PDA

View Full Version : ДОКЛАД ЗА ДЕСТИЛАЦИЯТА



sexy_lisa
05-18-2008, 08:58
ТРЯБВА ДА НАПИША ДОКЛАД ЗА ДЕСТИЛАЦИЯТА,ТЪРСИХ В НЕТА,НО ТОВА,КОЕТО НАМЕРИХ Е МНОГО КРАТКО,ЗА ТОВА МОЛЯ АКО НЯКОЙ РАЗПОЛАГА С НЕЩО ПО ТЕМАТА ДА МИ ПОМОГНЕ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)


Moderated by miloto
т.7 от Правилника :!:

sexa_na_kompleksa
05-18-2008, 09:04
Виж това:

I. Теоретична част:
Процесът на разлагане на веществата, съдържащи се в растителните и в животинските организми, при загряване в отсъствие на кислород се нарича суха дестилация.При сухата дестилация винаги се получават газообразни, течни и твърди продукти.
Някои вещества притежават свойството да привличат и задържат на повърхността си други газообразни или разтворени вещества.Това явление се нарича адсорбция.
Адсорбционните свойства на активния въглен се използват в противогазите,в медицината и в захарната промишленост.
II. Необходими уреди и реактиви:
Епруветка,сухи дървени стърготини или трици,запушалка,стъклена газоотводна тръбичка, извита под прав ъгъл, чаша с вода, мастило или багрило фуксин, бензин или амоняк, животински въглен.
III. Експериментална част:
-Задача 1:

В епруветка насипваме сухи дървени стърготини или трици, като запълваме почти 2/3 от целия и обем.Затваряме я със запушалка, през която минава стъклена газоотводна тръбичка, извита под прав ъгъл.Закрепваме епруветката с лек обратен наклон към статив.Нагряваме стърготините от дъното на епруветката към устието и.Когато от тръбичката се появи забележимо стълбче от газове и пари, поднасяме към тях запалена кибритена клечка.Пламъкът се поддържа, ако нагряването на стърготините продължи.Наблюдаваме събрания в епруветката течен дестилат.Отделяме течността в чашка и я изследваме с лакмус.Твърдия остатък се нарича дървен въглен.
-Задача 2:

В чаша с вода капваме мастило или багрило фуксин и капка бензин или амоняк.Част от разтвора поставяме в епруветка за сравнение.В чашата насипваме малко животински въглен, разбъркваме и филтруваме.Течността, която се получава, е безцветен и без мирис.
IV. Извод:
Адсорбцията се използва в биологични процеси-усвояване на хранителни вещества от растителни и животински организми. Пречистване на промишлени газове и води – чрез подходящи адсорбенти се задържат вредните компоненти на промишлените газове или води. Намира голямо приложение при пречистване на лекарствени препарати и витамини.