View Full Version : Чипове в домашните ни любимци?
Вчера чух по новините на БТВ ,че вече ще е задължително слагането
на идентификационен чип в домашните любимци,освен паспорт на дмашните любимци ще трябва да се слагат чипове ,които да одостоверяват,че животните са домашни.
Заповедта ще важи върху следните домашни любимци:
Кучета
Котки
И род Порови (Пор и Скункс)
Това е което чух и реших да ви информирам ,ако някои има да допълни нещо нека каже.
А да за това не съм много сигурен,чиповете щяли да струват към 30 лв.
:)
b0b0_mnt
08-19-2008, 22:38
след някоя година ще искат и регистрационни номера да им слагаме
RiseGirl
08-19-2008, 22:38
Четох, че от 1 януари 2009 поставянето на тези чипове става задължително и всичко ще е за сметка на стопаните.
Четох, че от 1 януари 2009 поставянето на тези чипове става задължително и всичко ще е за сметка на стопаните.
А мерси че напомни точната дата ,че аз я забравих,иначе да ,ще е абсолютно задължително.
RiseGirl
08-19-2008, 23:29
Според мен това са пълни глупости :? ама както и да е...
Чудят се вече какво да измислят ,за да накарат хората да дават пари. :?
RiseGirl
08-19-2008, 23:39
Ето каква статия намерих :)
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=left&sql=TWpjeU5UczNOZz09OzM1&mater=MjcyNTs3Ng==
Някъде чух,че до 10 години ще слагат подобни устройства на хората :shock: .
Ако намерия статията ще я пусна.
mgxpower
08-19-2008, 23:44
Време беше ! В Испания това е задължително защото когато кучето ти направи някой гаф...веднага си уведомен и глобен! :)
На моето куче му направихме паспорт и едно друго нещо, на което пише породата, името и пише номера на кучето. Дават и едно метално номече, което да се закачи на каишката. Има и закон всички кучета да са с намордник,обаче никой не го спазва,както и закон да не се разхождат кучетата в училища и детски градини.
Spider4eto
08-20-2008, 06:15
Да, сега плюете, че ще ви се наложи да дадете 30 кинта, ам ае да ви видя ако недай си боже загубите домашния си любимец дали няма да се радвате, че има чип, за да го намерите.
mgxpower
08-20-2008, 08:21
Ти остави това за детските градини и училищата , но трябва да се наложи и глоба когато даденото кученце се издриска на улицата , тротоара и пр.
swords1010
08-20-2008, 08:35
Всъщност не са глупости. Доста работа би ти свършил този чип ако си изгубиш животното. Сега и ние ще слагаме на нашето куче. :)
Ти остави това за детските градини и училищата , но трябва да се наложи и глоба когато даденото кученце се издриска на улицата , тротоара и пр.
В България незнам какъв закон трябва да вкарат,за да се спази това...Например тук,всички които си разхождат животинките си носят в себе си - торбичка и салфетки,ако евентуално кучето им направи нещо,да си го почистят...Почти невъзможно,да не казвам невъзможно е да попаднеш на "бомба",докато си вървиш спокойно и се наслаждаваш на разходката си...
SeXyL[!]Nk@
08-25-2008, 21:37
swords1010,a къде ги има тия чипове? :-o Да си сложа и на котката ми..... :-o
swords1010
08-26-2008, 15:39
Nk@]swords1010,a къде ги има тия чипове? :-o Да си сложа и на котката ми..... :-o
Можеш да сложиш идентификационен чип на животното си във всеки по-реномиран ветеринарен кабинет. След началото на 2009, ще бъде още по-разпространено и ще можеш почти навсякъде, където се работи с животни да си сложиш. :)
WaterLilly
08-28-2008, 07:46
Правилно е. Ако някой тъпак си изхвърли животното, ще го глобят и ще си му го върнат. Може да се дават пари, ама така няма да има загубени котки и кучета, нито изхвърлени!
Кучето ми има чип от тази година,защото е задължителен за пътуване извън граница.Чипове се слагат ,за да може да бъде открито животното ти,ако се изгуби
На моето ку4е му сложих 4ип още миналата година - 40 кинта ми струваше. Задължително е, ако ще пътуваш с животинката извън страната. Ама лека полека ще стане задължително за вси4ки и навсякъде.
Wrathchild
08-29-2008, 11:58
Това от кога, че имам една красавица тука, мацорана...
Има и закон всички кучета да са с намордник,обаче никой не го спазва,както и закон да не се разхождат кучетата в училища и детски градини.
И да го спазват, и да не го - файда никаква.. Като знам колко бездомни освирепели "кученца" има по улиците, по - добре един закон за прибирането им в приюти... :?
Има и закон всички кучета да са с намордник,обаче никой не го спазва,както и закон да не се разхождат кучетата в училища и детски градини.
И да го спазват, и да не го - файда никаква.. Като знам колко бездомни освирепели "кученца" има по улиците, по - добре един закон за прибирането им в приюти... :?
То няма лошо,обаче все ще се намери някой идиот,дето ще се разписка що са му прибрали кучето,що са го умъртвили...пък ще се водят дела...пък нашата тромава бюрократична система... :? нали си го знаеш бай ганьо,няма какво да те учудва... :?
Това за микрочипа изобщо не е глупост .. Защо не помислите малко преди да говорите ?! Няма ли да ви е по-добре да си сложите един микрочип(който е 30лева) и после ако стане нещо да можете да си намерите своето животинче .. Но както искате бе - животните са си ваши,за сега е задължително само когато ще ходите някъде извън страната , но това че не ви задължават .. Защо не го направите ?! Ще си помогнете после на себе си..
Първо: Нямам домашно животно в града,просто щото немога да ги понасям...
Второ: Насело на вилата имам си имам хъски,така че въобще,ама въобще не ми пука.
И да те питам,как ще сложиш чип на питон или на хамстер ? Ами на папагал ?
Отговори ми,моляте ! :)