View Full Version : Помощ за разсъждение
Здравейте!
Ако може някой да ми даде разсъждение на темата 'какви чувства вълнуват заточениците от едноименното стихотворение на Яворов?'.Ако е възможно до тази вечер, тъй като ми трябва за утре.Съжалявам, че искам наготово, но отсъствах, когато са взели произведението, а днес, новината, че трябва да правя разсъждение над него, ми дойде като студен душ.Та, благодря много предварително. :)
ThunderGoddess
04-14-2008, 18:37
Посикай си отсрочка. Имаш това право, отсъствал/а си :)
Посикай си отсрочка. Имаш това право, отсъствал/а си :)
Поисках, а то това са го казали в четвъртък, но когато в петък бях на училище, никой не ми е каза, а учителката каза, че не я засягало дали съм била болна, или не. Затова и моля за помощ. А и оценката ми е доста важна, ще кандидатствам все пак. :)
ThunderGoddess
04-14-2008, 18:52
Физически невъзможно е да ти направя цялата тема, тъй като си лягам доста рано, но мога да ти дам само някои подсказки, тъй като още не сме вземали това произведение. Аз открих следните чувства в стихотворението:
носталгия, тъга, отчаяние, патриотизъм, жертвоготовност, яд, съжаление (в смисъл, че не са направили нещо)
Това, което ми прави впечатление е, че Атон е обрисуван като тъмно място, защото не е същия като родината - т.е пред нея всичко бледнее. Стихотворението е много приятно и доста добре го чувствам и ако имах повече време наистина бих ти казала повече, но ..... :(
Съвета ми е да се опиташ да се сложиш на тяхно място, сякаш живееш в тяхното време - помага адски много и мислите идват сами :)
Те са говорили два часа над него, а мен ме е нямало. Чета го, разбирам до известна степен, но идея си нямам как да го напиша. Моля някой да ми помогне, защото е много зле работата. :(
ThunderGoddess
04-14-2008, 19:07
Не е голяма философия тва. Супер е лесно
Пишеш си увода - попринцип аз го карам на алабализми и в повечето случаи вземам челно място по олимпиади :D Попринцип не трябва да е така, но .... Пишеш еди кой си е роден еди кога си и тогава се случвало еди какво си, което повлияло да поезията му. Казваш, че е голям пич и света не би бил същия без него и казваш, че това е едно от най-значимите му стихотворения. Толкоз
Теза: Чувствата, които вълнуват героя са еди какви си - изброих ти ги
Всяко едно чувствто ти се явява подтезичка, която трябва да докажеш. Примерно тъга. Казваш - те изпитват тъга, защото са далеч от родината и никога повече няма да я видят вероятно. Следва цитат, който доказва твърдението ти. След това коментираш цитата. Намираш изразните средства: примерно чрез метафората автора представя нещата еди как си и някакви твои мисли може, но от трето лице и сух стил - да звучат като критици
Правиш това за всяко чувство
Накрая заключение, в което отново се връщаш в увода и информацията,която си представила в него. Можеш да твърдиш каквото си искаш без да са ти нужни доказателства, защото се предполага че си доказала всичко
Ем, явно сами ще я правим, благорадя все пак.
Моя съвет е да и теглиш една майна на тая гозпожа,защото няма право при положение че си отсъствал да не ти даде отсрочка.
:)