View Full Version : помощ за едно домашно.
loveandemotion
09-20-2008, 10:08
Как ще станат тези изречения на english като в тях се използва yet,just и already
не съм телефонирал у дома от коледа.
тък сме от 9;00 часа.
работил съм за тях в продължение на повече от 8 години.
Не съм посещавал родния си град откакто напуснах училище.
не съм бил на кино цяла вечност.
mitternacht
09-20-2008, 11:21
ХЪм.... доста по-лесно би било със "since".Примерно за второто изречение и на идея си нямам как би станало с посочените глаголи.
FairyNymph
09-20-2008, 11:31
Как ще станат тези изречения на english като в тях се използва yet,just и already
тък сме от 9;00 часа.
I haven't phoned home since Christmas.(ne mi hareswa sas yet, just, already)
We are here since 9 a.m. (pak ne mi harswa s yet, just, already)
I have been working for them 8 years now/already. (s already pak ne mi zwy4i mn dobre)
I haven't visited my home town since i left school.
I haven't gone to the cinema for ages.
Така, миличък, съжалявам или госпожата ти по англ е тъпа или в учебника са ви дали тъпо упражнение или ти не си разбрал или аз съм мега тъпа, но нито едно от изреченията не се връзва с нито една от дадените ти yet,just,already.Прочети и моите изречения и да видим какво ще каже.И кажи после кво е станало.
P.S. по-горе някой каза, че yet, already and just са били глаголи...ми това не са глаголи, това МИСЛЯ, че са наречия, но дори и да не са в никакъв случай не са и глаголи.Глаголи са действията - вървя, пея, ям, мириша, смея се...
loveandemotion
09-20-2008, 11:33
тък сме от 9;00 часа.
I haven't phoned home since Christmas.(ne mi hareswa sas yet, just, already)
We are here since 9 a.m. (pak ne mi harswa s yet, just, already)
I have been working for them 8 years now/already. (s already pak ne mi zwy4i mn dobre)
I haven't visited my home town since i left school.
I haven't gone to the cinema for ages.
Така, миличък, съжалявам или госпожата ти по англ е тъпа или в учебника са ви дали тъпо упражнение или ти не си разбрал или аз съм мега тъпа, но нито едно от изреченията не се връзва с нито една от дадените ти yet,just,already.Прочети и моите изречения и да видим какво ще каже.И кажи после кво е станало.
Ами то това е 4-то последно ниво по english а госпожата ги каза така..... имам чуството че е сбъркала... благодаря ти.
FairyNymph
09-20-2008, 11:41
Няма за какво да ми благодариш - кажи на госпожата си, че английският не е на 4 нива, а на 6, но да кажем, че с най-ниското може да са и 7 и те са следните:
Easy Starters (най-ниското е това)
1.beginner
2.elementary
3.pre-intermediate
4.intermediate
5.upper intermediate
6.advanced
и не че нещо ама аз съм между upper intermediate и advanced така че ти казвам - може и да могат да се направят с тия наречия, но просто не ми звучи добре
amazonkata90
09-20-2008, 16:39
Така, първо yet и already означават вече, а just - току-що; но и в двата случая изреченията не могат да станат с тях.
Ето ти правилните преводи.
I haven't phoned home since Christmas.
We have been here since 9 a.m.
I have been working for them for more than 8 years.
I haven't visited my home town since I left school.
I haven't gone to (the) cinema for ages.
sasha_90
09-20-2008, 19:32
ХЪм.... доста по-лесно би било със "since".Примерно за второто изречение и на идея си нямам как би станало с посочените глаголи.
Само че yet,just и already не са глаголи :)
да хубаво само дето на 3то е: I've already been working 8years for them.
мисля че затова не ви се получава
Seducti0n
09-24-2008, 22:57
I have been working for them more than 8 years.
За предпоследното изречение, освен home може да се използва и native ... си мисля аз... :oops: :-o
И май наистина си сгрешил условието :-o
Wrathchild
09-25-2008, 07:45
ХЪм.... доста по-лесно би било със "since".Примерно за второто изречение и на идея си нямам как би станало с посочените глаголи.Какви глаголи бе? :shock: Определено учителката ти те е излъгала, глагол = действие, а това не са такива...
nilesev./
10-31-2014, 13:20
I have not phoned home from Christmas.
here are from 9; 00.
I worked for them for more than 8 years.
I have not visited his hometown since I left school.
I have not been to the movies forever.