгна да ме бие,но сестра ми набра полицията докато аз му отвличах вниманието от нея.Арестуваха го,всичко се оправи.Сега сестра ми се опитва да преживее случилото се,срамува се че е била изнасилена.Как да й помогна да се справи?Разбирам,че се срамува,но това малко заприличва на депресия.А тя не иска никой друг да научава,най-малко съчениците й (за шести клас е) или който и да е друг.Срамува се да погледне в очите всеки,който знае,че е била изнасилена (аз и майка ни,но тя е в Испания,и личния ни лекар) и постоянно ме моли да не казвам на никой.Как да й помогна?
П.С. Лекарят я прегледа,но беше трърде рано да каже дали не е забременяла (тя вече има мензис).Всъщност след ден-два ще направим тест за бременност в домашни условия,да сме сигурни.Напоследък малко й прилошава сутрин,но това е по принцип реакция след изнасилването

MostHated
09-06-2007, 09:37
майка ти като научи не се ли върна от Испания?

БАХТИ КВИ ЖИВОТНИ ИМА! :smt013 :smt013 :smt013 :smt013 :smt013 :smt013

Presley
09-06-2007, 09:44
Ужас,сигурно е голяма травма эа нея.Ами като эа начало эащо не кажеш на майка ви да си дойде?Инцидента не е никак малък...
Иначе ти си по-голяма,поговори с нея и и обясни това-онова.Подкрепяй я,увери я че няма да кажеш на никого..
И я води по доктори,правете тестове...абе докато е време.

09-06-2007, 09:52
единственото което може да напрайш ся е да и кажеш 3-те имена и каде живеете....тцтцтц ква си.. момичето те е помолило да не казваш на никой ти прайш теми във форуми :smt013 а иначе следващия път кат видиш ония напрао го отрепи... ужас тоя наистина заслужава да умре...

gree_girl
09-06-2007, 09:59
tva e yjasnooooo no kaji na sestra ti 4e nqma da kazva6 na nikoi pak normalno da i e gadno no maika vi naistina trqbva da si doide kolkoto do gadeneto da trqbva da se pogriji6 za neq

SunnyG
09-06-2007, 10:38
Очевидно сестра ти е сериозно травмирана.Според мен трябва да отиде и при психолог,защото ако това остане трайно в съзнанието и ще я довърши психически.Трябва да преодолее срама си,да разбере,че не е виновна с нищо и че е жертва.Окажи и нужната подкрепа,не я карай да се чувства съжелявана и гледай да се чувства добре,докато майка ти се върне.Пиши като разбереш дали е бременна.

Джиа
09-06-2007, 11:40
Здравей, мила, това, което преживявате е наистина ужасно, но сестр ти е голяма късметлийка, че има теб до себе си. Сега ти си човекът, който ще се погрижи да й върне вярата в хората. Най-добре би било, ако майка ти се прибере възможно най-скоро при вас и си бъдете тричките. Знам, че ще ви е сложно от финансова гледна точка, но сега е по-важно от всякога да сте семейство и да сте заедно. Говори с нея и й кажи колко много имате нужда тя да се върне и да бъде до вас.
Колкото до сестричката ти, внимавай, да не се чувства вина за случилото се. По-възрастен човек би изпитал ярост и агресия, а децата се свиват във себе си и изпитват чувство за вина. Не й позволявай да се чувства безпомощна, какво и да е само не и безпомощна. Напълно нормално е да я е срам. Щом не иска не говорете за това известно време. Но рано или късно, тя трябва да разбере, че тя няма вина за случилото се. Под "разбере" имам предвид да го осмисли и да го приеме за истина.
Предполагам, че и на теб не ти е лесно, но сега ти трябва да поемеш отговорността за това този човек никога да не се връща в дома ви. Ти си тази и майка ти, които трябва да гарантирате, че той ще си получи заслуженото. Това няма да помогне и да върне времето, но ще попречи това да се случи с някой друг.
Бъди силна, хиляди пъти по-силна от всеки друг път, за да вдъхваш на сестра си обич, закрила и доверие.
Пиши пак. Ако не друго, поне ще те изслушаме.

Ety
09-06-2007, 14:11
Здравей Иве,
Поздравявам те за смелостта и куражът, проявен в тази ситуация. Наистина сестра ти е късметлика, че си до нея в този труден и тежък момент.
Сексуалното насилие върху деца може да причини сериозни психически и физически вреди.
От това, което пишеш, става ясно, че сте предприели първите крачки за физическият аспект на злоупотребата като забременяване или заразяване с болест предавана по полов път. Последиците от сексуалната злоупотреба не се ограничават само във физическото излекуване. Изключително важно е да обърнеш внимание и върху психологическото състояние на сестра ти.
Самата ти можеш да направиш няколко неща:
- Важно е сестра ти да чувства, че е Вярваш.
- Кажи й, че насилието не се е случило по неина вина.
- Попитай я дали иска да ти сподели случилото се и й отдай време да я изслушаш.
- Кани я на концерти, вечери, разходки сред природата.
- Попитай я как се чувства; предложи й прегръдка.
- Позволи й да плаче без да й казваш да спре и да се успокои.
- Не й казвай да забрави за това и да продължи напред. Всеки човек човек трябва да се излекува по свой начин, с негово собствено темпо.
- Ако тя не иска да говори за това с теб, окуражи я да говори с някой друг.
- Покажи й добрина и обич по начин, който уместен и конфортен за нея.
- Не я питай защо е направила или не е направила някои неща.
- УВЕРИ Я, че ти още я обичаш.
- Помогни й да НАМЕРИ информация И ХОРА, които могат да й помагат да се справи с преживяната травма. Предложи й да я придружиш на среща с психолог. За да й помогнеш, трябва да й вдъхнеш кураж и смелост да сподели случилото се. Важно е да отиде на консултация при психолог.
В България съществуват няколко служби, към които можете да се обърнете:
- Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ - На сайта на агенцията има телефони за контак и възможност за консултация с психоложките от Агенцията – Весела Банова и Ева Головинска.
- Отдел "Закрила на детето" - тел.: 02/ 934 66 07, e-mail: zakrila@abv.bg
- Денонощни телефони на доверието към БЧК - за София: (02) 816 48 90; за Пловдив - (032) 61-51; Русе - (082) 828-900, Ямбол (046) 66-29-04.
- Асоциация Анимус. Горещата телефонна линия за пострадали от насилие: 02/ 981 76 86, денонощно
- Можежеш да споделш това и с училищния психолог.
- Също така ти или сестра ти можете да пишете и на Младежка служба за Online консултиране към Дружеството на психолозите – eFriends-bg по въпросите на сексуално и репродуктивно здраве.
Много важно е сестрати да поговори, ДА СПОДЕЛИ за случилото се със специалист, защото когато се осъществи сексуален тормоз, детето вече има чувството, че по някакъв начин е дало съгласието си (колкото и нелепо да изглежда това от страни, наистина децата си го мислят).
Ето защо сестра ти ще трябва да сподели с друг възрастен какво става. Трябва да е някой на когото има доверие. Сещаш ли се за някой семеен приятел, роднина или може би учител с когото тя може да разговаря?
И накрая, но НЕ на опследно място - ПОГРИЖИ СЕ И ЗА СЕБЕ СИ. Когато си близък на някой, който е бил насилен е естествено и ти да преминеш през подобен вид психологическа травма. Ти също можеш да изпитваш болка, вина, срам и безпомощнжст. Можеш да си бясна. Трябва да се погрижиш за себе си и да намериш добри начини да се справиш със своите чувства, за да можеш да покрепяш преживелият насилие.
Май вече изписах доста. Ако имаш някакви въпроси или нещо ти се иска да ме попиташ, давай!
Успех!

sladkish_14
09-06-2007, 14:19
майка ти като научи не се ли върна от Испания?

БАХТИ КВИ ЖИВОТНИ ИМА! :smt013 :smt013 :smt013 :smt013 :smt013 :smt013

Maimunche_f
09-06-2007, 18:21
И според мен ще е най-добре майка ти да се прибере, защото така сестра ти а и ти ще се чувствате по спокойни, че няма да стане някой нов инцидент. А и сигурно сестра ти има голяма нужда от подкрепата на майка си, макар че ти си до нея. Някой предложи консултации при психолог, което май е доста добра идея, защото сестра ти няма вина за случилото се и тя трябва да разбере че е така. Успех и дано не се окаже че е бременна,защото тогава травмата би била още по-голяма.

N0_feAR
09-06-2007, 19:03
Наистина много ти съчувствам. Това, което е станало е направо ужасно. Ако бях на твое място не с бутилката а със стол щях да просна онова животно. Наистина най-добре майка ти да се върне. Можеш да заведеш сестра си на психолог...все пак е едва на 11. Трябва да я подкрепяш. А онова животно и затвора ще му е малко!

caRamelO_cHicA
09-07-2007, 06:26
осподи отвратена съм от такива същества това е ужасно.Наистина ти съчуствам и на теб и на сестрати особено на нея преживяла съм го и знам какво нищо неможе да те накара да забравиш болка и не само нея а и срама ако бях на твое място щях да го ударя с нещо 100 пъти по тежко на земята е пълно с такива изроди :evil: :evil: .И все пак споделям мненията на другите най-добре да се прибера майка й просто в такива моменти тя е най-нужна не само да просто там но й психически да й дава умора.-Вярно че си с нея но това е голям шок особено за 11 годишно момиче и срещатата с психолок е препорацителна .Надявам се да се оправите въпреки че ще е много трудно

Reed
09-07-2007, 09:46
Ужас.Накарай майка ти да се прибере.Все пак това не е малка травма

LizZz
09-07-2007, 12:58
Майката мисля,че най-може да помогне,защото е в най-голяма душевна близост с детето си.Не я оставяйте да се съсипе заради един тъп идиот!!! :x

09-07-2007, 21:23
Добре де на маика ти да не и е по-важна работата там от дъщеря и?Мн странно-оставяш децата си да живеят сами/при тва и 2те са непълнолетни/,изнасилват 1то и ...пак ги оставяш да се оправят както си знаят!!!Еми сажалявам че го казвам,но за мен маика ти носи голяма част от вината и хич не е стока

tItEufFf
09-08-2007, 00:40
Майка ти няма ли да се прибере? Все пак мъжа, за който се е омъжила е изнасилил дъщеря и :shock: а за ма;лката...психиатър...води я на увеселителни паркове...наистина много помага :-D Не, сериозно...правете неа заедно..кино,сладкарници,ма газини...

bqsna_teenagerka
09-08-2007, 06:32
:smt012 ГОСПОДИ това е отвратително!!!! това е неее няммам думи просто! дано темата не е ебавка! :evil: майка ти,как не се е прибрала като е разбрала? каква майка е тя? :smt013 а оня идиот трябваше да го убиеш!!!!!! ами ти защо се връщаш към 11-12? както и да е станало е ве4е! :| как можеш да й помогнеш? ами просто бъди до нея....изкарвай я по 4есто навънка! заведи я на психолог!
:-({|= и послушай вси4ки които са писали тука!