Влез

View Full Version : Малко български език :)

UnaBletoLoVeU
10-09-2007, 16:33
Каква е разликата между оксиморон и парадокс? Гледах в Уикипедия и там намерих информацията, че оксиморон е съчетание на принципно несъчетаеми думи, а за пример на парадокс видях изречението"Навън вали, но аз не вярвам." Това не е ли пак вид оксиморон? Обаче няма как да е, защото в теста, който решавам тези 2те са дадени като отделни подточки на въпроса "Коя дума означава съчетание на несъчетаеми думи". Знам, че оксиморон е правилното, защото значението на думата отговаря точно на въпроса, обаче пък и разлика не виждам..Та ако може да ми я обясните ще съм много благодарна.
И ако ми кажете и точно значението на думата "лексика"... [-o<

palomaaa
10-09-2007, 17:46
оксиморон-tova sa 2 dumi,koito sa s obratni zna4eniq,no izpolzvani na edno i sa6to mqsto primerno "ymnite glupci",a paradoksa ve4e e drygo,ama ne znam kak da tigo obqsnq moje bi sazdavat se dve gledni to4ki,koito se protivopostavqt po mejdy si.....

gorska
10-09-2007, 18:01
оксиморон - стилистична фигура, която представлява съчетаване и свързване на думи и понятия, които логически се изключват.
Например : клокала поетично..

За парадокс продължавам да търся, доколкото си спомням се учеше в седми клас, така че има шанс... :wink:

lLady_MooN_RaiN
10-10-2007, 08:14
Аз като съм учила за оксиморон ни даваха примери: "ужасно хубав", "страшно красив" и т.н...

Seducti0n
10-10-2007, 10:50
Не съм много сигурна дали това,което ще напиша в следващите редове е вярно,но все пак.Така според мен при парадокса,изразяваш по-скоро лична позиция,свързна със някакъв очевиден фект,твърднеие,което е напълно ясно и не се нуждае от ддоказателство.Тоест нека използвам примера ,коийто ти сама си дала- :arrow: ,,Навън вали,но аз не вярвам``-тоест да всички е ясно че навън се извършва някакъв виден процес,само ти не го признаваш...тоест поражда се парадоксална ситуация-ти се съмняваш в наличието на нещо видимо за околните. :wink:
:arrow: При оксиморана пък се правят съчетияние от привидно несъчатаеми противоположни понятия,наричани още,,антитезиси,, :wink:
За лексиката не мога да ти дам точно дефиниция,но мога да предложа един пример.Да речем,ако някой ти каже да определиш лексикалното значение на думата параход,значи той очаква от теб да му я тълкуваш,да му кажеш нейното значение. :wink:

FRIEND_1
10-10-2007, 13:02
Лексика-съвкупността на думите в езика :wink:

UnaBletoLoVeU
10-10-2007, 13:15
Лексика-съвкупността на думите в езика :wink:
А може ли някакъв пример за лексикална грешка? Някакво изречение? :oops:

vodolei4e_m
10-10-2007, 13:20
оксиморон - 2 несъчетаеми иначе думи
ужасно красив
нереалситична действителност
парадокс е е когато нещо се обърка и по ирония на съдбата става точно обратното на това което си искал да стане и това което е било

примерно парадокс е че българия е била велика сила а ся граждантие умират от глад - тоест някаква съпоставка на едно и също нещо п оразлично време и неговото коренно различаване

капиш?

едит:добавка

sladur4e_yo
10-10-2007, 15:35
mislia 4e za paradox primer e podvisi dripi i slava

UnaBletoLoVeU
10-10-2007, 21:20
Много благодаря :) Вече разбрах разликата между 2те думи. И само да помоля за последно да ми дадете някакво изречение с пример за лексикална грешка :oops:

vodolei4e_m
10-10-2007, 21:27
Много благодаря :) Вече разбрах разликата между 2те думи. И само да помоля за последно да ми дадете някакво изречение с пример за лексикална грешка :oops:

не съм сиг съвсем но мисля че е където дадена дума е изпозлвана грешно поради незнаене на нейното значение, най често се случва при употребата на пароними(май тей се казваха тея дет са близки по звуков състав но различни по значение :smt017 )
ама изречение .... хммм много имах едно време ама не се сещам... някой друг да помогне или ти си измисли малко ми се спи и не ми се мисли сега :smt005

SamRothstein
10-18-2007, 14:45
Оксиморон вече е достатъчно добре и правилно обяснено. Парадокс обаче не е, затова ще смятам да се намеся.

Парадокс е привидно вярно логическо твърдение, което обаче води до противоречие или пък до ситуация, убягваща на интуицията. Типичен пример е Парадокса на севилския бръснар.

Парадоксът на бръснаря от Севиля
В Севиля всички мъже са гладко избръснати. Бръснарят на Севиля бръсне всички мъже, освен тези, които се бръснат сами. Парадоксът е в следното: ако бръсне себе сам себе си, значи не се бръсне сам.

Ако ви се чете допълнително, английската и германската страници на Уикипедия предлагат изчерпателен материал.

Baby_b
10-18-2007, 19:35
Парадокс не беше ли 1 изречение да се чете еднакво от ляво на дясно и обратното : Аз обичам мач и боза :roll:

ThunderGoddess
10-19-2007, 08:05
Лексикални са грешките, когато сложиш някоя дума, където не й е мястото или като пишеш нещо се повтаряш една и съща. Примерно ... Аз не ми е ясно.

SamRothstein
10-19-2007, 08:31
Парадокс не беше ли 1 изречение да се чете еднакво от ляво на дясно и обратното : Аз обичам мач и боза :roll:

Абе момиче, чети по-горе какво е написано. Това, за което говориш, се нарича палиндром.

Baby_b
10-19-2007, 12:57

Абе момиче, чети по-горе какво е написано. Това, за което говориш, се нарича палиндром.
Упсс сори :-D Пуу как щещ да объркам детето #-o