Влез

View Full Version : Сърцето-източник на любов или просто орган?

Vikitooo
04-24-2008, 06:12
Днес гледахме един филм с приятеля ми.. не беше нищо особено, но ме накара да се замисля. Въпросният филм се разказваше за едно момиче, което се нуждаеше от сърдечна трансплонтация..Та сложиха и ново сърце от друг човек. След операцията тя се промени, започна да харесва, изпитва други неща..бла, бла..
Та аз се замислих дали наистина Hе дай си боже се случи на мен такова нещо и ми сложат чуждо сърце, ще се променя.. Все пак нали чуствата идват и излизат от сърцето.. Нали сърцето е свързано с чуствата които един човек изпитва. Нали понякога бива разбито, а пък друг път тупти сякаш иска да изкочи от радост и вълнение.
Но пък приятеля ми не вярва в това..Той казва, че всичко се поражда от мозака на даден човек. Сърцето е просто орган който си върши работата като такъв..
Вие какво мислите?

П.С Извинявам се ако темата Ви се стръва глупава

krem4et0
04-24-2008, 06:27
Образно се казва, че чувствата идват от сърцето. Може би, защото при вълнение, то тупти по-бързо, а може по друга причина. Всъщност всички чувства и усещания се проявяват чрез действието на нервната ни система, чиито централен орган е мозъкът. Как ми се иска 1 ден като умра някой да съхрани мозъка ми-всички чувства, знания, възприятия да останат.....

MoOnLiGhT_ShAdOw
04-24-2008, 06:32
Макар наистина "сърце" абстрактно да се ползва като източник на чувства и във филмите да има голяма доза фантасмагория, не мисля, че е толкова грешно онова, което се е случило с момичето. Все ми се струва, че бял чула по някакви новини, че човек, на когото са присъдили сърце, също се е променил. :-o

ghostwisper
04-24-2008, 06:48
estestveno,4e se promenq,no ne bi trqbvalo da se promenqt 4uvstva,misli i tn .. Za6toto kakto kazaha po-gore vsi4ko idva ot moz1ka ..

elf4o
04-24-2008, 06:55
ами сърцето играе двоина функция така че отговора е и двете.

kocko
04-24-2008, 06:57
немисля 4е сърцето е исто4ник на любов си4ки подобни не6та се определят от мозъка поне така мисля нека някои по компетентен да каже :)

sladko_dete
04-24-2008, 06:57
Това са глупости. Човека си остава същия. Всички възприятия тръгват от главния мозък.

BaBy_bS
04-24-2008, 07:14
в преносен смисъл се казва.че чувствата идват от сърцето :)

miloto_girl_4e
04-24-2008, 07:52
Според мен всичко идва от мозъка, а не от сърцето..
По-скоро това, че сърцето е разбито, тупти от вълнение и т.н са си метафори.. Всичко си идва от мозъка и оттам вече останалите органи реагират по някакъв начин на обстоятелствата..

freezingskull
04-24-2008, 08:11
според мен нещата са каде по сложни от сърце,артерии,мозък,аксони. .. но след време ще го разберем

w0sh
04-24-2008, 08:52
Ми само за протокола това е ФИЛМ!! ФИКЦИЯ!!!! ИЗМИСЛИЦА!!!!

hahavteen
04-24-2008, 09:20
Аз вярвам в това че всички наши мисли,чуства,убеждения се съхраняват в тялото ни така че не ми се струва странно някой след трансплантация да се промени. Е не завинаги естествено...

MiMcHeToOo
04-24-2008, 10:13
Сърцето си е просто орган според мен. Всичко друго се използва в преносен смисъл.

happy end
04-28-2008, 16:18
АЗ не си обичам сърцето... :-#
споредмен човек не може да каже на сърцето ,кога да обича и кога да спре да обича... :smt007
тое само орган ,заради който мн често страдаме .... :cry:

loriot
04-28-2008, 16:21
омг, чувствата НЕ излизат от сърцето... всичко, което чувстваме става благодарение на мозък и нерви... а това, че вълненията се отразяват на сърдечно-съдовата система е съвсем друг въпрос...

FuckBitch
04-28-2008, 16:21
Prosto organ
:)
http://s4.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=15668

LovePoisoned
04-28-2008, 16:31
Просто при вълнение (например да срещнеш обекта на мечтите си) сърцето тупти на по-бързи обороти.. всичко е образно казано. 8) Иначе и аз бях гледала някъде филм, където имаше пренасяне на сърце, и героинята се влюби в този, в когото беше влюбена донорката.. Ама това са филми все пак. ;)

Al3ksandra
04-28-2008, 16:42
е така е, и аз мисля така по въпроса сърцето е орган които ни помага да живеем, чувствата идват от мозъка а той е в главите ни :) и трябва да използваме рационално това което имаме в главите си... Възможно е чувствата да се определеят и от нещо съвсем непознато на човека.. Това е едно от най сложните неща и благодарение на тия чувства (РАДОСТ; ВЪЛНЕНИЕ; ЩАСТИЕ; УДОВОЛСТВИЕ; УДОВЛЕТВОРЕНИЕ; НАСЛАДА; ВЪЗБУДА; ВЪЛНЕНИЕ; УДИВЛЕНИЕ; ИЗНЕНАДА; ПОЧУДА; ЗАХЛАС; ЛЮБОВ; САМООТВЕРЖЕНОСТ; ПРИВЪРЗАНОСТ; ПРИЯТЕЛСТВО; СКЛОННОСТ; ЖАЛ; ОГОРЧЕНИЕ; СЪЖАЛЕНИЕ; СКРЪБ; ТЪГА; МЪКА; ПЕЧАЛ; ГОРЕСТ; ВДЪХНОВЕНИЕ; ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ; ЕНТУСИАЗЪМ; ПОДЕМ; ЕКСТАЗ; САМОЗАБРАВА; ТЪРПИМОСТ; БЛАЖЕНСТВО; ЕУФОРИЯ; ЕКЗАЛТАЦИЯ; ВЪЗТОРГ; ВЪЗХИЩЕНИЕ; СЕРИОЗНОСТ; СЪЧУВСТВИЕ; СНИЗХОДИТЕЛНОСТ; НЕВЗИСКАТЕЛНОСТ; ОТСТЪПЧИВОСТ; СЪСТРАДАНИЕ; СЪЧУВСТВИЕ; ТЕРЗАНИЕ; ГНЕТ; БЕЗПОКОЙСТВО; УГРИЗЕНИЕ; СДЪРЖАНОСТ; ХЛАДНОКРЪВИЕ; САМООБЛАДАНИЕ; РЕЗЕРВИРАНОСТ; ПРЕДПАЗЛИВОСТ; ХЛАД; НЕДОВЕРИЕ; ОСЪМНЯВАНЕ; КОЛЕБАНИЕ; ПОДОЗРЕНИЕ; УЖАС; ПОГНУСА; СТРАХ; УПЛАХА; БОЯЗЪН; ОБРЕЧЕНОСТ; БЕЗНАДЕЖДНОСТ; ОТЧАЯНИЕ; УНИНИЕ; РЕВНОСТ; ЗАВИСТ; ДОСАДА; ОТЕГЧЕНИЕ; СКУКА; ЗЛОБА; НЕДОБРОЖЕЛАТЕЛСТВО; ЗЛОСТ; ГНЯВ; ЯД; ЯРОСТ; РАЗДРАЗНЕНИЕ; НЕУКРОТИМОСТ; НЕГОДУВАНИЕ; ВЪЗМУЩЕНИЕ; НЕДОВОЛСТВО; ОМРАЗА; ВРАЖДА; ОТВРАЩЕНИЕ; ПОГНУСА; ТЩЕСЛАВИЕ; СЛАВОЛЮБИЕ; ЕГОИЗЪМ; СЕБЕЛЮБИЕ; ЕГОЦЕНТРИЧНОСТ; ПРЕЗРЕНИЕ; ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ; НЕУВАЖЕНИЕ; НЕЗАЧИТАНЕ; БЕЗРАЗЛИЧИЕ; РАВНОДУШИЕ; БЕЗИНТЕРЕС; БЕЗУЧАСТИЕ; ОТЕГЧЕНИЕ; ТЯГОСТ; АЛЧНОСТ; НЕНАСИТНОСТ; СКЪПЕРНИЧЕСТВО; СВИДЛИВОСТ; СВЯН; СТЕСНЕНИЕ; СРАМ; БЕЗЧЕСТИЕ; ИЗЛАГАНЕ; БОЯЗЪН; НЕРЕШИТЕЛНОСТ; СМУЩЕНИЕ; ТРЕВОГА; ПОДТИСНАТОСТ; САМОЧУВСТВИЕ; НАСТРОЕНИЕ; ПАНИКА; СМУТ; ОБЪРКВАНЕ; ФАНАТИЗЪМ; КОРАВОСЪРДЕЧИЕ; ОСКЪРБЛЕНИЕ; ОБИДА; ОГОРЧЕНИЕ; ПРИСМЕХ; ПОДИГРАВКА; НА(Д)СМЕШКА; ИРОНИЯ; САРКАЗЪМ; УКОР; ОБВИНЕНИЕ; НЕОДОБРЕНИЕ; КРИТИКА; УПРЕК; РАЗОЧАРОВАНИЕ; ЧУВСТВЕНОСТ; ПОХОТ; СЛАСТОЛЮБИЕ; СЛАДОСТРАСТИЕ; СТРАСТ; РАЗПАЛЕНОСТ; УГРИЗЕНИЕ; СТРАХОПОЧИТАНИЕ; РЕСПЕКТ; БЛАГОГОВЕНИЕ; ПОЧТИТЕЛНОСТ; НЕДОУМЕНИЕ ) ние сме хора! :) Все пак не мисля че всички тия чувства идват от сърцето... наЛИ знаете по филмите има и извънземни и вампири и върколаци , но в реалния живот - НЕ ;) така че не вярвайте на всичко което виждате ;)

MartyParty
04-28-2008, 16:43
:lol: Ти...руса ли си?Това са глупости.Чувствата и инстинктите не идват от сърцето.Идват от сивото вещество(каквото някои хора нямат). :?

cinderella_gugutka
04-28-2008, 16:53
4увствата не идват от сърцето а от мозъка-не мога да повярам 4е накои хора не го знаят тва
оф... :lol:

alehole
04-28-2008, 19:04
при вълнение, то тупти по-бързо, а може по друга причина. Всъщност всички чувства и усещания се проявяват чрез действието на нервната ни система, чиито централен орган е мозъкът.Всичко си идва от мозъка и оттам вече останалите органи реагират по някакъв начин на обстоятелствата..
:smt023

iiirish
04-28-2008, 19:11
Сърцето си е просто огран. То не може да чувства, не може да обича. Думата се използва в преносен смисъл, затова защото както сърцето ни дава живот и ни поддържа живи, така и любовта е същото за нас. Когато се казва, че човек обича със сърцето си, значи обича със най-скъпото си, защото то е това, което го прави жив. Ние обичаме със ума, със емоциите си.

п.п сърцето тупти при вида на любимия човек, защото от мозъка се изпращат импулси, които предизвикват вълнение. по същия начин е и със всички останали чувства, като например страха

dark234
04-28-2008, 19:11
vinagi se kazva poslu6ai sarzeto ti kvo kazva taka 4e nz moge bi naistina sarzeto e izto4nika na 4uvstvata ama mozaka e osnovnia deqtel na ne6tata no tva e moito li4no mnenie 8)

H8_mE
04-28-2008, 19:13
Във филмите правят нещата така,че да ти стане интересно!Обаче,за да следва истина относно с кое чувстваме би трябвало да й направят операция на мозъка.!И аз щях на дъъълго и на широко да ти обяснявам,но виждам,че няма защо-съфорумниците ми са го направили вече! :)

dark234
04-28-2008, 19:13
spored men naistina sarzeto dava vsi4ki silni 4uvstva da izlezat na van i da gi pokagam oba4e mogaka var6i vsi4ko nali ste 4uvali poslu6ai sarzeto ti kvo kazva 8)

PiNk_GiRl
04-28-2008, 19:59
По-скоро това, че сърцето е разбито, тупти от вълнение и т.н са си метафори.. Всичко си идва от мозъка и оттам вече останалите органи реагират по някакъв начин на обстоятелствата..

I az mislq taka.Daje mislq 4e po psihologiq po edno vreme go u4ih.. :? :)

loriot
04-28-2008, 20:02

I az mislq taka.Daje mislq 4e po psihologiq po edno vreme go u4ih.. :? :)

я си помисли, дали не е било по биология? :P

NightGuardian
04-28-2008, 20:22
Сърцето е само 1 орган.Всичко е в мозъка!

enola
04-28-2008, 20:27
prosto organ :(

sladkъ_mackъ
04-28-2008, 20:38
А авторката би ли казала кой е този филм,че ми стана интересно :)

Sweet_Play_F
04-28-2008, 20:49
Сърцето си е просто огран. То не може да чувства, не може да обича. Думата се използва в преносен смисъл, затова защото както сърцето ни дава живот и ни поддържа живи, така и любовта е същото за нас. Когато се казва, че човек обича със сърцето си, значи обича със най-скъпото си, защото то е това, което го прави жив. Ние обичаме със ума, със емоциите си.

п.п сърцето тупти при вида на любимия човек, защото от мозъка се изпращат импулси, които предизвикват вълнение. по същия начин е и със всички останали чувства, като например страха

+1 ....i az bih iskala da znam koi e filma

zaraaa
04-28-2008, 21:41
I spored men vsichki chuvstva sa porodeni ot mozaka, ot misalta za tqx, a ne ot sarceto , tova spored men e literaturna izmislica :P