PDA

View Full Version : Очила..

sheilsis
10-14-2008, 14:36
здравейте драги съфорумници :) имам проблем и рееших да се допитам до вас :-D
днеска бях ан очен лекар и ми каза че трябва да нося очила :( не ми е проблема това-нямам против очилата щом ще помогнат, ноо диоптъра ми е висок и се чудех дали може по някакъв начин да се намали :-o някаде бях чела за упражнения за намаляване на диоптъра..всмисъл упражнения за очите -например гледаш еди-колко си време нанякаде и така :) някой дали може да каже по точно какви са :? търсих и из нета но не успях да намеря 8-[
мерси предварително и съжалявам ако темата се повтаря ама ми е малко притеснено и за това не ми се търси

TheLittleAngel
10-14-2008, 15:21
Няма как с "упражнения" да си намалиш диоптъра. Щом те притеснява, че е висок си вземи лещи. Ако не ти се дават повече пари от нужните си карай с очила.

П.П. Колко ти е диоптъра, че го имаш за висок?

splendour
10-14-2008, 16:19
ima li medikamenti za namalqvane na dioptera?stryva mi se po pravdopodobno ot yprajneniq...........

HAGVXSXVH
10-14-2008, 16:36
не ми се вярва то ако ставаше така,всеки щеше да ги прави тея упражнение,ноо нз ,попитай очния си лекар :)

TheLittleAngel
10-14-2008, 16:52
ima li medikamenti za namalqvane na dioptera?stryva mi se po pravdopodobno ot yprajneniq...........

Какви медикаменти, бе хора? Единствените лекарства за очите, които еветуално могат да намалят диоптрите са очилата и лещите. Това зависи от самото заболяване.
Пример1: Нося очила, откакто се помня. Имах кривогледство (нарича се още мързеливо око) и все още астегматизъм, който ми е по наследсво. Започнах с диоптри +4 на едното и +5 на другото. Сега след около 12 години, може би, и на двете съм с +2.
Пример2: Една съученичка има късогледство и откакто носи очила, диоптърът й е станал 4.
Друг вариант е операция, но не се препоръчва на тийнейджъри, защото проблема може да се върне отново. Дори може да стане по-зле и от преди (Не си го измислям. Каза ми го офталмолог с дългогодишен опит).

sheilsis
10-14-2008, 18:11
мс мн за отговорите :) ми значи упражненията са от една книга и наистина са полезни ;) ма не мога да се сетя какви бяха точноо
а за лещи какви? меки или твърди ? всмисъл една фр ми каза че имало и меки и твърди а забравих да питам лекарката кои са за намаляване :?

sheilsis
10-14-2008, 18:12
аа а някой беше пуитал за диоптъра - ами 4,50 на едното и 4,25 на другото :? висок е според мен даже доста

CvukKitO
10-14-2008, 18:39
не е вярно, че упражненията не помагат, аз махнах цял диоптър с тяхна помощ. Знам няколко и е най-добре да се правят последователно, едно след друго, може вечер като си легнеш.
1.Стискаш клепачи и отваряш очи 30 пъти, без да се бърчиш и там да стискаш мн силно, "придърпвай" очите навътре.
2.Поглеждай нагоре, напред, надолу, напред - така 30 пъти, 15 нагоре, 15 надолу.
3.Сега същото, само че гледаш настрани - пак общо 30 пъти.
4.Погледни нагоре, после надясно, надолу, наляво, и пак нагоре. Правиш пълно завъртане 15-20 пъти. Да не те заболи мн глава. :?
5. Мигай 30 пъти и лягай да спиш. 8-)

А има и една книга, "Опитът на един глупак..." на М. Норбеков, интересна е и може да ти помогне, написана е изцяло за хора с проблеми с очите, има какви ли не щуротии но и упражнения. :lol:
Успех!

Resspect
10-14-2008, 18:46
ами пи4 за упражнения незнам ..ама аз имам ..нз 7 или 8 диоптара моа сам ги намалил ..нося си о4ила само в к16ти ...6ото ме е срам някак си пред приятелите ....нз сори...апак ле6ти не нося ..6ото ..зема ги изгубя ..после аиде о6те пари.....

sheilsis
10-14-2008, 18:57
мдаа мерси мн наистина за отговорите и мн мс на CvukKito за упражненията :) и да точно тази книга са ми казвали доста хора з анея :) ще си я взема определно :)

TheLittleAngel
10-15-2008, 15:06
мс мн за отговорите :) ми значи упражненията са от една книга и наистина са полезни ;) ма не мога да се сетя какви бяха точноо
а за лещи какви? меки или твърди ? всмисъл една фр ми каза че имало и меки и твърди а забравих да питам лекарката кои са за намаляване :?

Меките лещи са по-хубави и по-скъпи. Правят ти ги по поръчка. Не са определени кои са за намаляване и кои не. Само трябва да избереш меки или твърди да са лещите и това е.