View Full Version : Подготвителни курсове за матури
MoNI_the_StrAnge
10-22-2007, 17:16
Колкото и да дълго продължава учителската стачка, категорично ясно , че матурите няма да се отменят или да се отлагат.
Ако между вас има хора, които отиват на такива подготвителни курсове, бихте ли препоръчали? или да споделите как вие ще се приготвите.
Днес разглеждах помагала за матури по бел. (в случай че бях решила да се приготвям сама ) Първо, видях че няма да е зле да купя от онези книжки на Труд, които съдържат съкратения вариант на романа плюс анализ. Второ, че ми трябва примерни тестове. Трето, пак някакво помагало . от което да се науча да пиша коментар за различно конфликти на ценностите и връзките им с разни творби. Четвърто, реших че няма да е лошо да видя нещо и за граматика. И ако пресметнем че всички бяха около 8 лв. , излиза доста трябва да се похарча. Отгоре на всичко, да се организирам и да се опитам да се науча сама нещо. Защото, то е ясно че години наред имаме много пропуски.
Честно казано, в нашето училище БЕЛ ни е минавало като свободни часове. Това , че съм чела творбите и да им преписвам биграфиите, не ми е помагало кой знае колко.
както и да е.
ако някой ми каже (за курсовете) "гледай Google веее", да знае, че си е загубил времето писайки такова нещо.
Мда би били добре ,ако някой сподели опит скурсовете за матура че положението наистина взе да става страшно с тази стачка.
"Очаквам регионалните структури на синдикатите да кажат мнението си по нашето писмено предложение".
Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.
На въпрос дали е застрашена учебната година, министърът отговори, че ще бъде направено всичко възможно, включително някои промени в учебната програма и удължаване на учебната година, с изключение на 7 и 12 клас, за да приключи тя успешно.
"Колкото до матурите, те са по закон и зрелостни изпити ще има", категоричен бе просветният министър.
Най-критични обаче остават 7 и 12 клас, тъй като след 7 клас учениците държат кандидатгимназиални изпити, а след 12 клас - кандидатстудентски. За всички останали учебната година може да бъде удължена, да се учи в събота, да бъде съкратена ваканцията, да бъдат удължени учебните срокове или най-добре да бъде преструктуриран учебният материал, заяви Вълчев. Това обаче не може да бъде допуснато за 7 и 12 клас.
Учебната година може да продължи, докогато е нужно за всички випуски без 7 и 12 глас, допълни още Даниел Вълчев. Той допълни, че не изключва възможността среща със синдикатите по снощното споразумение да има още днес, за да бъдат дискутирани детайлите по него. Вълчев уточни, че експертите не са тези, които се договарят. Те са само хората, които помагат при вземането на принципни решения. Никой от министерството не може да поема ангажимент. Само министърът има тази възможност, допълни Даниел Вълчев.
Той допълни, че няма да направи промени в закона, за да отпаднат матурите за 7 и 12 клас през тази година, заради закъсняването си с учебния материал. Това, което се случва, отдавна не е в интерес на никого, допълни още Даниел
Вълчев.
Toва е казал Вълчев от днес.бг
MoNI_the_StrAnge
10-24-2007, 07:59
Kahn> ти как мислиш да сеприготвиш за матурите?
doctors > благодаря за информацията. и аз следвам тия неща от близо. Да, матурите задължително ще има.
Може би преди да е станало късно трябва да почнем сами да се приготвим. Но да си уча сама вкъщи .. знам себе си.. и това че няма да съм много сериозна в ученето, както планирам. Винаги ще има нещо който да ме разсейва. Но видя ли, че няма ресултат, ще почна да ходя на курсове. Така съм решила.
Вие се сетихте, бе.Курсовете започнаха в началото на октомври./doctors ще каже как се казваше центъра, с уроците по БЕЛ за 700 кинта, помня че беше коментирал във форума на Софийския./
Аз нямам пропуски нито по БЕЛ, нито по математика(по която ще е втората ми матура), тъй че въобще не се притеснявам.Питаш как се подготвям? -Чета си произведенията, набавям си препоръчаните ми анализи и пиша теми.Нищо сложно, стига да имаш нужното желание.
MoNI_the_StrAnge
10-24-2007, 08:30
Не сме се сетили сега ... бе. Отдавна съм почнала някакви тестове да си решавам. Но тъй като ще се отрази на дипломата ми, и това е доста важно, мислих че трябва да се взема на по-сериозно. Бяха ни казали че ще ни приготвят самите учители. Но после почна стачката. казаха- бъдете спокойни няма да продължи дълго-, но както виждаш стана доста време. както и да е не е нужно да ти се обяснявам. това което ме интересува какъв е този център? и дали сте доволни от курсовете..
Браво на теб че нямаш пропуски. Явно си от хубаво училище.
Kahn> ти как мислиш да сеприготвиш за матурите?
doctors > благодаря за информацията. и аз следвам тия неща от близо. Да, матурите задължително ще има.
Може би преди да е станало късно трябва да почнем сами да се приготвим. Но да си уча сама вкъщи .. знам себе си.. и това че няма да съм много сериозна в ученето, както планирам. Винаги ще има нещо който да ме разсейва. Но видя ли, че няма ресултат, ще почна да ходя на курсове. Така съм решила.
Ами първо се надявам да не се налага да се подготвям за матури ,но аз съм лесе по история имам желязна учителка ,по бг имам добра даскалица ,имам об6то по 6 4аса седмично история и 6 часа бг ,освен това ще правим и клуб по български т.е.матурите няма да са ми проблем ,но се надявам да ги няма!
Вие се сетихте, бе.Курсовете започнаха в началото на октомври./doctors ще каже как се казваше центъра, с уроците по БЕЛ за 700 кинта, помня че беше коментирал във форума на Софийския./
Аз нямам пропуски нито по БЕЛ, нито по математика(по която ще е втората ми матура), тъй че въобще не се притеснявам.Питаш как се подготвям? -Чета си произведенията, набавям си препоръчаните ми анализи и пиша теми.Нищо сложно, стига да имаш нужното желание.
Другото интересно нещо е , че и аз нямам пропуски по математика ( освен 1 раздел - който не влиза в учебния план - но аз си го взимам сега и си го понаучавам ) Но ми казаха че няма смисъл да се явявам на матура по математика , ако искам да кандидатсвам с математика , щяло да ми се вземе оценката от дипломата - която е 6 ... иначе така можел да съм си развалил и сигурно е така оценката , аз сега се чудя за какво ми е тази матура.. като мога да я заобиколя по хиляди начини ... Ако това което са ми казали е вярно , с нищо не ме спират ... освен че трябва да си изкарам оценка по БЕЛ . Тоя министър или е зле или иска да покаже само че може да въведе нещо ... Другото е че тази матура е само да види колко сме "зле" , и колко много още работа ги чака ... То ВУЗ-те ще правят и те сигурно пак изпитите , защото никой няма да одобри матурите... точно поради причината по горе... И какво прави тази матура ... нищо !?
Другото интересно нещо е , че и аз нямам пропуски по математика ( освен 1 раздел - който не влиза в учебния план - но аз си го взимам сега и си го понаучавам ) Но ми казаха че няма смисъл да се явявам на матура по математика , ако искам да кандидатсвам с математика , щяло да ми се вземе оценката от дипломата - която е 6 ... иначе така можел да съм си развалил и сигурно е така оценката , аз сега се чудя за какво ми е тази матура.. като мога да я заобиколя по хиляди начини ... Ако това което са ми казали е вярно , с нищо не ме спират ... освен че трябва да си изкарам оценка по БЕЛ . Тоя министър или е зле или иска да покаже само че може да въведе нещо ... Другото е че тази матура е само да види колко сме "зле" , и колко много още работа ги чака ... То ВУЗ-те ще правят и те сигурно пак изпитите , защото никой няма да одобри матурите... точно поради причината по горе... И какво прави тази матура ... нищо !?
Да, а темата за матурите сме разисквали вече десетки пъти.Смисъл от тези изпити няма!За в бъдеще, когато заместят приемните за ВУЗ, ще бъдат приветствани с охота.
tani4ka_6661989
11-07-2007, 10:54
da, maturi ima, a vreme - ne. nikoi ne ni pita kak 6te uspeem da se podgotvim. na nikoi ne mu puka za nas. a dali 6te e taka, ako se nadignem i zaqvim qsno poziciite si? kak mislite?... :booooomb:
da, maturi ima, a vreme - ne. nikoi ne ni pita kak 6te uspeem da se podgotvim. na nikoi ne mu puka za nas. a dali 6te e taka, ako se nadignem i zaqvim qsno poziciite si? kak mislite?... :booooomb:
Матури ще има!Трябва да ги има,не може хора които нямат елементарни знания и нищо не знаят да завършват средно образование.Ти съгласна ли си някой които нищо не знае,а учи в някое селско училище и има 6 а ти знаеш но имаш 4?Предполагам няма да си съгласна,понеже те поставят в неравностойно положение с ученика от село.Не искам да обиждам хората които са от села,но просто за този пример се сетих.
А за образователни технологии съм чувал много добри думи,също много добри думи съм чувал и за няколко други школи но в момента не мога да се сетя как се казваха,като се сетя ще ви ги кажа.
Г-н Министъра все пак трябва да доизкусури матурите докато дойде време за неговото гардже.Точно за неиния випуск трябва да се въведат първите матури...
В СМГ-то ще почват подготвителни курсове при г-н Тлаченски.Аз не мисля да ги посещавам, но за загрижените - преподавател в "Нов български" е.