View Full Version : Самотна майка в Б-я?
ImmortalForever
10-02-2008, 18:03
Не знам дали тук е мястото за темата, да се надяваме..Днес гледах едно предаване и темата беше за самотните майки..Искам да попитам какво е вашето мнение за това?Бихте ли искали да възпитате детето си сама?Тежко ли е, в България да бъдеш самотна майка?И обида ли е това за детето ви сред подрастващото поколение(че е с един родител)..Кога бихте му казали истината за това че сте самотна майка и др?Абе изкажете се просто..Любопитно ми е да разбера, че и в училище готвим такава дискусия :)
Естествено ,че е по-трудно но ако си намери добра половинка която се грижи за детето няма лошо :)
ПП.Помислих ,че темата е ебавка сори :)
gree_girl
10-02-2008, 19:19
Трудно е да си самотна майка, особенно в бг ... според мен. Но ако мъжът ме тормози и не се разбираме, бех предпочела да го напусна, за да може дедето ми да живее спокойно и без стреса от караници, неразбирателство и неуюутно семейство. Разбира се, баща ще му липсва, но по-добре така, отколкото в постоянен стрес, защот отова ще окаже влияние и на психиката н адетето. А колкото до това, да се намери друг баща и моя половинка, не знам ... може би е възможно, ако възникнат истински чувства, разбираме се и той е готов да ме приеме с дете ... ако не просто ще е трудно ... една самотна работеща и отглеждаща дете майка, особенно трудно ще бъде и ако истинския баща не помага и няма помощ от никъде. И без това живота днес е труден, а какво остава и за това да си самотен родител. Не го желая на никого, както и си го пожелавам и на мен да не ми се слуучва :)
Не мисля, че вече гледат с чак такова лошо око на самотните майки. Едно време е било голям срам една жена да отглежда детето си сама. Сега на мен лично ми се вижда нещо нормално. Няма смисъл, ако не се разбираш с бащата на детето си да оставаш с него само заради това. Не смятам, че това е обида за него. Всички предпочитат детето им да живее в спокойна среда, където да няма караници, спорове и свади между родителите му. За съжаление не винаги това е възможно, тогава просто се разделяте и кой от където е дошъл.
Не е лесно да се отглежда дете в България, независимо дали от един или от двама родители. Вярно е, че тежестта пада само на единият родител и той трябва да се заеме изцяло с отглеждането и възпитанието на детето.
Жените са силни по принцип в такива ситуации и се справят, но съм виждала деца отглеждани само от бащи, при които нещата не стоят така. Особено момичетата, при тях явно комуникацията или нещо друго е по-трудна с бащите.
Аз както всички останали се надявам да не ми се случи такова нещо, но ако стане не виждам защо да не отглеждам детето си сама. Печеля сравнително хубави пари и мисля, че съм се изградила достатъчно добре като личност, за да му дам нужните неща. Едва ли ще има нужда да му казвам, че съм самотна майка. След като бащата го няма вероятно ще е наясно със ситуацията.
mynichka
10-03-2008, 08:43
Да, трудно е да си самотна майка в Б-я ..Но не е унизително ..доста често се срещат самотни майки ..но такива , които имат воля и умеят да възпитават добре детето си ! :)
Spored moite nabludeniq v momenta e stra6no trudno da si samotna maika po red pri4ini.
1vo-razhodite po malkoto novorodeno sa tolkova golemi,4e vi e bedna fantaziqta,edna samotna maika ot 4isto finansova gledna to4ka e susipana-nqma saprug ili priqtel do sebe si,koito da i pomaga finansovo,a tq ne moje da raboti pone purvata godina,za6toto trqbva da se griji za deteto.Ako ima suvestna maika(baba na deteto) ili nqkoi dr rodnina da pomagat-do nqkude e po-lesno,no vse pak cqlata tejest e strupana varhu neq,a v su6toto vreme trqbva da e spokoina,za6toto nervite i stresa se predavat direktno na deteto.E kak???Durjavata pla6ta 120lv mai4instvo na mesec prezz purvite 12mmeseca sled rajdaneto-ako jenata ne e rabotila predi da rodi pone 6 meseca s trudov dogovor,ako e bilsa s tr.dogovor-mejdu 220lv i 400lv.I kak tezi pari da stignat v purvite meseci -za bebeto,za maikata i izob6to.
2ro-ot psihi4eska gledna to4ka malko jeni uspqvat da zapazqt spokoistvie i ravnovevie v edin takuv moment.tejestta e ogromna i ne vinagi pomo6tta ot rodnini i babi e nai-dobrata-po-dobra i nujna podkrepa i pomo6t ot tazi na sapruga/priqtelq nqma.
Kogato ve4e deteto porastva,opredeleno e stra6na otgovornost-samo ot teb da zavisi kakuv 4ovek 6te stane,no ot dr strana e gordost...mislq,4e na6eto ob6testvo otdavna e prielo samotnite roditeli(naposleduk stavam svidetel i kak vse pove4e ba6ti otglejdat sami decata si-bilo to bebeta,deca ili puberteti) i ne tretira decata,otglejdani ot samoten roditel po po-lo6 ili razli4en na4in!Opredeleno durjavata ne pomaga osobeno na takiva roditeli,no ne mislq i 4e po nqkakuv lo6 na4in vliqe na suznanieto na deteto.Opredeleno e trudna zada4a da si samoten roditel,no...ne e neposilna.Ne go pojelavam na nikoi vse pak.Semeistvoto e nai-vajno i cenno-mama,tati i az! :) (eventualno i nqkoe brat4e/sestri4e za ukrasa moje) :)
Да бъдеш самотна майка не е нещо, което ти сама си избираш. Определено е доста тежко да отгледаш сам детето си, особено ако си млад, защото освен, че трябва да се грижиш за него и да го учиш на всичко, трябва да подсигуряваш и собственото си бъдеще.
Това, че си само с един родител не е обида, или поне за мен. Аз бях много малка, когато нашите се разведоха, едва си спомням и никога не съм имала проблем да говоря за това, така че от детето не трябва да се крие.
Това да си самотен родител въобще не е срамно.Но е трудно да си и майка и баща...когато се налага.Трудно е,много.Живея с майка си(родителите ми са разведени).Знам какво е,знам как като се прибира е капнала от умора...
самотни майки ли
?!
ами самотните бащи??
не мислите ли че за тях е по-трудно???? :?
самотни майки ли
?!
ами самотните бащи??
az spomenah i tqh.poznavam nqkolko,no NE,ne mislq,4e im e po-trudno.ne mislq i 4e na jenite e po-trudno.v edna takava situaciq ne e vajno dali si muj i jena-pred neizvestnoto,otgovornostta pred noviq 4ovek(ili ve4e po-otrasnaliq 4ovek) e edna i su6ta!
самотни майки ли
?!
ами самотните бащи??
Да,но те като че ли са по-малко.
TheNewReligion
10-03-2008, 17:17
Да. Много е трудно една майка да отглежда сама децата си в България. Преди две години (другата седмица стават точно две) почина баща ми и мама отглежда мен и сестра ми сама. Естествено, има моралната и финансовата подкрепа от леля, чичо, баба и братовчедите ми, но въпреки това е трудно.
А колкото до това дали за детето е обида, ако майка му го отглежда сама: причините една майка да е сама са различни. Може, да е вдовица, но може и съпруга и да я изоставил. Обида за детето е, когато бащата най-безцеремонно изостави семейството си и отиде при друга. Но в никакъв случай не е обидно, ако родителите са разведени, защото не се разбират и въпреки това и двамата се грижат поравно за детето си. В днешно време това се случва рядко, но все пак. :)