View Full Version : ВЪПРОС ПО ЛИТЕРАТУРА
ifchetooo
04-09-2008, 10:54
Здравейте! Може ли да ми погоните за един вапрос по литература плс?
Ето го и въпроса:
КАКВО Е ЗА ЧОВЕК МЕЧТАТА?
трябва ми за утре
Благодаря ви предварително :)
hrisiiiiii
04-09-2008, 11:09
Погледни ако можеш да вземеш по нещичко от тези двата текста , мисля че са подходящи:
Мечтата – пътешествие на фантазията.
"Някой ме докосна неочаквано по рамото и ме попита какво правя. Откъсвайки се с нежелание от своите мисли, му отвърнах, че мечтая. Момчето ми се изсмя и каза, че мечтите са само за малките деца. И отмина. Понечих да го попитам защо мисли така, но знаех, че въпросът ми ще остане без отговор."
Детските мечти са невинни и чисти, тъй както непорочни са и детските души. Детските мечти са изпълнени с много непринудени усмивки, безгрижие и лудешки бяг. Развени къдрици под яркото слънце, смях, подобен на славейова песен… В детското съзнание се зараждат и греят мечти, които биха стоплили и най-коравосърдечната човешка душа.
Мечтата, която би ни накарала да се развълнуваме и дори сълзи да се стичат по лицата ни е… За какво мечтаем? Да, за любовта! За онази сила, която ни топли в непоносимо студените зимни дни. За онази сила, която кара сърцата ни да трептят и да танцуват лудешки танц, очаквайки милувката на любимия. А когато любовната мечта стане реалност… О, тогава състоянието на човешката душа е просто неописуемо с думи. Не може да се изкаже с лист и химикал. Чувството е вътре дълбоко в душата и остава там, близо до сърцето.
Момчето си отиде и аз се замислих за душата му. Какво представлява тя, неспохождана от никога от мечти ? Не зная. Не зная какво е да живееш, без да се отпускаш блажено чрез пътешествието на фантазията. И никога не искам да узная.
Вярвай в мечтите,
те са необятни и красиви,
и вярвай ще намериш любимия,
с когото винаги ще бъдете щастливи.
Всеки човек има такъв период от живота си-в който вижда самотата и я чувства дълбоко,дълбоко в себе си,сякаш цял живот ще е сам ,сякаш е единствен на тази планета.Това е такъв момент от живота, в който всичко ти е наред и се чудиш какво да измислиш и изровиш от скучния си живот, за да ти стане интересно.В такъв един момент се раждат или най- гениалните планове и решения или такива, които са способни да ти съсипят живота!
Мисля, че второто е по-скоро откъс, но съдържа интересни мисли :)
Дано да съм помогнала с нещо
ifchetooo
04-09-2008, 11:17
thanks,mn mi pomogna :-)
mishenceto92
04-09-2008, 11:30
Виж и това:
Мечтите за мен, мечтите за теб, мечтите за нас
Мечтите са нещо, без което ние не можем. Те са начин на живот. Те могат да ни накарат да желаем нещо толкова силно, че накрая да го имаме. Има различни мечти – постижими и непостижими (илюзии). За мен постижимата мечта е тази, която се осъществява, а илюзията е мечта, която никога няма да бъде осъществена, мечта, до която никой от човечеството не може да се докосне.
Понякога, когато затворим очи ние мечтаем. Някои мечтаят да се издигнат на работното място, други да имат по-добри оценки в училище, а трети да се преместят в чужбина.
Аз мечтая вечер преди да заспа. Затварям очите си и си се представям като магьосница, в свят, в който всичко се прави по-лесно. Друг път просто си мечтая за по-добри оценки с по-малко усилия. Мечтата ми, в която си се представям като магьосница е моята илюзия, а мечтата ми за по-добрите оценки е моята малка мечта.
Моята най-голяма мечта е да посетя гр. Лондон в Англия с най-добрата си приятелка. Смятам, че тази мечта е напълно осъществима, стига да имам воля.
А вие за какво мечтаете? Какво има във вашите глави?
Сега ще се замислите и ще кажете, че не мечтаете за нищо. Не! Не може така!
Повярвайте ми, няма човек без мечти! Някои просто ги крият от другите, защото ги е срам да им ги кажат или ги е страх да не би тези мечти да не се осъществят. И все пак ако някой все още упорито твърди, че не мечтае за нищо аз ще го попитам как тогава съществува? Та все пак мечтите ни крепят живи, те са малката капка опора останала ви след дългия работен ден. Те са момент на разтоварване, момент на щастие. Момент, когато всичко е възможно в главата ви. Колко дълъг и какъв ще бъде този момент зависи само от вас.
Не спирайте да мечтаете, защото мечтите са много ценни! Не пропилявайте своите мечти, защото колкото по-големи са те, толкова по-големи сте и вие!