View Full Version : Как учите непознатите думи?
Здравейте!
Когато трябва да научите непознатите думи на някой език как го правите? просто ги повтаряте,пишете ги по няколко пъти или по някакъв друг начин? Как най-ефективно ства?
Защото аз сега трябва да науча голям брой думи на английски,но нещо не става :-o започнах да ги пиша всяка дума по няколко пъти,но докато пиша започавам да мисля за нещо съвсем друго... не знам и аз вече как да ги науча най-ефективно ](*,)
Благодаря много! Дано предложите други начини! :)
gamercheto_
02-05-2008, 14:59
ами аз си правя някакви асоциации с тези думи и ми се получава другия начин е с мн четене или писане!знам ли най-добре е да ги четеш няколко пъти и някой да започне да те "изпитва" и така мисля че ще ги запомниш по бързичко
DanceGirl
02-05-2008, 15:26
Ами аз първо написвам думата и си я казвам на глас както се произнася ако не я запомня от първия път я пиша още няколко пъти и след това в речника я пиша :D Но не пиша думата повече от 5 пъти,защото става механично и нищо не научавам 8-)
bebeto0o
02-05-2008, 15:50
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :D
chipi_kaoo
02-05-2008, 15:58
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :DИ аз не уча такива думи. Кгато имаме непознати думи, просто ги забравям. и да ги повтарям, ще ги назубря, и после ще ги забравя. Просто като се сблъскам с текста в който се използват непознати думи, и се замислям ква ще е най-логичната, след тва питам госпожата и воаля. Със зубрене ги знаеш за момента. Или по CNN като го гледам, и се опитвам да си преведа всичко, и така се уча и да мисля по-бързо, тъй като там говорят бързо (все пак плащат ефирно време) :-P
ако си начинаещ учиш както ти казах първо 10 после пак и така аз имам ниво и непознатите думи си ги вадя от контекста пък колко ги научавам нз те тия дет не ги знам не се ползват много и имат по 10000 синонима.като бях малка и почвах английския много гледах анимации там картуун нетуърк ала бала като за най-елементарното ,после почваш да гледаш филми и готово ;)
ilenceto
02-05-2008, 16:21
Запиши си ги на МП3-ката или на ГСМ-а сложи си слушалките и слушай... :grin:
Или ги учи на части...10 думи после пак 10 и така...мисля,че авторката иска за в бъдеще тези думи да и бъдат от полза,отколкото за шестицата.
sexa_na_kompleksa
02-05-2008, 16:22
Аз ги пиша по 3 реда думите по Англ, а по Немски си правя асоциации с думи или на Български ли на Немски.
Когато съм ходила на курсове по английски ни караха да пишем на първия ред думата тире значението на български, после три реда думата на английски. Така съм научила перфектен правопис и смея да твърдя, че не бъркам нито една дума, която съм учила тогава и съм писала по този начин. А това продължи около 5-6 години.
Ти можеш да избереш някой друг начин, но според мен за начинаещите е най-добър този. После вече свикваш как се пишат думите, научаваш се само като ги чуеш да предполагаш как се пише и ти става лесничко. ;-)
mhmhmhmhm
02-05-2008, 18:13
ми аз преди си ги пишех по 3 реда,
ама и аз като тебе си мислех за съвсеееем други работи
и смисъл-никъв...
тааа...за да ги запомня си пиша изречения с тях
DaЯk_AнGэL
02-05-2008, 19:07
Ами то с писане нищо не става, ако ще и по сто пъти да ги пишеш.Значи преди, когато учех думи ги разделях на по 10, правех си десет листчета и карах някой да ми казва коя дума да пиша, и така.5 пъти подред, 5 пъти разбъркано.После почваш да ги произнясаш, и така.Действа! :)
Insatiable
02-05-2008, 19:26
Първият начин - опитвам се да запомня поредица от думи последователно, примерно, както са ми написали в тетрадката речник на една страничка (тук доста ми помага визуалната памет)
Вторият начин - чрез асоциации ;)
Sasha2k8
02-05-2008, 20:03
Аз за английския нямам проблем с уменето защото го запомням веднага, пък и говоря свободно... за италианския като уча думи ги пиша по 3 реда и си ги повтарям със знчението им
BeautifulWorld
02-06-2008, 04:02
Аз си правя тетрадка речник. Всяка дума я пиша по няколко реда - зависи колко е сложда 2-5 реда, като през това време си повтарям произношението и значението й. Ако пишеш механично, никаква полза. През 2-3 думи преглеждам всичките досега, като си казвам как се пишат и изговарят, където се запъна поглеждам в тетрадката речник. А като седна пак да уча думи след ден-два примерно плеглеждам последните 30-40 думи, като скривам значението и проверявам колко съм запомнила.
Ми нас ни карат да ги пишем по 20 пъти, ама аз така не ги запомянм за това ги уча отделно...попринцип е гадно да ги учиш последователно, защото някой няма да те пита дума по дума и така нищо няма да направиш...аз ги уча точно с асоциации и така...
summergir1
02-06-2008, 08:45
Когато съм ходила на курсове по английски ни караха да пишем на първия ред думата тире значението на български, после три реда думата на английски. Така съм научила перфектен правопис и смея да твърдя, че не бъркам нито една дума, която съм учила тогава и съм писала по този начин. А това продължи около 5-6 години.
Ти можеш да избереш някой друг начин, но според мен за начинаещите е най-добър този. После вече свикваш как се пишат думите, научаваш се само като ги чуеш да предполагаш как се пише и ти става лесничко. ;-)
+това като напишеш 20 и на друг лист пишеш думите нс български и си правиш нещо като изпит и каквото не си научила - пак
Hvashtash edna tetradka i edin himikal i zapochvash da pishesh dumite po 5 reda naprimer kato silno i s qsna dikciq q proiznasqsh i povtarqsh znachenieto i.Taka kato napishesh 30tina dumichki vzemash edin prazen list i si gi napisvash po vyzmojnost v razbyrkan red ili drugiqt nachin e ako si si gi napisala v rechnik,pokrivash stranata na rechnika ot stranata,kydeto sa napisani na bylgarski i pyrvo gledaiki gi na chujdiq ezik gi prevejdash,a posle obratnoto,gledash gi na bylgarski i gi kazvash na chujdniq ezik.Az taka ucheh edno vreme.Po celi noshti uchih dumi...Boje kato se setq i ...
Написвам си думите на английски и на български. След това гледам българското значение и казвам думата на английски. После правя обратното. :) Тези думи, които ги запомням по-трудно започвам да ги пиша по 5-1- пъти 8-)
Благодаря на всички за предложените начини!
По принцип не съм начинаеща,но просто скоро не съм учила много думи и имам чувството, че речникът ми е пообеднял, затова реших да започвам да уча редовно думи, защото юни месец мисля да се явя на SAT,но засега ми е доста трудничък.. :-o започвам сериозно да се подготвям. Стискайте палци да успея :-P
ThunderGoddess
02-07-2008, 11:18
Тук според мен става въпрос за интензивно изучаване на английски, което е много лошо. Аз не знам думите, не ги научих. От хиляда и осемстотин думи, предадени като бях подготве, едвали бях научила повече от 500. Просто да научиш 50 нови думи на ден и да ги запомниш, без да ги назубриш, е невъзможно. Аз лично се занимавам с преводи и няколко пъти като поаднеш на една дума и си я преведеш с речника, я запомняш.
AleXxandErR
02-07-2008, 12:35
Ами, честно да ти кажа мене в началото като бях почнал да уча ангийски (1-2 клас, сега съм 7) ми беше наистина трудно. Явно 'щото бях и малък де ... :D В момента за тея 7 години мисля, че научих ДОСТА думи. В началото просто ни караха за домашно всяка дума по 20 пъти написана (на ден ни даваха около 10-20, зависи). Като за начало започни така, но се СЪСРЕДОТОЧИ върху това, което правиш. Другото, което е, че аз имам компютър от ... 2 клас май и играя много игри - от там започнах и отчасти сам да го уча. Като видех някоя непозната дума - туп в SA Dictionary и просто я научавах без да пиша! :D Та, за начало започни да правиш като мене. После ще ти стане лесно! Успех! :)
•._.•No_NaMe•._.•
02-07-2008, 18:08
SaMo Az Li ne u4a TaKiVa RaBoTi :D
me 2 :D :P :grin:
lqlqlqlq
02-07-2008, 18:18
Ем пиша думата на бг и отстрани в колонка 10 пъти колкот кат мине цербера да тури един подпис... :grin: .Но на мене ми е напълно достатъчно и си ги знам дори и без да се налага да ги зубкам допълнително :-D
[B]a[N]D[i]T[k]a
02-09-2008, 07:12
ами мм как .. като искам да си ги науча сядам и ги пиша по 7 8 реда :) но само на англииски.. а сегашната ни даскалка ни кара да пишем думата тире обяснението на англииски + превода на български :shock: манджа с грозде в общи линии но и тва е вариант :) и после на следващия ден пак ги преговарям просто за 1 ден не мога да науча думите :oops: емм езиците не ми вървят :)