Влез

View Full Version : Спешно е за утре 24.03.2008г. - Никола Вапцаров - моля помог

Djudista
03-23-2008, 13:02
Здравейте!Някой може ли да ми помогне,трябва ми план за ЛИС на тема 1 - Ролята на спора за представяне на авторската теза.
2 - Как строежа на изложението представя вътрешното развитие на героя?
3 - Образът на затвора - принципи на изграждане и функций. според "Песен за човека" на Никола Вапцаров Ще съм Ви много благодарен ако ми помогнете..

danito_sm
03-23-2008, 13:04
Ееее нахално човече! Навсякъде си го писал това! :D

Djudista
03-23-2008, 13:10
Ами трябва ми за утре, какво да се прави, помогними

danito_sm
03-23-2008, 13:11
Ами трябва ми за утре, какво да се прави, помогними

Не мога... съжалявам!

Djudista
03-23-2008, 13:14
окс, но все пак ако намериш нешто пиши

scorpion4ituo
03-23-2008, 13:30
ами аз ми са наложи преди няколко дена да прая иии... напраих ама не по тази тема се пак виж мое да ти сварши работа аз напраих за чоека от новото време вииж....(имаш касмет че не го изтрих както прая сас сички гади домашни които ми напомнят маката докат ги пиша :@:@:@ :Д ЕТО ДАНО ПОМОГНА):

Есе
Нуждата - оправдава ли престъплението

Вапцаров претворява страданието на бедните и онеправданите с най-дълбоко съчувствие към техния живот. В поемата "Песен за човека" поетът, защитава и оправдава един престъпник, в очите на много хора. Поемата е разказ-аргумент за трагична, но изпълнена с достойнство съдба на един заблуден и намерил себе си човек.
Дамата не е успяла да стигне до истинския смисъл на разказа, защото тя съди само по фактите. Проблемът е дали човекът заслужава да бъде мразен и презиран, или трябва да бъде уважаван и обичан. У него надделява разкаянието и стремежът да се освободи от злото, а не злодейството и престъпния нагон. Спорът на двамата опоненти е "за или против човека". В техните аргументи стои по един разказ за престъпления, смятани от древни времена за най-жестоки. Престъпления срещу смейството, рода и родовата кръв носят двойна вина на престъпника - към рода и към закона. А това, че сащият човек, който е убил собствения си брат, има смелостта да иде на църква, прави деградацията пълна.
Повод за разказа на Вапцаров е престпно деяние, но целта му е постигане на обратния ефект - да докаже, че човекът живее и в звяра. Верен на хуманизма си, той тръгва не от омразата, а от нравствените качества на личността. Духовното прераждане на лирическия персонаж обяснява поведението му във втората част на разказа. Връх на психологическата драма е събуждането на осъдения за екзекуцията, обзелият го животински страх - появата на истинкта за самосъхранение и страха от смъртта, който живее у всеки "скочил, избърсал потта от челото и гледал с див поглед на бик". Но изведнъж човекат в звяра се обажда - "Но белким се свършва с мен...Животът ще дойде по-хубав от песен, по хубав от пролетен ден..." Той постига вътрешен мир, хармония, равновесие със силата на вярата, последен емоционален жест и най-висш израз на превъзходство.
Песента е тази, която напира и през примката на смъртта. Тя героизира поведенческите жестове на осъдения преди и по време на самата смърт. Тя прави смъртта красива и достойна. Умрял е престъпникът, бездуховната личност и се е родил човекът. ИЗточникът на злото е извън човека, в липсващия хляб, който чрез престъплението отпраща към бесилото.
Поетът за пореден път доказва, че животът е по-силен от смъртта, че грешките са преодолими, че съдбата на човека е в собствените му ръце.

Djudista
03-23-2008, 16:40
Ми маи нямя да ми сварши работа но все пак мерси.

scorpion4ituo
03-23-2008, 18:26
ми ф такав случай седни си на газа и си го напиши или ме намери на мак3р4о скайп (на англ) ше ти пратя материали имам 1 000 помагала и ше сниам тфа коет ти траяяя