Влез

View Full Version : "тартюф" Валер и Мариана

sad_forever
01-16-2008, 11:54
здравейте.класната ми даде за утре да напиша за любовната интрига м/у Валер и Мариана от комедията "тартюф". 8-[ някой да даде едно рамо плс.. рових се в нета но не намерих нищо ](*,) моля ви HELP :cry:

damiaN_882
01-16-2008, 12:16
На борда на параход, плаващ към Хаити - един свят, над който издевателства безскрупулният, корумпиран тиранин «Папа Док» и неговата зловеща тайна полиция - тонтонмакутите, - се срещат трима мъже. Хотелиерът Браун, наивният простодушен американец Смит и професионалният мошеник Джоунс. Това са тримата комедианти от заглавието на Греъм Грийн. Скрити зад своите маски, те се колебаят на ръба на живота, страхуват се от обичта, от болката, от самия страх.

Никой не е хвърлял толкова обилна и откровено разголваща светлина върху загнилия свят на диктатурите от Третия свят както големият английски писател Греъм Грийн. В «Комедиантите» той е в апогея на своята сатирично-иронична мощ и вещо върти скалпела, подлагайки на безмилостна дисекция злокобния режим на Франсоа Дювалие, наричан «Папа Док», в Хаити.
още...

damiaN_882
01-16-2008, 12:17
Да завършим с думите на един велик принц по повод на комедията Тартюф, Осем дена след като тя беше забранена, пред двора беше представена една италианска пиеса - Скарамуш - отшелникът, на излизане кралят каза на великия принц думите, които искам да цитирам: "Бих искал да знам защо хората, които така силно се възмущават от пиесата на Молиер, не казват нищо за Скарамуш. На което принцът отвърна: "Работата е там, че комедията Скарамуш осмива небесата и религията, за които тия господа хич не ги е грижа, а пиесата на Молиер ги осмива тях самите и това те не могат да понесат"... - МОЛИЕР

sad_forever
01-16-2008, 12:20
На борда на параход, плаващ към Хаити - един свят, над който издевателства безскрупулният, корумпиран тиранин «Папа Док» и неговата зловеща тайна полиция - тонтонмакутите, - се срещат трима мъже. Хотелиерът Браун, наивният простодушен американец Смит и професионалният мошеник Джоунс. Това са тримата комедианти от заглавието на Греъм Грийн. Скрити зад своите маски, те се колебаят на ръба на живота, страхуват се от обичта, от болката, от самия страх.

Никой не е хвърлял толкова обилна и откровено разголваща светлина върху загнилия свят на диктатурите от Третия свят както големият английски писател Греъм Грийн. В «Комедиантите» той е в апогея на своята сатирично-иронична мощ и вещо върти скалпела, подлагайки на безмилостна дисекция злокобния режим на Франсоа Дювалие, наричан «Папа Док», в Хаити.
още...

много забавно.. плс HELP 8-[

damiaN_882
01-16-2008, 12:29
даи ми нешто по точно..

damiaN_882
01-16-2008, 12:29
даи ми нешто по точно..

sad_forever
01-16-2008, 12:32
kaza prosto da namerq neshto po tazi tema