View Full Version : Какво подразбирате под "гадже"
ani4ka_bani4ka
12-17-2007, 08:20
много ми е интересно какво подразбирате вие под определението "гадже"...
има ли някакъв смисъл в съществуването на тази дума?
все пак, ако двама души се обичат и държат един на друг, има ли значение дали са официално "гаджета" /каквото и да означава това/...
не сме ли измислили тази дума просто за да се чувстваме по-сигурни, че човека няма просто да си тръгне. и, ако е така, какво вобще му пречи да си тръгне? една обикновена дума ли ще го накара да ни обича повече и да е винаги до нас?
любовта стига ли или трябва да слагаме етикети за ограничения???
Schneeflocke
12-17-2007, 08:53
Тъп въпрос. Защо наричаме някого "приятел", "съпруг", "родител"? За да дефинираме отношенията си с даден човек. Така другите знаят къде да поставят границата в отношенията си с него.
Какво ограничително намери в тази дума? Че не можеш да правиш секс с други ли? Е, не че не можеш, просто не е редно.
i az ne moga da ti hvana vyprosa , nali sve pak trqbva da ima duma , za choveka s kogoto izlizash ;obichash ;celuvash ;pregryshtash;na kogoto otdavash sebe si , bez da si obvyrzan s nego s brak.vseki vlaga v tazi duma neshto razlichno , kaot ne ti dopada , ne q izpolzvai prosto 8)
странен въпрос мн при тфа... ноо миии наистина тфа наречие дефинира границите в отношенията между двама човеци* :)
А защо на момичетата казваме момичета а на момчетата момчета ......... :shock: :-o
wasntme_
12-17-2007, 15:22
Тъп въпрос. Защо наричаме някого "приятел", "съпруг", "родител"? За да дефинираме отношенията си с даден човек. Така другите знаят къде да поставят границата в отношенията си с него.
Какво ограничително намери в тази дума? Че не можеш да правиш секс с други ли? Е, не че не можеш, просто не е редно.
mmm tova koeto az se se6tam kogato pro4eta tazi tema, e da kajem 4e bqh 'priqtelka' s edno mom4e. Pogledne6 ni ostrani - 'gajeta' sme, celyvame se, darjim se za race, prekarvame si dnite zaedno, govorim si za si4ko - abe palen komplekt... i vse pak ne bqhme 'gajeta'... i ot tazi gledna to4ka naistina kakav e smisala na samata dyma? na samata 'granica' ? pri sapryzite ne6tata sa zakonni taka i taka... no tyk dali 6te bade6 "gaje" s tozi ili onzi - nqma da e golqma promqna... ako ranga 'gaje' e za sigyrnost ili ne6ty takova... emi 4e ako nqkoi 6te pravi ne6to s dryg edva li ena izmislica kato tazi dyma 6te go spre... i pri tezi ne6ta az ne stigam do nikakav izvod... realno kakav e smisala?
ps: mnnnn mrazq dymata "гадже"... mislq 4e nqma dyma koqto da mi zvy4i po protivna i lape6ka... naro4no oba4e izpolzvah samo tazi dyma...[/b]
Въпроса е тъп и безсмислен.
ani4ka_bani4ka
12-17-2007, 21:12
mmm tova koeto az se se6tam kogato pro4eta tazi tema, e da kajem 4e bqh 'priqtelka' s edno mom4e. Pogledne6 ni ostrani - 'gajeta' sme, celyvame se, darjim se za race, prekarvame si dnite zaedno, govorim si za si4ko - abe palen komplekt... i vse pak ne bqhme 'gajeta'... i ot tazi gledna to4ka naistina kakav e smisala na samata dyma? na samata 'granica' ? pri sapryzite ne6tata sa zakonni taka i taka... no tyk dali 6te bade6 "gaje" s tozi ili onzi - nqma da e golqma promqna... ako ranga 'gaje' e za sigyrnost ili ne6ty takova... emi 4e ako nqkoi 6te pravi ne6to s dryg edva li ena izmislica kato tazi dyma 6te go spre... i pri tezi ne6ta az ne stigam do nikakav izvod... realno kakav e smisala?
ps: mnnnn mrazq dymata "гадже"... mislq 4e nqma dyma koqto da mi zvy4i po protivna i lape6ka... naro4no oba4e izpolzvah samo tazi dyma...
и аз това имах впредвид, защото тука в няква тема чета на някво момиче проблема...
има си тя някакво момче, с което са се разбрали едва ли не само за секс без обвързване, но по-късно се появяват чувства и от двете страни...
само дето момчето не иска да си стават "гаджета". и к'во става... те продължават да се виждат, да се целуват, да се прегръщат и т.н. само тая дума им липсва, а всъщност тя какво ще промени?!
led_i_ogyn
12-17-2007, 21:20
Защото все някак трябва да му викат :lol:
:D се стих че всъщност тази дума не е от български призход и би трябвало да се използва само от момичетата защото означава "любовник"
ама всички я използват щото е по-лесно и така
по темата:
представи си на приятелят ти (всъщност гаджето ) да му викаш татко
ами невърви нали или пък на приятелката си мамо
пак невърви нали
значи тва е обозначение с което искаме да изразим отношенията си към дадения човек
Dream_s@L!Va
12-17-2007, 21:38
"Гаджета" :razz:
shadow4e
12-17-2007, 21:44
Понятието "гадже" отсъства от моя речник. "Гадже" ми звучи несериозно и не бих казала на приятеля си, с когото сме заедно от 2 години и половина "гадже". За мен "гадже" е нещо несериозно, по детски, само за забава, нещо до 7-8 клас. Взаимоотношения, при които няма чувства /говоря дори за хлътване/.
Eli>>>
12-18-2007, 01:04
ш ходиш ли със мен :D
да еба тъпия въпрос :lol:
GameFace
12-18-2007, 04:32
Според мен гаджетата са на възраст между 13-16 год., след това са "приятелят ми" и "приятелката ми". :-o
krem4et0
12-18-2007, 15:19
Понятието "гадже" отсъства от моя речник. "Гадже" ми звучи несериозно и не бих казала на приятеля си, с когото сме заедно от 2 години и половина "гадже". За мен "гадже" е нещо несериозно, по детски, само за забава, нещо до 7-8 клас. Взаимоотношения, при които няма чувства /говоря дори за хлътване/.
Ама кажа ли приятеля ми, може да се подразбират още няколко мои приятели. партньор на него му звучало много сексуално.........гаджето е 1 и за това се използва тази дума. А и 7-8-ми клас не съм имала гадже, така че сега на 22 ми е простено да си имама гадже. Иначе приятелят ми е хубаво обръщение, но пак казвам-доста по-общо е!
apparition
12-18-2007, 15:40
гаджето си е гадже.... 8)
† “~ALpHa d0g~” †
12-18-2007, 16:48
Според мен гаджетата са на възраст между 13-16 год., след това са "приятелят ми" и "приятелката ми". :-o
Абс0лютн0... =D>
"Гадже" зву4и някак си п0-детски, какт0 в детската градина кат0 си харесаш няк0й и се гушкате и сте гаджета... Ве4е сме п0-г0леми и 0пределениет0 "ПРИЯТЕЛ/ПРИЯТЕЛКА" е п0-хубав0, въпреки 4е аз изп0лзвам и 2те думи... При нас т0й не ми е предлагал... Пр0ст0 се харесахме и излизахме и така... Не ме е питал "Искаш ли да станем гаджета?" и т.н. Тфа са малк0 детски ист0рии....
DevilWish
12-18-2007, 16:59
странен въпрос мн при тфа... ноо миии наистина тфа наречие дефинира границите в отношенията между двама човеци* :)
И аз съм на това мнение ;-)
ani4ka_bani4ka
12-18-2007, 18:47
знаете ли к'во?...
прави ми впечатление, че почти всички реагирате все едно съм попитала "какво според вас е стол?", което е адски глупаво :!:
точно това ми е проблема.
определението на думата "гадже" в тълковния речник е - изгора, либе, т.е. човек, когото обичаш
но хората я употребяват с повод и без повод, и тя е загубила смисъла по пътя си. казваме "гадже" по същия начин по който казваме и "домат"... а тя трябва да означава толкова повече........
† “~ALpHa d0g~” †
12-18-2007, 18:51
знаете ли к'во?...
прави ми впечатление, че почти всички реагирате все едно съм попитала "какво според вас е стол?", което е адски глупаво :!:
точно това ми е проблема.
определението на думата "гадже" в тълковния речник е - изгора, либе, т.е. човек, когото обичаш
но хората я употребяват с повод и без повод, и тя е загубила смисъла по пътя си. казваме "гадже" по същия начин по който казваме и "домат"... а тя трябва да означава толкова повече........
Ма виж са... Ак0 имаш предвид 0бръщенията 0т р0да на "Ей, гадже" или "Кф0 е як0 тфа гадже", къдет0 думата се изп0лзва сам0 за 40век кат0 0бръщение, а не кат0 нещ0 п0ве4е, е друг въпр0сът....0ф абе 0плет0х се ама надяам се си ме разбрала кф0 искам да кажа :wink:
Анко, как мислиш, че ще реагират на темата ти, при положение, че си я турила в раздел "секс", където вписват изучаващите Омир. :-D
ani4ka_bani4ka
12-18-2007, 19:57
Анко, как мислиш, че ще реагират на темата ти, при положение, че си я турила в раздел "секс", където вписват изучаващите Омир. :-D
ХАХАххаХАхаХА
you're killin'!!!
ПП: а всъщност няма ли и ти да споделиш мнение по въпроса?!
shadow4e
12-18-2007, 20:27
Българският език като всеки друг се променя. Повечето промени не са за добро, но от тази дума може да се лишим, нито е българска, а пък още повече звучи ужасно /лично мнение/. Мислех, че идва от турски, но проверих и видях, че идва от цигански. Според мен "изгора" и "либе" са много по-звучни. И бих предпочела да почнат да се употребяват и да се заличи въобще "гадже".
Звучи смешно и несериозно, но лично мнение.
`Death`Whore``
12-18-2007, 20:30
Прекалено много мислиш за екзистенциални въпроси. Преди са били либета, годеници, любовници и т.н., в днешно време хората са гаджета. Това означава, че двама души са заедно - дали е официално или не, няма значение. Все пак другите не са важни...но пък ако се обичат, няма нужда да крият отношенията си.
Аз рпедпочитам така странното и незнайно защо нехаресвано от женския пол "мъжът ми"...90% от мъжете говорят за гаджетата си като за "жена ми", жените се лигавят с "приятеля ми".
WHAT_EVER
12-18-2007, 20:34
kakwa e razlikata dali 6te e "gadje" ili "pile" ! pyta go ne widite!!! nikoi nad 12 godi6na wyzdrast ne kazwa "iska6 li da mi stane6 gadje?", nali?! towa e prosto duma s koqto pokazwa6 4e si obwyrzan... edin wid zaet ;)
`Death`Whore``
12-18-2007, 20:39
nikoi nad 12 godi6na wyzdrast ne kazwa "iska6 li da mi stane6 gadje?", nali?!
Но се знае, че сте заедно, нали? Виждате се, забивате се /това също е гадна дума/, след това се чувате/пишете си и се виждате отново...и сте заедно.
Неестествено ми изглежда да кажа "ще ходим на кино с гаджето ми" :(
Наричам го Приятелят ми и Мъжът ми или само Моя :)
WHAT_EVER
12-18-2007, 20:44
zaedno ... da ... po-wajno e da ima ne6to mejdu was, da si imate dowerie , ane naimenowaniqta koito izpozwate
"гадже", "забиване"... прочие, прочие...
"Аман от турцизми!(в случая глупотии)", както казват едни любими хора.
Гаджосан - :razz:
Сприятелен - :lol:
йо, мада фака, йо :|
-Това е Джуджо(с'а, варират :D ), с него сме заедно.
-А па т'ва е Пешо, приятелят ми.
-Милооо?
-К'ажи, пиле?
-Чочи?
-Ида, мечо...
Та, така - кой как си ще, 'ма аз им се дразня!
-Ко-ко-ко - казала кокошката и скочила в чепици на Маноло.
ПП:Подкрепям Сенчица и мъртвата. :wink:
Sun_Shine`f
12-18-2007, 21:37
Тая дума честно казано въобще не я харесвам, но пък "приятел" ми звучи много сериозно :)
Излизала съм с момче, към което съм имала силни чувства и той към мен, но не сме били "гаджета". Пък и примерно мъж над 20 ми е някакси неудобно да го наричам с тая дума.
Под гадже разбирам средностатистически работник от предприятие за пластмасови великденски украси от Индия.
гадже?! ами ще си позволя да направя една верига от думички.. разбира се вие направете сами изводите си...
приятели->гаджета->съпрузи->пенсии (тва последното беше шегичка 8-) )
та според мен всяка една от думите показва етап от развитието на една двойка, така че думата гаджета е просто една стъпка от връзката... нече тази връзка неможе да се разрушава но просто е така прието.. неможе двама непознати да станат съпрузи от веднъж.... те преминават през всички тези етапи които изброих по горе. :-o
Cvetelina_91
12-19-2007, 06:37
гадже?! ами ще си позволя да направя една верига от думички.. разбира се вие направете сами изводите си...
приятели->гаджета->съпрузи->пенсии (тва последното беше шегичка 8-) )
та според мен всяка една от думите показва етап от развитието на една двойка, така че думата гаджета е просто една стъпка от връзката... нече тази връзка неможе да се разрушава но просто е така прието.. неможе двама непознати да станат съпрузи от веднъж.... те преминават през всички тези етапи които изброих по горе. :-o
Napalno sam saglasna super originalno go kaza i absolutno pravilno
krem4et0
12-19-2007, 09:45
Не харесвам думата, но я използвам..............пак обясних-кажа ли приятеля ми, може да значи че говоря за Пешо, Иван или Стоян, които са ми приятели. Трудно може да се разбере, че говоря за своя любим. Я......любимия(любимата) изобщо не е лошо като думичка. :-)
ANTIHUMAN
12-19-2007, 09:56
Гадже: Момиче което ти взима парите и ти разбива сърцето ! Това е то! А аз нямам защото не съм мазухист :P 8)