View Full Version : граматика по немски- малък проблем
hrisence
05-16-2008, 18:00
Проблема ми е че не мога да разбера кога се използва "zu". Знам с кои глаголи се използва и с кои не, но(както вече казах) не знам кога.
Ако има някъде подобна тема кажете къде е и може да заключите моета.Може и да е тъпа за някои от вас, но за мен е важно да го разбера, защото понеделник имам конролно върху това.
Благодаря предварително на всички които ще ми помогнат :-)
Predlogat "zu' se izpolzva s Dativ i se izpolzva kogato ima naso4eno dvijenie naprimer Das Kind geht zu seiner Oma!
hrisence
05-16-2008, 18:05
Predlogat "zu' se izpolzva s Dativ i se izpolzva kogato ima naso4eno dvijenie naprimer Das Kind geht zu seiner Oma!
благодаря. ще се опитам да го запомня :)
Water_lili
05-16-2008, 18:15
не съм сигурна какво точно те претеснява в употребата на zu , предполагам че предното мнение ти е сваршило работа и все пак да добавя, че има също и изрази като "um zu" – "за да...". А иначе се използва и пред глаголи когато те трябва да са в инфинитив, но не и след модални глаголи като sollen, koennen...
hrisence
05-16-2008, 18:45
аз долу- горе знам с кои глаголи се използва и с кои не, но все пак и на теб ти благодаря. Значи става въпрос за mit und ohne zu.
fairytalesend
05-16-2008, 20:03
http://www.deutsch-uni.com.ru/gram/verb_inf_zu.php
;) ako ne razbira6 ne6to kaji da ti obqsnq
Arr0gAnT
05-17-2008, 12:29
zu буквално преведено е "да" напр. лесно е да учиш немски ( :D ) се превежда es ist leicht Deutsch zu lernen
hrisence
05-17-2008, 18:33
благодаря. Явно не съм чула, когато госпожата е казала какво означава. Благодаря :-)