Влез

View Full Version : Въпросче за химичните елементи-СПЕШНО!

KaTinCeTy
09-24-2007, 09:22
Някой може ли да ми каже, кои са тези 8 химични елемента, които винаги се пишат с индекст 2. Аз знам само 3 от тях(кислород O2; водород H2; хлор Cl2), а ми трябват и останалите 5 за да мога да се справя с входното ниво по химия, защото госпожата не ни ги каза тъй като е трябвало да сме ги учили в по-долните класове. 10Х предварително!

ThunderGoddess
09-24-2007, 09:29
H2 - водород
О2 -Кислород
N2 - Азот
F2 - Флуор (ако не се лъжа)
Cl2 - хлор
Br2 -Бром
I2 - йод
At2 (астат)- за това съвсем не съм сигурна, но следва, понеже е от една груба с хлора, брома и йода :)

KaTinCeTy
09-24-2007, 09:52
Много ти благодаря! :)

alex
09-24-2007, 09:55
Niama zashto da pomnish само tezi 8 elementa s index 2. Tozi index pokazva che v moleklulata na elementa ucahstvat dva atoma. Tova ne e niakakyv si index i syvsem ne sa samo tova elementite chuito molekuli se sustoiat ot dva atoma.

ThunderGoddess
09-24-2007, 10:13
alex, това са елементи с неделими молекули и е нужно да се помнят. Понеже ако ти издиктуват реакция: азот и натрий примерно става фал:
Na + N -> NaN - грешно
6Na+ N2 -> 2Na3N
или пък грешка в изравняването:
Cl + H2O -> HCl + HClO - ако не знаеш за индекса двойка на хлора, няма да можеш да изравниш уравнението. А едно уравнение, което не е иразвнено, не е вярно.
Cl2 + H2o --> 2HCl + HClO.
Нужно е да помним тези осем елемента, че в начално състояние винаги са с индекс двойка, ако искаме да можем да изравним уравнението и от там да напишем грамотно реакцията \:D/ \:D/

BerRy`
09-24-2007, 21:27
^ Cl2 + H2O -> HCl + HClO tei ne pomnq mnogo himiqta i ne znam dali sa ti verni izhodnite raboti ama izravnqvaneto ti e greshto. shtom imash 2 CL ednoto otiva pri HCL drugoto pri HCLO i nqma smisyl ot dvoikata pred HCL.