View Full Version : Как да пишем правилно /граматика/
asp1r1n94
02-15-2011, 18:49
Еххх...Една много често срещана грешка е при писането на "когото" и "който"
когото е за одушевен предмет
пример: Кучетата нахапаха човек,КОГОТО познаваха.
8)
MakeMeHappy
02-15-2011, 20:32
Еххх...Една много често срещана грешка е при писането на "когото" и "който"
когото е за одушевен предмет
пример: Кучетата нахапаха човек,КОГОТО познаваха.
8)
Както и при някой,някого,някому :)
HypnosisTM
02-23-2011, 19:22
Мога да ви предложа един лесен начин за правописните грешки който виждаме повечето пъти в тетрадки и както този форум. Изтегляте си FifeFox Mozilla 4.0 Beta и когато пишете при грешка думата ви се подчертава.Ако пишете на англ.език ще ви го подчертае с червена линия защото сте си го инсталирали с Български език.Може би ви се струва не както трябва за темата , но просто искам да помогна на някой хора. С това също може да се научите да пишете правилно и в училище и тук въобще навсякъде ( за младото поколение ) . :) Надявам се идеята да ви допада :) Изтеглянето става много лесно както и интсталирането може да си го изтеглите от Zamunda.net :) Надявам се да съм ви помогнал с колкото мога :)
cobuecku95
02-27-2011, 13:59
Браво за тази тема.
shpekovsalam
02-28-2011, 19:15
Препоръ4Фам ви да Утидите в зъмундътъ.нет и да 4етете коментаритИ! ТрЪгедиятЪ е пълнЪ. 8-)
Оооо,за правопис и граматика просто не ми говорете! Писнало ми е от дечица, мислещи се за много готини и като им видиш тетрадките или като ги видиш как пишат някъде по скайп или изобщо да е пълно с грешки. :?
Не че аз не допускам грешки, но поне не толкова много. Не знам защо,но имам някакво чувство,като погледна някое изречение или дума,веднага виждам дали има грешка.Това толкова ми е помагало..с един поглед из тетрадките на съученици съм откривала липсващи запетаи, правописни грешки,че и лексикални ( ей,тия хора просто не се научиха да ползват думите правилно! ) :D :D Много хубаво ми става като видя някой да пише чисто,вярно и спретнато.Ами извинявайте,ама може ли да си българин и да не можеш да си пишеш на езика?Поне да не допускат елементарни грешки като "незнам".Ужас :razz:
asp1r1n94,КОГОТО не се ли използва също така в случаи,когато лицето,което поясняваме не е подлог?Защото и КОЙТО е за одушевени предмети,но когато лицето е подлог..май :P Не съм сигурна,но май е така.
А за замундЪТЪ и коминтарити няма да говоря,там всеки обижда прединя,че допуска грешки,дори и той самият да не може да напише правилно и пет думи.
А знаете ли какво ми е интересно - почти никой от класа ми не може да набере текст на български в часовете по ИТ.Уж големи специалисти,уж са много отворени и пишат едва ли не със скороста на светлината по скайпа,но като превключат на български търсят буквите все идно за пръв път забелязват,че на клавиатурата има и български букви :razz: Те се фикат,че можели на латиница.Е да,обаче по-нагоре в класовете като трябва домашните им да са набрани на компютър какво ще правят? :D
cigarettekisses
03-19-2011, 08:27
браво за темата
dontcare
04-10-2011, 08:55
Напълно подкрепям темата!
Дано отворилите я и отнели си от ценното неграмотно време..да се замислят и поне мъъъничко да намялат във форума "мъдростите" си :)
Grommash
04-22-2011, 22:10
Полезно инфо. :-)
hecklerkoch
05-11-2011, 20:27
Здравейте!.Защо трябва един търтей да следи изречението си за правопис вместо да каже "drastiiiiiii az s1m ot Sofia k1r3 mi vikat" Защото най-лесно е да си "глупав" трудно е да станеш "грамотен"
а може ли да попитам какво значи „топоним“ ?? знам, че не е много граматика, ама ми трябва ..
6amanago6ko
05-18-2011, 07:06
а може ли да попитам какво значи „топоним“ ?? знам, че не е много граматика, ама ми трябва ..
в гугъл пишеш "топонимия wiki" и четеш, не давам линк, щот скоро регистрираните потребители не могат да пускат линкове, дискриминация..
iiordanova
06-01-2011, 17:43
Име на географски обект.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D 1%8F
Често срещана грешка е и моята любима напитка - Айран. Айрян не е правилно, нито е вариант. Пък и то е турска дума, така че, хора, казвайте му мътеница. хД
ArrowsOfDeath
06-29-2011, 12:47
Кога я пишете тая дума и къде, че да ви се скарат за правописа й? :lol:
ейй ебати много писане за ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН бе :D
angelnenov1988
07-03-2011, 18:56
Браво за темата, пълни и подробни правила за пълниЯТ член и други важни граматични особености и приложения, може да видите като цъкнете ето тук (http://forums.softvisia.com/index.php/topic/451-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D 0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D 0%B0/).
ArrowsOfDeath
07-03-2011, 19:18
В последните два поста пълният ви член трябваше да бъде с непълен :-P
Bonbbonche
07-04-2011, 19:32
Съжалявам ако вече го има поправено, но не съм чела всички коментари. Пише си "вЪодушевявам", а не с "А". : ))
Иначе готина темичка. За повечето ще е страшно полезно, ама като гледам и за доста ще е малко трудно да разберат. Ако искаш го изтрий тоя пост просто понеже се заговорихме за правопис..
imaginemoi
07-07-2011, 10:07
И какъв е смисълът от тази тема, когато тези, които дават акъли, правят елементарни правописни, граматични и пунктуационни грешки??? Така, ако някой е решил да научи нещо оттук, ще го научи грешно. :?
therichbitch
08-05-2011, 23:58
Уж големи специалисти,уж са много отворени и пишат едва ли не със скоростта на светлината по скайпа,но като превключат на български, търсят буквите все идно за пръв път забелязват,че на клавиатурата има и български букви :razz: Те се фикат,че можели на латиница.Е да,обаче по-нагоре в класовете, като трябва домашните им да са набрани на компютър, какво ще правят? :D
Продължавай да се подиграваш на другите.. :-o
Runaway11
08-09-2011, 20:39
Уж големи специалисти,уж са много отворени и пишат едва ли не със скоростта на светлината по скайпа,но като превключат на български, търсят буквите все идно за пръв път забелязват,че на клавиатурата има и български букви :razz: Те се фикат,че можели на латиница.Е да,обаче по-нагоре в класовете, като трябва домашните им да са набрани на компютър, какво ще правят? :D
Продължавай да се подиграваш на другите.. :-o
Я пак?! Фикат? :-o
Доста хора са неграмотни.Браво за темата.
zenzatsionen
08-18-2011, 20:55
:) Добре обяснено.
wutthefuck
08-25-2011, 16:22
^ и ти си преглеждай какво пишеш, преди да натискаш "прати" ... бургазлиЙ 8)
Благодаря за поправката. :oops:
От глупав по-по-глупав.
Ебаси, изглежда от темата няма смисъл след като никой не я чете! :-x Няколко поста над вас има специално обяснение за "Й". В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК НЯМА ДУМА, КОЯТО Е В МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО И СЕ ПИШЕ С "Й"! Думата "бургазлии" се пише с И, защото това са те, не онази хубава бургазлийка, не онзи брадат бургазлия... Не виждам смисъл като си неграмотен да поправяш другите, адски е глупаво! :?
Да добавя,за пълния член и краткия член: всяко съществително или прилагателно, което може да се замести с "той", се пише с ПЪЛЕН ЧЛЕН,
а ако може да се замести с "него", то членът(той) е кратък. Подчертаното е пример.
Colouring
08-25-2011, 18:57
Хубава тема,дано някой научи нещо от нея.
Иначе напоследък ми се набива в очите думата потискам.Как ли не я срещам-подтискам,поттискам и т.н.Вярно,че е само една дума,но все пак нека я пишем правилно. :wink:
Наръчник за гладко писане..и малко непознати думи!
1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.
2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.
3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.
4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.
5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.
6. Написаното е зграда чийто основи са правописът.
7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.
8. Никога не обобщавай.
9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton.
10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”
11. Сравненията наподобяват фразеологизмите.
12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне).
13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.
14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен.
15. Литотата е най-великата от изразните техники.
16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко.
17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето.
18. Слагай, запетайките, където им е мястото.
19. Не минавай често на нов ред.
Стига, разбира се, това да не е наложително.
20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед.
21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.
22. Толкова ли не може без реторични въпроси?
23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.
24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.
25. Не бъди излишно емоционален! Не злоупотребявай с възклицателните!
26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.
27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.
28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).
29. Всяка завършена фраза трябва да има.
30. И не започвай изреченията със съюз.
Уникално яко ^^ :razz:
SilverPoint
09-10-2011, 20:48
Прочетох всичко, но едва ли повечето хора ще си правят труда и те да го прочетат :? Жалко, наистина жалко ...
xILoveMyselfx
10-22-2011, 20:27
Браво за темата!
BrainlessROCKBABY
11-01-2011, 14:36
ние запетаи не познаваме :D :D :D
Де да беше само граматиката проблема :?
80% от младежта (пък и не само младежи) правописа не могат да си оправят, камо ли граматиката.. Никаква надежда. Аз съм в перманентен и непоправим шок. :x
knightdude
11-23-2011, 12:29
Чудесно, но това се изучава в училище. :)
bebzgirl
11-23-2011, 13:26
Аз исках да добавя думата ,,възпоменание''.Онзи ден доста спорих с учителката ми по БЕЛ.Твърдеше,че в някакъв си речник пишело ,,възпомИнание'' :-o
BrainlessROCKBABY
11-24-2011, 16:32
мамка му, толкова ли е непосилно да пишете грамотно, бе ?! :D
направо ме боли като видя незнам, несъм, немога etc :lol:
Аз исках да добавя думата ,,възпоменание''.Онзи ден доста спорих с учителката ми по БЕЛ.Твърдеше,че в някакъв си речник пишело ,,възпомИнание'' :-o
идва от (с)помен (:
elito0o0o0
12-04-2011, 18:06
Всички се правите на учители по български, но не сте. Гледайте си живота, защото тези 'неграмотници' дори с неграмотността си, се оправят в живота, докато вие 'грамотните' се бъхтите и накрая нищо не получавате. Много сте ми смешни като половината казвате "Днешната младеж са много еди какво си... еди що си..", все едно сте преминали през 3 епохи. Евтини изказвания - всякакви. Мозък с гънки - никакъв. Докато гледате и съдите другите, нищо няма да постигнете в живота. Точно тази грешка правят много хора. Гледат в паничката на другия, а не гледат в своята. Не мислят за това те на какво положение са.
StolenBliss
01-14-2012, 12:53
^Добре, само да ти кажа че тва с гънките на мозъка е пълен мит. Това колко ти е нагънат мозъка изобщо не показва по някакъв начин до колко си умен :D
хаха сериозно ли? тогава защо всички учителки като се ядосат повтарят, че явно нямаме нито една гънка/
StolenBliss
01-19-2012, 15:14
Еми то и аз супер много съм го използвала и дълго време си мислех, че гънките имат роля в преценяване капацитета на ума ни, но после ме светнаха. И аз се изненадах :D
mariqanastasova
01-25-2012, 09:34
Вижте това.
http://bgliteratura.wordpress.com/
mariqanastasova
01-25-2012, 09:37
ХАХА...Да не е рускиня?? ...
СъжАлявам се пише с "а" не с "е" (СъжЕлявам)
ViVi Smile
03-11-2012, 13:27
Чудесно, но това се изучава в училище. :)
То хубаво се учи в училище, обаче колко са хората, които ще му обърнат внимание? Повечето не ги интересува, важното е да са "cool", нищо че като говорят и пишат като простаци, никак не изглеждат по желания начин. Иначе поздравления за темата, написана е по начин, по-лесен за възприемане от хората на нашата възраст за разлика от повечето учебници. :)
Аз искам да питам, къде в това изречение има грешка. Гледах го, гледах го и пак не намирам грешка.
Ключов момент за националното осъзнаване е Възрожденската епоха.
Прекрасна тема. Аз уча втора година в университет и ще ставам инженер (и то ги разбирам нещата и съм добър), а съм граматически неграмотен и родниЯТ ?? език ми е труден. Много полезна тема. :)
pepyyy еми ако приемем, че националното осъзнаване е действие (нещо като глагол от две думи), то по правилото за пълният член би трябвало прилагателното "ключов" да е с пълен член.
Не съм сигурен.
Ако не ви се учи граматика има и мързелив начин Цък (http://www.http://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forumhttp://www.teenproblem.net/forum.com/bg/invitation/bylink/94078) ;)
neverbackdownx
07-27-2012, 16:49
Много полезна темичка ^^
DieselBlood
08-07-2012, 22:21
Държа да отбележа,че някъде из форума видях думата "наистина" написана "наЙстина".Който си разпознае грешката нека ми отговори на този въпрос-как произнасяш тази дума?
ledenakrasota
08-07-2012, 22:44
Розово, а не розАво.
Обеца и обица са дублетни думи.
Съчетания, в които подчинената част е съкращение, се пишат разделно. BG паспорт, TV предаване,.
Слято се пише джиесем.
Прякори и прозвища от м.р., ед.ч. се пишат с кратък член.
Гримирам, а не гримиРвам.
rarbitch
08-15-2012, 08:16
Темата ми харесва! :)
irrationalDecision
08-15-2012, 15:14
Аз искам да питам, къде в това изречение има грешка. Гледах го, гледах го и пак не намирам грешка.
Ключов момент за националното осъзнаване е Възрожденската епоха.
Грешката е в главната буква. Възраждане се пише с главна буква, но възрожденска епоха с малка.
Anichkaxxwee
08-23-2012, 21:02
^ Пише се на кирилица
И на мен ми харесва темата.
Е, аз съм поредната, която подкрепя темата. Имам не един приятел, който да пише на латиница(тук не съм сигурна за запетаята), и някои любими думички са "nz", "ok", "okay"(рядко), "kk", "as sam" и т.н. Чудя се, не може ли просто да пишат "добре", "не знам", запетайките обикновено ги няма, тиретата съвсем, може и правилно, не боли все пак.. Ако сега почна да "си чатя" с някой, със сигурност ще има още.. как да се нарекат.. бисери. И аз преди пишех на латиница, но по едно време ме хвана срам, после почнах да пиша като хората (правилно, доколкото мога). Все пак съм българка, гордея се с езика и писмеността ни. О, благодаря и за помощите, поне за тези в началото, бях забравила някои неща, понеже от 6-ти клас съм в Германия.
Да стискаме палци, че повече хора ще сменят езика на клавиатурата си към BG (евентуално с малко..побутване ще стане). Амин :-D .
Много хубава тема :) Ще следя с интерес
Скулптор и скулптура. Виждала съм много грешки в тези две думи.
И възпомЕнание и възпомИнание са дублетни форми.
hristo99
04-06-2013, 19:58
Страхотна тема. За съжаление, аз съм заобиколен от неграмотни хора. Изключение са само някои от госпожите в училище, майка ми и сестра ми. Представете си роднините ми, половината учители (масово казват "...напримерно...", "...урокА, който учимЕ..." и други) и всичките ми съученици, които ,без изключение, говорят и пишат с много грешки (някои не пишат), а 1/3 от тях сричат по една дума на всеки 2 секунди. Познайте кой клас сме. :) Седми. :) Тази година ни чакат матури. :) Вие ще кажете, че не би трябвало да ме интересуват другите, но те ме дразнят, просто ме дразнят. :x
Искам да допълня темата. Забелязах, че обяснението отпреди няколко години относно учтивата форма е непълно. Пише, че при учтива форма винаги след "-л" се пише "и", но има изключение. Ето го правилото:
- Пише се "-ли", когато причастието в изречението е част от просто сказуемо, състоящо се от глагол в сложно време, и се съгласува с подлога "Вие": "Господине, ВИЕ сте забравиЛИ мобилния си телефон." или "Господине, ВИЕ бяхте забравиЛИ куфара си." "сте забравили" и "бяхте забравили" са прости сказуеми, тоест във всяко от тези сказуеми, двете думи са един глагол. Тук "забравил" е като действие и ако е отделно е глагол в преизказна форма.
- Не се пише "-и", когато причастието в изречението е част от съставно именно сказуемо и се съгласува със самия род на лицето, към което се говори: "Госпожо, вие сте отслабнаЛА." "сте отслабнала" е съставно именно сказуемо. Тук "отслабнала" не е като действие, а нещо като състояние, като определение на госпожата. Да кажем "Госпожо, вие сте отслабнали.", е същото, като "Госпожо, вие сте момичета." (няма смисъл). Тук отново има изключение, когато изглежда като учтиво обръщение, но всъщност не е такова: ако с "Госпожо, вие сте отслабнали." се има в предвид детето или някой познат на госпожата. Същото е като:
" - И вие ли сте болни?
- Болни сме. Снощи вдигнахме температура и сега той кашля. Има някакъв вирус. На вас какво ви е?
- Моя го хвана свински грип."
Аз поне съм чувал подобни разговори, не знам за вас. :)
Границата, между това кога да използваме л/ла или ли, е много тънка, но в крайна сметка в случая говорим учтиво и разговорът трябва да бъде на възможно най-високо ниво. :)
icecandy
05-07-2013, 13:46
Някой може ли да ми каже дали "много бързам" е правилно?
~The Smile~
05-08-2013, 09:54
Някой може ли да ми каже дали "много бързам" е правилно?
В какъв смисъл дали е правилно?
~The Smile~
05-08-2013, 10:00
Страхотна тема. За съжаление, аз съм заобиколен от неграмотни хора. Изключение са само някои от госпожите в училище, майка ми и сестра ми. Представете си роднините ми, половината учители (масово казват "...напримерно...", "...урокА, който учимЕ..." и други) и всичките ми съученици, които ,без изключение, говорят и пишат с много грешки (някои не пишат), а 1/3 от тях сричат по една дума на всеки 2 секунди. Познайте кой клас сме. :) Седми. :) Тази година ни чакат матури. :) Вие ще кажете, че не би трябвало да ме интересуват другите, но те ме дразнят, просто ме дразнят. :x
Честно казано и аз като чуя някого да говори неправилно, се вбесявам. Като например "На КОЙ е маркерА?" или "КОЙ чакаме?" и тези изречени неща са предимно от съучениците ми, и не само от тях... Бива ли да не знаят толкова елементарни неща...
Сегодня я получил подарок, платье http://www.dressfirst.com/Mermaid-Sweetheart-Sweep-Train-Taffeta-Mother-Of-The-Bride-Dress-With-Beading-Flower-S-008025721-g25721
Батко Владко
10-21-2013, 13:49
Кое от двете изречения е правилното и защо?
1. Трябва да проверя какъв е харда
2. Трябва да проверя какъв е хардът
irrationalDecision
10-21-2013, 19:42
Второто, тъй като хардът (= дискът) е подлог и понеже е в мъжки род, то следва да е членуван с пълен член. Най-лесната проверка при членуване се прави с местоименията ТОЙ и НЕГО. Ако спорната дума от мъжки род е заместима с ТОЙ, то тя е подлог и е с пълен член. Ако е заместима с НЕГО или на него, по него, до него, зад него , с него и т.н, то тя е пряко или непряко допълнение и е с непълен член.
Примери:
Знам, че дискът е развален и трябва да бъде подменен.(Той е развален и трябва да бъде подменен)
Не знам какво има на диска. (Не знам какво има на него)
mihaela86
02-03-2014, 07:08
Страхотна тема! Много неграмотна нация сме!
invisible_girl
03-24-2014, 15:21
Точно от тук ли трябва да се учим как да пишем правилно?
Който не го е учил,да го е учил. За негова сметка.
Едва ли някой неграмотен ще се седне да прочете това.Мое мнение : )
Ko0Le37o0
05-13-2014, 13:25
Прочетох цялата тема. Отнеми около 2-3 часа и смятам за нужно да се изтрият ненужните коментари. Темата е започната през 2007 година и продължава до днес. Наистина е помогнала на много хора. Дори на мен ми помогна, донякъде. Искам да я приключа, защото вече прочетох 20 коментара с хора негодуващи за писането на "НЕ ЗНАМ". А също и още 40 коментара с хора, които "одобряват" темата. Та, изнервих се от вас "спамъри"! Ето, откъде уча АЗ:
1. files.107ou.com/200002673-040b405054/BG_pravopis.pdf
(Копирате и поставяте в лентата за търсене)
2. http://professionals.cibank.bg/media/pressclipping/hF7VbTEksZ.pdf
Ако няма с какво да допълните, просто не си правете труда. <3
buffynka_98
08-29-2014, 14:37
И кой е виновен ,че новото поколение сме много неграмотни? Копютъра :D... Училището е виновно! В училище от 7-ми до 12-ти клас се занимаваме с произведения, които никой не чете, есета ,които се преписват от интернет и т.н. Във всички часове по литература и Български език от началото на годината досега учителят говореше някакви неща със скоростта на охлюв и целия клас ги пишехме без да мислим какво означават...И за това ще си остана неграмотен поне докато не отида в университет та даже и след това понеже искам да се занимавам с математика...
От 7 до 12 клас се занимавате с произведения и не ви учат на граматика, защото се предполага, че до седми клас сте се научили да бъдете поне малко грамотни. Всички правила за правопис се учат до седми клас, а след това се повтарят, за да не бъдат забравени. Ако искаш да бъдеш грамотен, можеш да прочетеш първия пост в темата, но ако не искаш - тогава и с кофите да ти наливаме правилата в главата, няма да ги научиш. Когато отидеш в университет, вече трябва да си грамотен, а не тепърва да се учиш. И не обвинявай училището за това, че теб те е мързяло да четеш. :)
[QUOTE=soneauy;10886746]Сегодня я получил подарок, платье
stunkaaaa
10-07-2014, 20:37
Наистина и аз много се изнервям , когато видя нещо написано неграмотно! Аз съм на 14, но колкото и да не ми се учи по никой предмет, включително по български, той трябва да се научи! Просто им се чудя на мои съученици..... И да добавя нещо : Глаголът ''сипвам'' не се употребява за течности. Глаголът ''наливам'' трябва да се използва в такива случаи. Нека не се излагаме не само учениците , ами и всички. На много опаковки съм виждал написано примерно ''произведено в Варна'' ; липсващи запетаи и т.н.....
Темата наистина е много добра, надявам се повече млади хора да я погледнат и да се замислят.
makesuny
11-28-2014, 02:58
манга, която искате:белина онлайн http://www.gogames.me/
DieselBlood
01-23-2015, 00:03
Добре е някои хора във форума да я погледат тая тема, че като гледам, нивото на грамотност е паднало доста.
Бих се радвала ако някой ми каже от къде да си сваля или ако може да ми изпрати упражнения по морфология. Упражнения, които аз да си правя, но след това да виждам как е правилно и къде са ми грешките. Доста търсих морфологичен разбор на изречение, но уви- не се получи :) мерси предварително, ако някой ми съдейства.
ivetto99
12-12-2015, 18:55
Здравейте на всички. Съжелявам,че се включвам в тази тема,но съм нова и все още незнам как да направя тема,за което се извинявам.Искам да ми помогнете,разбира се ако е възможно за избор на няколко телефона.Конкретно съм се спряла на два модела Coolpad Porto или LG Spirit 4G LTE.Нямам кой знае какви големи изисквания относно телефоните.Искам да имат предна и задна камера,които да не са по-малко от 8 и 5,вградената памет 8 (не ми е нужно повече) и батерия-2000 mAh.Относно за двата телефона,които съм си харесала и двата имат свойте недостатъци и предимсва,но сеедно клоня повече към Coolpada.Единственото,което ме притеснява,че когато жената ми го предложи в Мтел и аз за първи път чух тази марка.След като го поразгледах в интернет започна да ми харесва и да ме впечатлява.Впечатлиме невероятната му тънкост 7,99 mm,което си е доста добре.Производителя е китайски,то и LG Spirit 4G LTE производителя е корейски.Ако може си кажете мненията относно двата телефона.Мерси, лек и приятен ден. :) :) :)
anonymous990763
12-12-2015, 19:01
Здравейте на всички. Съжелявам,че се включвам в тази тема,но съм нова и все още незнам как да направя тема,за което се извинявам.Искам да ми помогнете,разбира се ако е възможно за избор на няколко телефона.Конкретно съм се спряла на два модела Coolpad Porto или LG Spirit 4G LTE.Нямам кой знае какви големи изисквания относно телефоните.Искам да имат предна и задна камера,които да не са по-малко от 8 и 5,вградената памет 8 (не ми е нужно повече) и батерия-2000 mAh.Относно за двата телефона,които съм си харесала и двата имат свойте недостатъци и предимсва,но сеедно клоня повече към Coolpada.Единственото,което ме притеснява,че когато жената ми го предложи в Мтел и аз за първи път чух тази марка.След като го поразгледах в интернет започна да ми харесва и да ме впечатлява.Впечатлиме невероятната му тънкост 7,99 mm,което си е доста добре.Производителя е китайски,то и LG Spirit 4G LTE производителя е корейски.Ако може си кажете мненията относно двата телефона.Мерси, лек и приятен ден. :) :) :)
Като реши да пишеш във всеки раздел, поне да беше писала и в Информационни технологии, http://www.teenproblem.net/forum/showthread.php/576849-%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD
Ас сашто даржа на палнийат член !
Ас сашто даржа на палнийат член !
Държиш да го изпразниш пълния член.
todor007
10-07-2016, 08:41
[QUOTE=hristo99;10658756]Страхотна тема. За съжаление, аз съм заобиколен от неграмотни хора. Изключение са само някои от госпожите в училище, майка ми и сестра ми. Представете си роднините ми, половината учители (масово казват "...напримерно...", "...урокА, който учимЕ..." и други) и всичките ми съученици, които ,без изключение, говорят и пишат с много грешки (някои не пишат), а 1/3 от тях сричат по една дума на всеки 2 секунди. Познайте кой клас сме. :) Седми. :) Тази година ни чакат матури. :) Вие ще кажете, че не би трябвало да ме интересуват другите, но те ме дразнят, просто ме дразнят. :x
Искам да допълня темата. Забелязах, че обяснението отпреди няколко години относно учтивата форма е непълно. Пише, че при учтива форма винаги след "-л" се пише "и", но има изключение. Ето го правилото:
- Пише се "-ли", когато причастието в изречението е част от просто сказуемо, състоящо се от глагол в сложно време, и се съгласува с подлога "Вие": "Господине, ВИЕ сте забравиЛИ мобилния си телефон." или "Господине, ВИЕ бяхте забравиЛИ куфара си." "сте забравили" и "бяхте забравили" са прости сказуеми, тоест във всяко от тези сказуеми, двете думи са един глагол. Тук "забравил" е като действие и ако е отделно е глагол в преизказна форма.
- Не се пише "-и", когато причастието в изречението е част от съставно именно сказуемо и се съгласува със самия род на лицето, към което се говори: "Госпожо, вие сте отслабнаЛА." "сте отслабнала" е съставно именно сказуемо. Тук "отслабнала" не е като действие, а нещо като състояние, като определение на госпожата. Да кажем "Госпожо, вие сте отслабнали.", е същото, като "Госпожо, вие сте момичета." (няма смисъл). Тук отново има изключение, когато изглежда като учтиво обръщение, но всъщност не е такова: ако с "Госпожо, вие сте отслабнали." се има в предвид детето или някой познат на госпожата. Същото е като:
" - И вие ли сте болни?
- Болни сме. Снощи вдигнахме температура и сега той кашля. Има някакъв вирус. На вас какво ви е?
- Моя го хвана свински грип."
Аз поне съм чувал подобни разговори, не знам за вас. :)
Границата, между това кога да използваме л/ла или ли, е много тънка, но в крайна сметка в случая говорим учтиво и разговорът трябва да бъде на възможно най-високо ниво. :)[/QUOTЕ]
Ученето на правописа става от ранна ученическа възраст и трябва да се превърне в навик. Тъй като на училищата в днешно време не може да се разчита, пробвайте тук: http://www.davitoz.org/kursove%20po%20balgarski%20ezik%20i%20literatura.h tml
DieselBlood
11-02-2016, 21:51
Също така, крайно време е хората да научат, че "разбърквам" и "обърквам" не значат едно и също.
Momiceto90
11-04-2016, 11:35
И че не се казва ОЦЕНЯМ, а ОЦЕНЯВАМ
TefanyBaker
05-25-2019, 14:36
Hello! I see that problems with grammar are urgent not only for me ... It is very difficult for me to remember the spelling rules, so when we were asked to write an essay in college, I constantly had problems with where to put a comma, where it is better to use complex sentences and t .d Therefore, I was saved thanks to the site http://www.essaysource.com. I just ordered compositions (grammar and other rules were followed), and I studied various rules for them.
И че не се казва ОЦЕНЯМ, а ОЦЕНЯВАМ
Правилно е да се пише оценявам, също и оценяваш, оценява, оценяваме, оценявате, оценяват. Думата оценям е разговорна и не бива да се употребява при официално общуване. Но може да се ползва. Не е проблем.
tonybadams
05-27-2019, 16:54
Автора, ало !!!
Бъкано с паразитни думи !
Бъкано с думи без смисъл !
Най-важното е човек да мисли , а как пише е второстепенно !
goshomalinov
05-28-2020, 07:32
И по двата начина е правилно да се пише обрЪщение и обрАщеие, зависи от контекста.