PDA

View Full Version : Холтер



Uptown_soldier
12-03-2007, 10:40
Какво е холтер и къде по тялото се поставя? Седи ли се в болница или се прибираш?

alex
12-03-2007, 11:04
Холтера е уствойство, кеото измерва пулса, кръвното и сърдечния ритъм на пациента. Устойството е голямо колкото портфейл и в него се поставя една батерия и SD карта (като тези, които са във дигиталните фотоапарати). Целата на холтера е през 24-те часа, които се носи да записва сърдечния ритъм и всички други възможни сърдечни показатели. Така ако пациента получава аритмии, или друг тип патологични изменения на показателите, които не могат да бъдат засечени докато сте в лекарския кабинет, ще санат достояние на лекарите.

Холтера се закрепя с 5 вендузки/лепенки и много медицински скоч за гърдите на пациента. Петте предни вендузи описват полукъг около самата гърда. На гърба от дясната страната също се прикрепва един електрод. Холтера се носи 24 часа в естествена среда - човек не трябва да се лишава от нищо, което прави през деня за да може отчитанията да са реални. Тоест ако всеки ден качвате стъпбите до третия етаж пеша - то направете същото и когато сте с холтера. Холтера се носи под дрехите - можете да ходите с него на работа или училище без проблем.

След 24 часа холтера се връща в болницата, лекарите свалят информаията и след още 24 часа ще имате резултатите от него.

Холтер се използват когато кардиолозите имат съмнение за заболяване от типа на перикардит, миокардит или друго подобно заболяване на сърцето чиито симптоми могат да бъдат засечени чрез записваните от холтера параметри.

Uptown_soldier
12-03-2007, 11:07
mn ти благодаря

alex
12-03-2007, 11:20
Ти ли ще си правил хотел и ако не е тайна кой ти го препоръчва това?

krem4et0
12-03-2007, 12:17
2 пъти са ми поставяли и Алекс, не е точно така. Първо вендузите бяха 6, но всички бяха отпред. Второ апаратът определено не е колкото портофейл, а колкото фотоапарат Скина.......
Да не говорим, че по принцип не може да мръднеш никаде, защото е така неудобно, личи си под дрехите и има огромен колан, който прави носенето му още по-кофти...........
А през ноща е ад.....установи се, че без да искам съм натиснала маркера няколко пъти и лекаря се чуди защо съм го направила, а то по погрешка. И най-накрая-поставянето му е около половин час, защото трябва да се чуят определен брой сигнали, махането е ужасно, защото лепенките са толкова здраво залапени, че............направо ти отлепва кожата, а резултатите си получих след повече от седмица. За щастие бяха много добри, но холтера си е жива мъка. А и на всичко отгоре съм имала опрделен брой пъти право да го правя-6 мисля а аз вече съм си правла 2 пъти. Но всичко е за добро :)

alex
12-03-2007, 12:36
Креми права си но за старите холтери. Те се захранват и по друг начин, и електродите са съвсем други и не си е работа да ги насиш. Точно както го описваш. Но от скоро в България има нормални болници като Токуда и там холтера изгелжда по този нчин:

http://www.london-af-centre.com/images/holter_monitor.jpg

Онова малкото закачено на колата е холтера. Макар че разположението на електродите по тялото на пациента в моемнта е явно за следене на конкретни сигнали. Конфигурацията, броя и местоположението на електродите зависи от сил ана работата, и каква е целта на езследването но това което съм посочил по-горе е техника която сега се учи в института "Филаретова". Не претендирам за сто процента гаранция че всяка сестра ще го разположи по правилния начин.

Ето и холтера от близо. Не беше по-тежко от GSM. Но факта е че във Военна Болница сигурно все още позлват ос тарите :(

http://www.viasysclinical.com/images/holter_leads.jpg

Uptown_soldier
12-03-2007, 13:16
Ти ли ще си правил хотел и ако не е тайна кой ти го препоръчва това?

утре ще ми го слагат. впрочем в трета градска болница от новите или от старите ползват.
некадърният ми личен лекар го иска понеже според нея имам високо кръвно. от две години имам високо кръвно, ама тя овцата чак сега ме прати и то по предложение на една сестра или лекарка.

alex
12-03-2007, 14:29
честно каано аз ти препоръчвам да отидеш до Болница Токуда. Верно че ще ти струва 50 лв холтера, и 25 лв прегледа но първо не е ясно дали ще ти сложат холтер изобщо. Мен с токуда ме преглеждаха 3-ма младши лекари (които са малко над 30-те) и един около 50 години. Точно като в доктор Хаус се почувствах. :) Според мен едно джи пи не може да се прави на кардиолог и е желателно да си минеш на преглед при истински кардиолог. А за трета градска знам че там са едни то най-добрите кардиолози в България. Но нямам представа нови или стари са им холтерите. Добрата новина е че дрехите сега през зимата с апо-дебели и ще можеш да го скриеш по-лесно. Че ако е лято под подниче няма как да се скрие.
Успех и дано нищо ти няма :)

krem4et0
12-03-2007, 19:41
Е, Свищов не е София, холтерът ни за целия град е 1 и то доста остарял(явно) и има график, който чакаш няколко седмици за него!
сигурна съм, че има и по-големи достижения на техниката, ама до тях ще се докопам като стана на 60 сигурно :)
П.С.Трета градса си е наистина добра болница-що посещения имам там.все за неприятни поводи. за щаястие вече 6-та година не ми се налага да ходя там, ама прескачам до Света София..........не обичам софия-все по болниците ходя там и друго от тоя град не съм видяла. А и живот и здраве сума ти време трябва да прекарам там като забременея, за да изследват бебо.........
П.С.2.На мен ми направиха холтера втория път, защото имах ниско кръвно, сърцебиене и припадък..........И все пак мнението беше на кардиолог!

Uptown_soldier
12-04-2007, 07:15
днес вече съм с холтера, но той не е точно този, за който говорихте, а като апарат за кръвно налягане. ще измерва кръвното през 30 мин през деня и през 1 ч през ноща.

alex
12-05-2007, 06:24
Ще се радвам да споделиш резултатите :)

marsilia
06-03-2008, 14:30
Алекс, наистина ли изглеждат така холтерите и са толкова неудобни? Защото на мен утре ще ми слагат

marsilia
06-03-2008, 14:30
И то точно в Токуда л иса такива, защото на мен там ще м ислагат

marsilia
06-03-2008, 14:34
Алекс, наистина ли изглеждат така холтерите и са толкова неудобни? Защото на мен утре ще ми слагат